Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Α.Πενταράς: Άδοξο τέλος στο όραμα της Κύπρου για φυσικό αέριο – «Η Τουρκία έθεσε υπό τον στρατηγικό της έλεγχο την Κύπρο – Θα παίζει “εν ου παικτοίς” για 2 έτη»….

Η Τουρκία παίζει στην ανατολική Μεσόγειο κυριολεκτικά ΄΄εν ου παικτοίς΄΄ είπε ο στρατηγός Πενταράς.

Φυσικό αέριο από την ΑΟΖ για την Κυπριακή Δημοκρατία; Α, μπα. Μάλλον βρισκόμαστε στην αρχή του άδοξου τέλους ενός  οράματος που αποσκοπούσε στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της ΚΔ. 

Ο κυκεώνας της φοβίας και του πανικού που ενέσκηψε σε όλο τον πλανήτη ελέω ιού, αλλά και στον τόπο μας, παραμέρισε έως και εξουδετέρωσε τις όποιες σκέψεις, συζητήσεις , περί της εκμετάλλευσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ( ΑΟΖ) .

Η αναβολή των γεωτρήσεων από τις εταιρείες που αγόρασαν τα οικόπεδα της ΑΟΖ και η παράλληλη δράση της Τουρκίας ενδεχομένως να προκαλέσουν δυσεπίλυτα προβλήματα στο κράτος και όπως επισημαίνει και ο  τέως Διοικητής της ΚΥΠ και Αντιστράτηγος ε.α Πενταράς να αποτελεί απαρχή νέων περιπετειών αφού και πάλι δεν προνοήσαμε

Ο κ. Πενταράς, ακόμη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «  ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο  που αν γινόταν με τις σωστές προϋποθέσεις και ιδιαίτερα με την προβολή από το κράτος μιας αποτρεπτικής ισχύος η οποία θα διασφάλιζε την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης, θα άλλαζε ευνοϊκά τα δεδομένα όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής και θα συνέβαλλε σε μια σωστή και δημοκρατική λύση του Κυπριακού προβλήματος.»

Ωστόσο η παντελής έλλειψη στρατηγικής οδήγησε κατά τον Στρατηγό Πενταρά την Τουρκία « να θέσει υπό τον στρατηγικό της έλεγχο την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, περιλαμβανομένης ασφαλώς και ολόκληρης  της Κύπρου.

Ήδη,  από το 2006, τονίζει η Τουρκία κατέχει το 46% της Κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου στην οποία περιέλαβε το 30% περίπου των οικοπέδων 4,5,6,7 και 1, χωρίς καμιά αντίδραση της τότε πολιτικής ηγεσίας, ενώ από το 2011, με συμφωνία που υπέγραψε  το ψευδοκράτος με τη Τουρκία, το πρώτο  εκχώρησε στη δεύτερη τα δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στα οικόπεδα που η Τουρκία διαχώρισε για λογαριασμό του ψευδοκράτους και τα οποία περιλαμβάνουν το σύνολο ή μέρος όλων των υπολοίπων οικοπέδων της ΚΔ, πλην του 10 και 11 τα οποία η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκουν στην ΑΟΖ της Αιγύπτου.» 

Για να προσγειώσει τους αιθεροβάμονες και να προβεί σε προειδοποιήσεις προς κυβερνώντες και κόμματα ο Στρατηγός  Πενταράς παραπέμπει στην ενέργεια της Τουρκίας η οποία μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά παράβαση κάθε αρχής του διεθνούς δικαίου, αποδεικνύει δύο πράγματα. 

  • Πρώτον, ότι η Τουρκία πέραν και πάνω από τα οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζει η ίδια (πανδημίας, οικονομικά, πολιτικά κλπ) θέτει τις στρατηγικές της επιδιώξεις σε πρώτη προτεραιότητα, την υλοποίηση των οποίων συνεχίζει απρόσκοπτα
  •  Δεύτερον, φαίνεται ότι και μετά τις  κυρώσεις που η ΕΕ επέβαλε στη Τουρκία τους προηγούμενους μήνες σε μια προσπάθεια να πεισθεί  να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στη Κυπριακή ΑΟΖ, η τελευταία συνεχίζει απτόητη τις παράνομες ενέργειές της, γνωρίζοντας πλέον ότι  καμιά προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας δεν είναι ικανή να την σταματήσει. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα δύο χρόνια περίπου, η Τουρκία θα παίζει στην ανατολική Μεσόγειο κυριολεκτικά ΄΄εν ου παικτοίς΄΄. Με λίγα λόγια, η Τουρκία θα διενεργεί  γεωτρήσεις σε οποιοδήποτε οικόπεδο της ΚΔ αποφασίσει …

Οι επισημάνσεις του Στρατηγού Πενταρά που ασχολήθηκε επισταμένα με τα γεωστρατηγικά θέματα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για να μην βρεθούμε εκ νέου εξ απροόπτου και από όνειρο για σωτηρία της Κύπρου – πολιτικά και οικονομικά-, το φυσικό αέριο να μετατραπεί σε απατηλό( όνειρο) …

Η τρομακτική για τον ελληνισμό συνέχεια…. ΕΔΩ

Shares