Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Aποκαλυπτική συνέντευξη του διευθυντή ειδήσεων του ΣΚΑΪ- Μιλάει για ΟΛΑ…

Συνέντευξη στο iefimerida.gr έδωσε ο Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ.Ο Νίκος Φιλιππίδης με εμπειρία που μετράει περισσότερα από δέκα χρόνια στο οικονομικό ρεπορτάζ, το τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει την καίρια θέση του Διευθυντή Ειδήσεων.

Ο κος Φιλιππίδης μιλάει για όλα στη Μυρτώ Λοβέρδου, για το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ, τις τηλεοπτικές παθογένειες, την ΕΡΤ και τις τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο.

Διαβάστε τη συνέντευξη του όπως δημοσιεύτηκε στο iefimerida.gr:
Εμπάργκο από την κυβέρνηση στον ΣΚΑΪ. Πλήττεται σήμερα η ελευθερία του Τύπου;
«Αν το γενικεύσουμε και το βγάλουμε εκτός Ελλάδος θα δούμε πόσο έχει αποκτήσει ενδιαφέρον η δουλειά των συναδέλφων μας στους New York Times από τη στιγμή που τους επιτέθηκε ο Τραμπ. Κάθε tweet που δέχονται από τον Τραμπ τους κάνει ακόμα πιο ισχυρούς, πιο δυνατούς, ώστε να προχωρήσουν σε νέες αποκαλύψεις.

»Σε ό,τι αφορά στα ελληνικά πράγματα, δεν συμφωνώ, δεν καταλαβαίνω την κυβερνητική κίνηση, δεν δικαιολογείται επαρκώς. Υπήρξε μια επίσημη ανακοίνωση από το Μαξίμου. Ο λόγος που επικαλέστηκαν τρεις-τέσσερις μέρες αργότερα, κατέπεσε γιατί επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ του σταθμού (σ.σ. οι καταστροφικές φωτιές στο Μάτι). Αργότερα ακούσαμε διαφορετικές εκδοχές. Ισως καταλαβαίνουν ότι και οι ίδιοι έχουν εγκλωβιστεί.

»Εδώ στον ΣΚΑΪ έχουμε συνηθίσει να ακούγονται όλες οι απόψεις _αυτό γινόταν, γίνεται και θα γίνεται. Ενδεχομένως να χάνουμε μερικές φωνές λόγω του εμπάργκο. Είμαι βέβαιος ότι θα συναντηθούμε στο μέλλον με αυτές τις φωνές. Οι διαφορετικές όμως απόψεις ακούγονται και συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα στον ΣΚΑΪ».

Σας έχει κοστίσει αυτός ο αποκλεισμός;
«Στους ίδιους νομίζω ότι έχει στοιχίσει, στα κυβερνητικά στελέχη, στα μέλη του κόμματος. Αλλά αυτό είναι κάτι που εμάς δεν μας αφορά ούτε μας πέφτει λόγος. Προσωπικά δεν συμφωνώ με τα εμπάργκο, με καμίας μορφής αποκλεισμό. Πρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές και όλοι κρινόμαστε.

»Νομίζω ότι στην κυβέρνηση θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν. Σε εμάς πάντως δεν έχει στοιχίσει σε νούμερα. Οι εκπομπές μας έχουν αυξήσει την τηλεθέασή τους, γιατί το χρονικό σημείο του εμπάργκο συνδέθηκε με μια πολύ καλή δουλειά του σταθμού, και μιλάω για τις μέρες στο Μάτι. Σταματήσαμε την κανονική μας λειτουργία, είχαμε 24ενημέρωση, δεν βάζαμε ούτε διαφημίσεις. Είχαμε μια συνεχή ροή. Κι αυτό φάνηκε και στην έναρξη της τρέχουσας σεζόν όπου βλέπουμε τις πρωινές μας εκπομπές να έχουν ενισχυθεί σημαντικά και τα δελτία ειδήσεων να κρατούν την πολύ καλή τους πορεία.

»Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΚΑΪ δέχεται επιθέσεις. Εχουμε συνηθίσει. Είναι αλήθεια ότι το εμπάργκο είναι μια ακραία μορφή αντίδρασης, ειδικά όταν ασκείται από μια εξουσία απέναντι στον Τύπο».

Κύριε Φιλιππίδη, έφτασε η ώρα του μαύρου στο Mega. Πως το σχολιάζετε;
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει δημοσιογράφος και Ελληνας πολίτης που να χαίρεται με αυτή την εξέλιξη. Εχω συνεργαστεί στα πρώτα μου τηλεοπτικά βήματα με το Mega και κρατάω τις εμπειρίες από ένα μεγάλο και δημιουργικό κανάλι. Νομίζω όμως ότι, μερικές φορές, σκεφτόμαστε ως εργαζόμενοι, υπερβολικά συναισθηματικά. Τα κανάλια είναι κι αυτά επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Για να μην επιβιώσει σημαίνει ότι δημιουργήθηκε μια κατάσταση που το ξεπέρασε. Τα πράγματα στον χώρο των ΜΜΕ είναι εντελώς δυναμικά, άρα οι αλλαγές θα συνεχιστούν και θεωρώ ότι οι αλλαγές είναι πάντα προς το καλύτερο.».

Ωστόσο ο ανταγωνισμός βάλλεται όταν ένα μεγάλο κανάλι κλείνει;
«Συμφωνώ σ΄αυτό φτάνει να έχει υγιή χαρακτηριστικά. Να υπάρχουν δείκτες βιωσιμότητας που να δημιουργούν ένα δίχτυ ασφαλείας, για παράδειγμα σκεφτείται πως θα λειτουργούσαν για τους συναδέλφους μας που έχασαν τα δικαιώματά τους, μισθούς, αποζημιώσεις. Και βέβαια αυτό το κανάλι λειτουργούσε επί μήνες, χρόνια πλέον, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό.

»Πιστεύω ότι μια υγιής επιχείρηση ΜΜΕ δημιουργεί καλύτερες συνθήκες, μεγαλύτερη ελευθερία για τον δημοσιογράφο, καλύτερο προϊόν για τους τηλεθεατές, καλύτερη ενημέρωση για τους πολίτες».

Πιστεύετε ότι ζούμε την χειρότερη ΕΡΤ;
«Κατ΄αρχήν θεωρώ ότι έχουν δικαίωμα να εργάζονται και να αποφασίζουν οι συνάδελφοί μας στην ΕΡΤ όπως κρίνουν, με βάση τη δική τους δεοντολογία και τη δεοντολογία του μέσου όπου βρίσκονται. Εγώ δεν θα τους στερήσω αυτό το δικαίωμα. Το πρόβλημα που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις είναι το γεγονός ότι, ως δημόσιος φορέας ενημέρωσης, έχει κάποιες υποχρεώσεις. Εκτός από τους τηλεθεατές του, υπάρχουν και οι υπόλοιποι Ελληνες πολίτες, από τους οποίους και χρηματοδοτείται. Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν στην ΕΡΤ είναι αν το προϊόν που παρέχουν αυτή τη στιγμή σε σχέση με την δημοσιογραφική κάλυψη της εγχώριας πολιτικής σκηνής, πληροί τους κανόνες ελέγχου των πολιτών».

Ξυπνάτε και κοιμάστε με την αγωνία της τηλεθέασης; Σας απασχολούν τα νούμερα;
«Γενικά ως άνθρωπος μου αρέσει η συζήτηση για τους αριθμούς, λόγω ενασχόλησης με το οικονομικό ρεπορτάζ.. Πρέπει όμως να πω ότι στα δελτία ειδήσεων, στην ενημέρωση ο σταθμός κινείται με τον ίδιο τρόπο, είτε προηγείται είτε όχι. Μας ενδιαφέρει περισσότερο να διατηρήσουμε την ίδια επιρροή που έχουμε αυτή τη στιγμή στον τομέα της ενημέρωσης _και μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό.. Εχουμε άποψη και την λέμε. Άλλοτε μας επιβραβεύουν άλλοτε το πληρώνουμε. Αλλά στο τέλος της ημέρας δεν είναι τα νούμερα που θα κατευθύνουν τις επιλογές μας.

Πράγματι οι ενημερωτικές εκπομπές του ΣΚΑΪ ξεκίνησαν καλά, το πρωινό, οι «Αταίριαστοι». Ωστόσο στο δελτίο παρατηρείται μια σταθερότητα, στασιμότητα. Γιατί;
«Η πάγια άποψή μας είναι ότι οι ειδήσεις δεν πρέπει να διαμορφώνονται σύμφωνα με τα νούμερα της τηλεθέασης. Πέρυσι τέτοια εποχή αν μου έλεγε κάποιος ότι θα τελειώναμε τη χρονιά πρώτοι και με διαφορά, θα το θεωρούσα πολύ δύσκολο στόχο. Και όμως το καταφέραμε. Προφανώς ο ανταγωνισμός συνεχίζεται. Παραμένουμε πρώτοι στην ζώνη μας, σύμφωνα με τα στοιχεία και του Σεπτεμβρίου, τόσο στην ζώνη των 8 όσο και το μεσημεριανό μας δελτίο, αλλά ακόμα το τοπίο δεν έχει σχηματιστεί πλήρως. Πιο πολύ μας ενδιαφέρει να μην αλλοιώσουμε την φυσιογνωμία που έχει ο σταθμός εδώ και πολλά χρόνια. Να προτάσσει τις σημαντικές ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο χωρίς εύκολους εντυπωσιασμούς. Ημουν μέρος της ομάδας που δούλευε για το δελτίο επί πολλά χρόνια και ξέρω τι αγώνα έχουμε δώσει για να παίξουμε θέματα δύσκολα, βαριά και να τα εκλαϊκεύσαμε. Νοιώθουμε καλά με την δουλειά που κάνουμε, στα χρόνια της κρίσης».

Θα έλεγα ότι ο ΣΚΑΪ είναι ένα κανάλι δύο ταχυτήτων και για δύο ειδών τηλεθεατές…
«Εχω την αίσθηση ότι δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο σταθμός έχει δέκα ώρες ενημέρωση το 24ωρο και δεν νομίζω να υπάρχει άλλος σταθμός που να έχει αντίστοιχο ενημερωτικό πρόγραμμα. Και το σαββατοκύριακο είμαστε στις 7-8 ώρες… Η αλήθεια είναι ότι μεγαλώνουμε κι ότι θέλουμε να επεκταθούμε σε νέα κοινά. Αλλά η καρδιά του σταθμού παραμένει στην ενημέρωση. Παράλληλα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που του υπαγορεύει το μέγεθος που έχει αποκτήσει. Παντρέψαμε την επιλογή “μεγαλώνω, γίνομαι μεγάλος σταθμός”, διατηρώντας όσο μπορούμε περισσότερο την αρχική φυσιογνωμία που ήταν αμιγώς ενημερωτικού χαρακτήρα».

Ωστόσο μιλάμε για ένα κανάλι που είναι άλλο το πρωί και άλλο το απόγευμα…
«Οι απογευματινές εκπομπές έχουν φέρει νέα κοινά στον σταθμό, τα οποία δεν είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους οπαδοί των ενημερωτικών εκπομπών, αλλά έχουν δημιουργήσει ένα ωραίο μείγμα μαζί με τους παλαιούς πιστούς. Ο σταθμός έχει ισχυρή ταυτότητα στην ενημέρωση, ισχυρό DNA, μαζί με το ραδιόφωνο.

»Θεωρώ ότι πράγματι ο σταθμός έχει υποστεί αυτή την προσαρμογή, αλλά δεν είναι για κακό. Δεν είμαστε ένας ελιτίστικος σταθμός για λίγους. Τώρα πλέον μπορούμε να λέμε τα ίδια, δύσκολα θέματα, σε ένα μεγαλύτερο κοινό. Εγώ αυτό το θεωρώ κατάκτηση, κέρδος για όλους μας…».

Θα σταματήσει η πτώση του Χρηματιστηρίου;
«Το Χρηματιστήριο δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει γιατί δεν έχει ασχοληθεί κανείς ώστε να δημιουργήσει το απαραίτητο θετικό περιβάλλον για τις εταιρείες, μεγάλες ή μεσαίες που δρουν, όλες στον χώρο της ιδιωτικής οικονομίας, για να αναπτυχθούν. Η τελευταία τετραετία διαδέχθηκε μια άλλη τετραετία κρίσης, στην οποία δεν ασχολήθηκε κανείς με τις επιχειρήσεις. Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου, από τη στιγμή που λύσαμε τα οικονομικά του κράτους, να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τα οικονομικά της πραγματικής οικονομίας. Τα οικονομικά της χώρας έχουν λυθεί. Τα έχουμε πληρώσει σε φόρους και τα πληρώνουμε ακόμα».

Με μεγάλο κόστος όμως…
«Είμαστε μια ολόκληρη γενιά υπερχρεωμένη κι αυτό είναι τώρα το ζητούμενο των επόμενων κυβερνήσεων. Να το δουν και το επιλύσουν. Θα πάρει χρόνο _θέλει χρόνια αποκατάστασης. Ωστόσο όπως ακριβώς πήγαμε κάτω έτσι θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία και να γίνεται αισθητό σε όλους.
»Αυτή τη στιγμή, λένε κάποιοι, ότι βρισκόμαστε σε μία στασιμότητα. Εγώ το λέω αναμονή. Τα καλά βρίσκονται μπροστά μας. Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα, πισωγυρίσματα. Αλλά θεωρώ ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, ίσως όχι όσο θα θέλαμε, αλλά έχουν αλλάξει».

Βλέπετε άμεσα εκλογές;
«Από τη στιγμή που δεν έκαναν εκλογές αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος, γιατί οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν, νομίζω ότι η βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι εκλογές τον Μάιο. Νομίζω όμως ότι βιαζόμαστε και οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν να είναι πιο ραγδαίες από ό,τι νομίζουμε.

»Το πρόβλημα είναι ότι το καμπανάκι για τις εκλογές χτύπησε πρόωρα, κι αυτό είναι κακό για το κλίμα που δημιουργείται. Και, όπως ξέρουμε, στο τέλος ο λογαριασμός πληρώνεται από τους πολίτες».

Σας λείπει το ρεπορτάζ, το ζωντανό; Τι κρατάτε από αυτή την πολυετή εμπειρία σας;
«Κατ΄ αρχήν παραμένω δημοσιογράφος και θα ήθελα να με θυμούνται σαν ένα καλό δημοσιογράφο. Τώρα το να πουν ότι για ένα διάστημα ήμουν και καλός διευθυντής, κολακευτικό θα ήταν για μένα. Απλώς απάντησα θετικά σε μια πρόκληση _δεν ήταν εύκολη η απόφαση. Σκέφτομαι τι ακολουθεί μετά. Δεν θέλω να μείνω διευθυντής για πάντα. Πρώτα απ΄ όλα με ενδιαφέρει να μην χάσω την υπόστασή μου ως άνθρωπος. Το πιο μεγάλο μου άγχος είναι να μην αδικήσω κανένα συνάδελφο. Και να κινητοποιήσω τον επαγγελματισμό κάθε δημοσιογράφου.

»Στην προσωπική μου διαδρομή δεν κοιτούσα ποτέ δεξιά ή αριστερά, κοιτούσα πάντα την δουλειά μου. Κι αν καμιά φορά είχα αστοχήσει σε κάποιον αριθμό που είχα στον αέρα, μετά δεν κοιμόμουν το βράδυ. Ωστόσο απολάμβανα, εδώ στον ΣΚΑΪ, την ελευθερία να λέω πραγματικά αυτό που ήθελα, παραθέτοντας τα στοιχεία. Αλλά είχα εμπιστοσύνη, χωρίς εμπιστοσύνη δεν γίνεται τίποτα».

Μια ξεχωριστή ανάμνηση;
«Κάθε τι που έλεγα, το βίωνα με τον ίδιο τρόπο που το βίωναν οι τηλεθεατές, σκεπτόμενος τον αντίκτυπο και στη δική μου οικογένεια. Πολλές φορές προσπαθούσα να βγω αποστασιοποιημένος και χωρίς συναίσθημα, μόνο και μόνο επειδή με είχε κυριεύσει το συναίσθημα. Απλώς δεν έπρεπε να με καταβάλει η οργή _γιατί ο πολίτης πρέπει να παίρνει μόνος τις αποφάσεις για τη ζωή του.

»Θυμάμαι όταν ανακοίνωσα το όριο στα capital controls ήταν μια δύσκολη στιγμή, γιατί ούτε κι εγώ φανταζόμουν ότι θα είναι τόσο χαμηλά».

Shares