Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

AΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !Πουλάνε και τις Θερμοπύλες! Αντιδρούν κινήσεις πολιτών…

Τις τελευταίες μέρες εντείνονται οι προσπάθειες κινήσεων πολιτών οι οποίες μέσω ανακοινώσεων προσπαθούν να αποτρέψουν την πώληση έκτασης του χώρου των Θερμοπυλών σε ιδιώτες οι οποίοι θα έχουν στα χέρια τους την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Θερμοπυλών και βεβαίως των ιαματικών πηγών! Η εκποίηση του κέντρου υδροθεραπείας, των δύο ξενοδοχείων που σήμερα φιλοξενούνται 400 περίπου πρόσφυγες, ένα κτίριο που στεγάζεται η διοίκηση και ένα εκκλησάκι, σε έκταση γης 785.398 τ.μ. έχει προχωρήσει στο διαγωνιστικό στάδιο μαζί με το Ξενία της Υπάτης και των Καμένων Βούρλων!

Το μοναδικό εμπόδιο, είναι ότι όλα τα παραπάνω στις Θερμοπύλες βρίσκονται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, όπου δεν επιτρέπεται καμία δόμηση. Σήμερα Τετάρτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καλείται λοιπόν να αποφασίσει για την τύχη του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών ο οποίος αποτελεί «οικόπεδο» ζώνης Α για την αρχαιολογία μέσω της επικείμενης οριοθέτησης αρχαιολογικών ζωνών προστασίας στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών, που αναμένεται να συζητηθεί.

Η ιστορία ξεκινά το 2013 χρονιά που το ΤΑΙΠΕΔ διαφήμιζε σε επενδυτές τις ιαματικές πηγές και τα τουριστικά ακίνητα στις Θερμοπύλες, τα οποία βρίσκονται ξυστά στον αρχαιολογικό χώρο, ως εξής: «Περιοχή με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, όπου διεξήχθη η γνωστή μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 πΧ. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Ήφαιστος, μετά από αίτηση της Θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές για τον Ηρακλή, προκειμένου να πλένεται και να ξεκουράζεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του»!

Σήμερα οι αρχαιολόγοι τονίζουν πως συγκεκριμένα, τα προς εκποίηση ακίνητα και οι ιαματικές πηγές απέχουν μόλις 500 μέτρα από τον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου, που είναι ο Κολωνός, ο μικρός λόφος που έλαβε χώρα η τελική φάση της μάχης των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τύπο, ασκούνται πανταχόθεν πιέσεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία όχι μόνο να απεντάξει την επίδικη περιοχή από την προτεινόμενη αδόμητη Ζώνη Α’ Προστασίας αλλά και να χαλαρώσει τους περιορισμούς δόμησης στη Ζώνη Β’ Προστασίας, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του όποιου επενδυτή για μεγαλύτερη «εκμετάλλευση» του χώρου όπως γράφει το τοπικό site Mag24 το οποίο υποστηρίζει πως η αρχική πρόταση των επενδυτών αφορούσε 5στερο ξενοδοχείο με υπερσύχγρονες υπηρεσίες spa με δυναμικότητα τουλάχιστον 200 κλινών!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει μεταξύ άλλων στη χθεσινή ανακοίνωσή του πως «Από τα πεδία μαχών των περσικών πολέμων, που υπήρξαν τόσο καθοριστικοί για την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού, οι Θερμοπύλες είναι το μόνο αναλλοίωτο χωρίς μεγάλης κλίμακας ανθρώπινες επεμβάσεις, γεγονός που καθιστά την προστασία του ύψιστο καθήκον των ελληνικών αρχών. Ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς ιστορικούς τόπους της χώρας, αφού περιλαμβάνει το πεδίο μιας από τις πιο σημαντικές μάχες της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής ιστορίας. Περικλείεται από δύο στενά, το Δυτικό, που βρίσκεται 4 χλμ. από τον Ασωπό ποταμό, στο σημείο όπου τοποθετείται και η Αρχαία Ανθήλη, και το Ανατολικό, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη των Αλπηνών. Το μεσαίο στενό ή η μεσαία πύλη, είναι η τοποθεσία όπου το 480 π.Χ. έλαβε χώρα η περίφημη μάχη των Θερμοπυλών»

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Ν. Σταυρογιάννης σε πρόσφατες δηλώσεις του σε τοπικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε πως προκειμένου να γίνει η επένδυση πρέπει να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες!: «Μας ενδιαφέρει να αναβαθμιστεί τόσο ο αρχαιολογικός χώρος όσο και ο χώρος των ιαματικών πηγών των Θερμοπυλών και για τον λογο αυτό έχω ενημερώσει κάθε υπεύθυνο και αρμόδιο ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να κλείσει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες» δήλωσε σχετικά. Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή για να καταλήξουμε στο τι διακυβεύεται αύριο.

*Πηγή: tvxs.gr – Φωτ. Λαμπρίδη

Shares