Δευτέρα , 28 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

AΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ από την ΕΕ! Αρπάζουν λεφτά από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα…

AΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ από την ΕΕ! Αρπάζουν λεφτά από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα…

Με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξέταζε 12 συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), αποκαλύπτεται το μεγάλο παιχνίδι με οικονομικές απολαβές που παίζεται στην Ελλάδα.

Η έκθεση αφορά στους αυτοκινητοδρόμους Ε65, Ολυμπία Οδό και Μορέα, έργα που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν από το 2000 και εξετάζει την πορεία υλοποίησής τους μέχρι και το 2014.

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, ο λαός επιβαρύνθηκε επιπλέον με το υπέρογκο ποσό των 1,2 δισ. ευρώ λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή των αυτοκινητοδρόμων, οι οποίοι-μάλιστα- όταν παραδόθηκαν φαίνεται να κάλυψαν λιγότερα χιλιόμετρα από το αρχικό σχέδιο.

Για παράδειγμα, ο Ε65 παραδόθηκε σχεδόν κατά το ήμιση (55%) με το κόστος να έχει αυξηθεί κατά 47% από την αρχική εκτίμηση, δηλαδή 415 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω κόστος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε Συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Oskar Herics, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιο για την έκθεση, «Για την ολοκλήρωση των πέντε αυτοκινητόδρομων που ελέγχθηκαν στην Ελλάδα και την Ισπανία χρειάστηκαν πρόσθετα δημόσια κεφάλαια ύψους σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Περί το 30% των κεφαλαίων αυτών (422 εκατομμύρια ευρώ) χορηγήθηκε από την ΕΕ».

Ο κ. Herics, επεσήμανε ότι για την Ελλάδα η αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού των τριών αυτοκινητοδρόμων κατά 1,2 δις ευρώ σήμανε και αύξηση της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης κατά 422 εκατ ευρώ (το 36% της συνολικής αύξησης) ενώ έκανε λόγο και για αδιαφανείς διαδικασίες και αναθέσεις χωρίς διαγωνισμός.

Ο κ. Herics άφησε σαφείς αιχμές για την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγξει την κατάσταση, λέγοντας ότι ήταν «πλήρως ενήμερη» και δε την απέτρεψε, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των έργων, καθώς, όπως είπε, δεν εξετάστηκε επαρκώς η πιθανότητα κατασκευής αυτοκινητοδρόμων με εναλλακτικά χαρακτηριστικά και μικρότερο κόστος.

Όλη η έκθεση εδώ.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares