Οι πρακτικές του ορθόδοξου Σουνιτικού Ισλάμ υποστηρίζουν ότι εφόσον οΑλλάχ είναι η μοναδική θεότητα, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει ν’ αναζητούν βοήθεια σε άλλη δύναμη εκτός από τον Αλλάχ. Σύμφωνα με την Takvim, το Diyanet ισχυρίζεται πως “είναι επίσης αποδεκτό από τη θρησκεία το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι με το βλέμμα τους μπορούν να προκαλέσουν αρνητικά αποτελέσματα”.

Η πεποίθηση ότι κακές προθέσεις και συναισθήματα από ζηλόφθονες ματιές μπορούν να προκαλέσουν κακοτυχία είναι γνωστές στην ανατολική Μεσόγειο από την αρχαιότητα. Η χρήση φυλαχτών και γουριών όπως το σύμβολο του “διαβολικού ματιού” χρησιμοποιούνται για να διώξουν τις αρνητικές επιδράσεις του “διαβολικού ματιού”.

Στη Μεσοποταμία ήταν γνωστή η χρήση του hamsa, σύμβολο μίας ανοιχτής παλάμης χεριού, με ένα μάτι εντός της και η οποία συνδεόταν με τον Θεό Ishtar/Inanna και το οποίο χρονολογείται πριν από περίπου 5.000 χρόνια.

Pin on Hamsa Jewelry

Το χέρι hamsa

Παρομοίως ο προφήτης Μωάμεθ, αποδέχθηκε την ύπαρξη του διαβολικού ματιού αφού σ’ ένα Χαντίθ (όρος που στην ισλαμική παράδοση αναφέρεται  στα λόγια και τις πράξεις του προφήτη Μωάμεθ), αναφέρεται ότι “η επιρροή του διαβολικού ματιού είναι γεγονός”. Παρ’ όλ’ αυτά, ενώ η χρήση του “διαβολικού ματιού” είναι ιδιαίτερα συχνή στην Τουρκία το Diyanet, έχει αποδοκιμάσει τη χρήση του και υποστηρίζει ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει αντιθέτως να διαβάζουν το Κοράνι.

Στην ιστοσελίδα του το Diyanet αναφέρει για το “διαβολικό μάτι”: “Το μήνυμα του Αλλάχ ήταν να διαβαστούν οι σούρες του Muavvizateyn (Felâk and Nâs) κατά του διαβολικού ματιού, σύμφωνα με την αφήγηση συμβούλεψε τους συντρόφους του να τις διαβάσουν”.

“Και πάλι το μήνυμα του Θεού λέει, οποιοσδήποτε βλέπει κάτι το οποίο μοιάζει με αυτό, θα είναι το θέλημα του Αλλάχ, δεν υπάρχει κάποιος άλλος εκτός από αυτόν. Τίποτα δεν μπορεί να τον βλάψει”, αναφέρει η συμβουλή του Diyanet.

Πηγή: Ahval

Toυ ειδικού συνεργάτη