Σάββατο , 25 Ιανουαρίου 2020
Τελευταία Νέα

5G: Πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και στη μέση η Ελλάδα…

του Αντώνη Κωνσταντίνου,
Όπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και η Ελλάδα ετοιμάζεται για τη μετάβασή της στο 5G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Το 5G δεν είναι απλά μια τεχνολογική αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου 4G…

αλλά μπορεί να στηρίξει μια σειρά νέων και πολύ σημαντικών τεχνολογιών. Ειδικότερα για τους κλάδους των λεγόμενων ειδικών – κάθετων αγορών (vertical-specific B2B) όπως, οι μεταφορές, η εφοδιαστική αλυσίδα, τα δίκτυα υποδομών, η υγεία που αφορούν την Ελλάδα.

Παράλληλα ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σε δηλώσεις του επισήμανε ότι το 5G «Είναι και ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προστασίας των κρίσιμων υποδομών της χώρας». Γίνεται εύκολα κατανοητό σε όλους το πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν γρήγορα και δίχως καθυστέρηση οι διαγωνισμοί για το φάσμα των συχνοτήτων, η οποία έχουν οριστεί για το τέλος του 2020.

Στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δέκτης πιέσεων για τον αποκλεισμό των Κινεζικών εταιρειών από τους διαγωνισμούς προμηθειών εξοπλισμού 5G. Ειδικότερα για την εταιρεία Huawei η οποία τον τελευταίο χρόνο αποτελεί και το κόκκινο πανί για την κυβέρνηση Τραμπ.

Μετά την συνάντησή του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Τραμπ οι αμερικάνοι ανέφεραν «την κοινή προσέγγιση των δύο χωρών στην ασφάλεια του 5G» αποτέλεσμα των πιέσεων για τον αποκλεισμό των Κινέζων από κάθε είδους διαγωνισμό.

Είναι σίγουρο ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά και τις πιέσεις της Κίνας για την αποφυγή ρήτρας κατάθεσης πρότασης για το 5G από τη μεριά των εταιρειών τους.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προσπάθησε να «ντριμπλάρει» τις ερωτήσεις για τις πιέσεις αυτές αναφέροντας ότι «αναμένουμε τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μετά θα λάβουμε αποφάσεις, αφού συνεκτιμήσουμε την προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή τις υφιστάμενες επενδύσεις». Οι μέχρι τώρα αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορούν ερμηνευτούν ως προσπάθεια αποκλεισμού των Κινεζικών εταιρειών ή το αντίστροφο.

Το όλο θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αν λάβουμε υπόψιν μας ότι στην Ελλάδα οι Vodafone – Wind έχουν προμηθευτή εξοπλισμού τη Huawei και θα δυσκολευτούν να την αποκλείσουν. Σε αυτό θα παίξει και ρόλο και η απόφαση του Vodafone Group, του βρετανικού ομίλου που αποφασίζει για πολλές χώρες, όπως η δική μας και επίσης το γεγονός ότι Wind και Vodafone συνεργάζονται στον τομέα των δικτύων έχοντας συστήσει και κοινή εταιρεία.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η Κίνα έχει διεισδύσει ήδη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών πολλών ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών και ότι εδώ και καιρό πιέζει πολύ, αξιοποιώντας τη δύναμή της και «απειλώντας» για «αντίποινα» προς κάθε κατεύθυνση.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση αυτού του πολυεπίπεδου «πολέμου» και θα κληθεί πολύ σύντομα να πάρει θέση και να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του δικτύου 5G μέσα στο 2021, όπως έχει ήδη ανακοινώσει.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares