Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

50 ανθρώπους αποκεφάλισαν ισλαμιστές στην Μοζαμβίκη: Μούγκα τα διεθνή ΜΜΕ

Εκτός από την Δύση, στη στήλη αυτή έχω προσπαθήσει να παρουσιάσω άξονες της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, που συνήθως ο δυτικός τύπος δεν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως στη Νιγηρία με την πιο φονική οργάνωση του αιώνα μας, την Μπόκο Χαράμ, την Σρι Λάνκα και την Αιθιοπία .

γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης

Σήμερα, θα ασχοληθούμε με τη Μοζαμβίκη, όπου το 56% είναι Χριστιανοί (κυρίως Καθολικοί), το 18% είναι μουσουλμάνοι και οι υπόλοιποι είτε τοπικές θρησκείες, είτε άθρησκοι.

Μόλις προχθές, στις 9 Νοεμβρίου Ισλαμιστές μίας οργάνωσης που λέγεται Αλ-Σούνα αλ Τζαμάλ, αποκεφάλισαν 50 ανθρώπους στο βορειοανατολική επαρχία της χώρας με όνομα Κάμπο Ντελγκάντο. Η είδηση προσέλκυσε κάποιο μικρό ενδιαφέρον ορισμένων μεγάλων δυτικών ειδησεογραφικών πρακτορείω και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως το Βρετανικό BBC και το Γερμανικό πρακτορείο Deutsche Welle, για πρώτη ίσως φορά.

Εκεί, από το 2017 μία οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος της Μέσης Ανατολής, ξεκίνησε τρομοκρατικές επιθέσεις. Ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις (πχ στη Νιγηρία), οι επιθέσεις γίνοται σε δύο άξονες, πρώτον στον μουσουλμανικό πληθυσμό ως εκφοβισμός για να υποχρεώσουν ανθρώπους, και ειδικά νέους, να στρατολογηθούν στις τάξεις τους, και δεύτερον, ως εκφοβισμός στους Χριστιανούς της χώρας.

Στυαχυολογώ ορισμένες επιθέσεις τους τελευταίους έξι μήνες, σε δυτικά μέσα μικρότερης εμβέλειας.

Στις 18 Μαΐου 2020 έγινε επίθεση σε Καθολικό ναό στο Auasse, στην περιοχή Κάμπο Ντελγκάντο, στο κέντρο δράσης της οργάνωσης.
Στις 27 και 28 Ιουνίου 2020 έγινε επίθεση σε εκκλησία στην περιοχή Mocimboa da Praia.
Στις 29 Ιουλίου 2020, έγινε αναφορά για 15 εκτελέσεις Χριστιανών στην πόλη Πέμπα της επαρχίας Nampula όλο τον μήνα, και για άλλες 52 εκτελέσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα του ίδιου έτους.
Στις 29 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός εξωτερικών της Μοζαμβίκης ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν θα ζητηθεί η βοήθεια του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, παρόλο που υπάρχουν ήδη περίπου 1000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη δράση των τρομοκρατών και περίπου 250 χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

Η τακτική των τρομοκρατών να στρατολογούν ανθρώπους σε περιοχή με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό και ταυτόχρονα να επιτίθενται και σε αλλόθρησκους, αλλά και στις κρατικές δυνάμεις, είναι παρόμοια μέθοδος δράσης με την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, η οποία από το 2009, σύμφωνα με το BBC έχει εκτελέσει 30 χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει βιαίως 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τον Ιούνιο του 2019 η οργάνωση των τζιχαντιστών της Μοζαμβίκης έγινε δεκτή επισήμως στους κύκλους του Ισλαμικού Κράτους, ως ο βραχίονάς του στην Κεντρική Αφρική. Το καλοκαίρι κατέλαβε και ελέγχει την πόλη Mocimboa da Praia, η οποία έχει και λιμάνι. Μέχρι σήμερα, ο στρατός της χώρας δεν έχει καταφέρει να την ανακαταλάβει.

Το Ισλαμικό κράτος επεικτείνεται στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία. Το τραγικότερο όλων είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν μακρυά από την προσοχή της Δύσης, παρόλο που οι επιθέσεις των ισλαμιστών εντείνονται και στο εσωτερικό της.

Εστία, 11 Νοεμβρίου 2020
antibaro.gr

Shares