Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

5 χρόνια φυλάκισης στον γηραιότερο φρουρό των ναζί

Απίθανο να εκτίσει ποινή πίσω από τα κάγκελα λόγω της ηλικίας του


Γερμανικό δικαστήριο επέβαλε την Τρίτη ποινή φυλάκισης πέντε ετών σε έναν 101χρονο πρώην φύλακα ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, τον γηραιότερο άνθρωπο που δικάζεται μέχρι στιγμής για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Ο Josef Schuetz κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε δολοφονία ενώ εργαζόταν ως δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο Sachsenhausen στο Oranienburg, βόρεια του Βερολίνου, μεταξύ 1942 και 1945, δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Udo Lechtermann.

Όμως, παρά την καταδίκη του, είναι εξαιρετικά απίθανο να μπει πίσω από τα κάγκελα για να εκτίσει την πενταετή ποινή φυλάκισης, δεδομένης της ηλικίας του.

Ο λιθουανικής καταγωγής συνταξιούχος, ο οποίος ζει σήμερα στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, είχε δηλώσει αθώος, λέγοντας ότι δεν έκανε “απολύτως τίποτα” και ότι δεν γνώριζε για τα φρικτά εγκλήματα που γίνονταν στο στρατόπεδο.

‘Δεν ξέρω γιατί βρίσκομαι εδώ’, δήλωσε ο Schuetz, ο οποίος είναι ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει δικαστεί μέχρι στιγμής για ναζιστικά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, κατά την ολοκλήρωση της δίκης του τη Δευτέρα.

Όμως οι εισαγγελείς δήλωσαν στο περιφερειακό δικαστήριο του Νεουρούπιν, που διεξάγεται σε αθλητική αίθουσα φυλακών στο Βρανδεμβούργο αν ντερ Χάβελ, ότι ο Σούελτς “εν γνώσει και με τη θέλησή του” συμμετείχε στις δολοφονίες 3.518 κρατουμένων στο στρατόπεδο και ζήτησαν να τιμωρηθεί με πέντε χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Εξυπακούεται ότι ο Σούτζ θα υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν είναι σε θέση να πάει στη φυλακή. Είναι επίσης κατανοητό ότι θα ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης – και λόγω του χρόνου που θα χρειαστεί το Ανώτατο Δικαστήριο για να επεξεργαστεί την έφεση, μπορεί να χρειαστούν έως και 12 μήνες μέχρι να πάει στη φυλακή.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων Εβραίοι, Ρομά, αντίπαλοι του καθεστώτος και ομοφυλόφιλοι, κρατήθηκαν στο στρατόπεδο του Σαξενχάουζεν μεταξύ 1936 και 1945.

Δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι πέθαναν από καταναγκαστική εργασία, δολοφονίες, ιατρικά πειράματα, πείνα ή ασθένειες πριν από την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τα σοβιετικά στρατεύματα, σύμφωνα με το Μνημείο και Μουσείο του Σαξενχάουζεν.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Schuetz βοήθησε και υποκίνησε την “εκτέλεση με εκτελεστικό απόσπασμα Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου το 1942” και τη δολοφονία κρατουμένων “με τη χρήση του δηλητηριώδους αερίου Zyklon B”.

Ήταν 21 ετών εκείνη την εποχή.

Οι Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου θανατώθηκαν σε μια ανατριχιαστική εγκατάσταση.

Εκεί οι φρουροί των SS φορούσαν λευκές ιατρικές φόρμες και προσποιούνταν στους αιχμαλώτους ότι ήταν γιατροί που ενδιαφέρονταν για την ευημερία τους. Στη συνέχεια έστηναν τους αιχμαλώτους σε έναν τοίχο και τους μετρούσαν.

Εν τω μεταξύ, σε ένα γειτονικό δωμάτιο, άλλοι ένοπλοι φρουροί των SS χρησιμοποιούσαν τις μετρήσεις ως ρύθμιση για τα όπλα τους. Άνοιγαν μια σχισμή στον τοίχο και πυροβολούσαν στο λαιμό του κρατούμενου.

Ο Josef Schuetz κατάφερε να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη για 80 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Schuetz έκανε αρκετές αντιφατικές δηλώσεις για το παρελθόν του, παραπονούμενος ότι το κεφάλι του “μπερδεύεται”.

Κάποια στιγμή, ο εκατοντάχρονος δήλωσε ότι είχε εργαστεί ως αγρότης στη Γερμανία κατά το μεγαλύτερο μέρος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ισχυρισμός που διαψεύδεται από διάφορα ιστορικά έγγραφα που αναφέρουν το όνομά του, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησής του.

Μετά τον πόλεμο, ο Schuetz μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Ρωσία πριν επιστρέψει στη Γερμανία, όπου εργάστηκε ως αγρότης και κλειδαράς.

Ο Schuetz παρέμεινε ελεύθερος κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία ξεκίνησε το 2021 αλλά αναβλήθηκε αρκετές φορές λόγω της υγείας του.

Ο δικηγόρος του Stefan Waterkamp δήλωσε στο AFP πριν από την ετυμηγορία ότι αν κριθεί ένοχος, θα ασκήσει έφεση.

Ο Schuetz απέφευγε τη δικαιοσύνη για δεκαετίες, αλλά η τύχη του έφυγε το 2018, όταν ερευνητές της Κεντρικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναζιστικών Εγκλημάτων στο Λούντβιγκσμπουργκ έπεσαν πάνω στο όνομα του Josef Schuetz στα παλιά αρχεία του Κρατικού Στρατιωτικού Αρχείου στη Μόσχα.

Αυτοί οι λεγόμενοι “φάκελοι λαφύρων” είχαν μεταφερθεί από Ρώσους στρατιώτες στη Μόσχα στο τέλος του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, ο επιζών του Ολοκαυτώματος και σύγχρονος μάρτυρας Leon Schwarzbaum, 100 ετών, δήλωσε στον Τύπο ότι αυτή είναι “η τελευταία δίκη για τους φίλους, τους γνωστούς και τους αγαπημένους μου που δολοφονήθηκαν, στην οποία ελπίζω ότι θα καταδικαστεί και ο τελευταίος ένοχος”.

Ένα μήνα αργότερα, ο Josef Schuetz γιόρτασε τα 101α γενέθλιά του. Τον Μάρτιο του 2022, ο Leon Schwarzbaum είχε πεθάνει.

Ο Thomas Walther, δικηγόρος που εκπροσωπεί αρκετούς επιζώντες του στρατοπέδου και συγγενείς των θυμάτων, δήλωσε στο δικαστήριο τον Μάιο: “Ποια μπορεί να είναι η κατάλληλη τιμωρία, όταν οι κορυφαίοι αξιωματικοί των SS στην Κεντρική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ράιχ κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, αλλά μπόρεσαν να ξεφύγουν ατιμώρητοι, λόγω της παρέλευσης του χρόνου και της “ανικανότητάς τους να δικαστούν”;

“Ποια μπορεί να είναι η κατάλληλη τιμωρία για έναν 101χρονο άνθρωπο που πρέπει να αντιμετωπίσει τις δικές του ευθύνες μετά από 80 χρόνια από τη διάπραξη του εγκλήματος, και ο οποίος θα μπορούσε να είχε οδηγηθεί στο δικαστήριο πριν από 70, ή 50, ή 30, ή σίγουρα πριν από 10 χρόνια;”.

“Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η γενική πρακτική ότι, στις τελικές παρατηρήσεις τους, οι εκπρόσωποι των κοινών εναγόντων αποφεύγουν να αναφέρουν αριθμητικά στοιχεία όταν ζητούν μια συγκεκριμένη ποινή.

‘Παρ’ όλα αυτά, οφείλω να δηλώσω εδώ ότι μια ποινή φυλάκισης μικρότερη των πέντε ετών θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κατανοητή από τους πελάτες μου, ακόμη και αν ο κατηγορούμενος άλλαζε γνώμη και εξέφραζε κάποιου είδους μεταμέλεια στην “τελική του δήλωση”.

Μερικά από τα πιο επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του Schuetz περιελάμβαναν το υλικό που παρουσίασε ο ειδικός στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ιστορικός Dr. Stefan Hoerdler.

Αυτό περιελάμβανε ένα έγγραφο με ημερομηνία 1941 από το Κεντρικό Γραφείο Μετανάστευσης (EWZ), το οποίο έδειχνε ολόκληρη την οικογένεια Schuetz από τη Λιθουανία.

Το έγγραφο έδειχνε τον πατέρα του, Wilhelm, ο οποίος γεννήθηκε το 1862, τη μητέρα του, Maria, η οποία γεννήθηκε το 1886, μαζί με τον ίδιο τον Josef Schuetz και έξι από τα επτά αδέλφια του που γεννήθηκαν μεταξύ 1911 και 1927.

Εδώ αναφέρονται μια ημερομηνία γέννησης και άλλα προσωπικά στοιχεία, καθώς και φωτογραφίες διαβατηρίου.

Κάτω από αυτό υπήρχε μια φωτογραφία του Josef Schuetz, η ίδια ακριβώς φωτογραφία που εμφανίζεται σε έγγραφο των SS.

Μέσω του δικηγόρου του, ο Schuetz συνέχισε να ισχυρίζεται ότι δεν ήταν ποτέ στο στρατόπεδο Sachsenhausen, αν και το όνομά του, η ημερομηνία γέννησής του και ο στρατιωτικός του βαθμός εκείνη την εποχή αναφέρονται σε ένα ευρύ φάσμα επίσημων εγγράφων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται έγγραφα από τα ομοσπονδιακά αρχεία του Koblenz, τα αρχεία της Stasi (μυστική υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας) και τα αρχεία στο μνημείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Sachsenhausen.

Το υλικό δείχνει ότι ο Schuetz υπηρέτησε σε έξι διαφορετικούς λόχους φρουρών των SS από τις 23 Οκτωβρίου 1941 έως τις 18 Φεβρουαρίου 1945 και ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προήχθη από το βαθμό του στρατιώτη σε SS-Rottenführer (δεκανέα) στο Sachsenhausen.

 

Επτά και πλέον δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί εισαγγελείς αγωνίζονται να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους τελευταίους επιζώντες ναζιστές δράστες.

Η καταδίκη το 2011 του πρώην φρουρού John Demjanjuk, με το σκεπτικό ότι υπηρέτησε ως μέρος της δολοφονικής μηχανής του Χίτλερ, δημιούργησε νομικό προηγούμενο και άνοιξε το δρόμο για αρκετές από αυτές τις υποθέσεις δικαιοσύνης του λυκόφωτος.

Έκτοτε, τα δικαστήρια έχουν εκδώσει αρκετές ένοχες αποφάσεις για τους λόγους αυτούς και όχι για δολοφονίες ή φρικαλεότητες που συνδέονται άμεσα με το άτομο που κατηγορείται.

Μεταξύ αυτών που οδηγήθηκαν στην ύστερη δικαιοσύνη ήταν ο Όσκαρ Γκρένινγκ, λογιστής στο Άουσβιτς, και ο Ράινχολντ Χάνινγκ, πρώην φρουρός των SS στο Άουσβιτς.

Και οι δύο καταδικάστηκαν σε ηλικία 94 ετών για συνέργεια σε μαζική δολοφονία, αλλά πέθαναν πριν προλάβουν να φυλακιστούν.

Ένας πρώην φρουρός των SS, ο Bruno Dey, κρίθηκε ένοχος σε ηλικία 93 ετών το 2020 και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Ξεχωριστά, στη βόρεια γερμανική πόλη Ιτζεχόε, μία 96χρονη πρώην γραμματέας σε ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου δικάζεται για συνέργεια σε δολοφονία.

Η Irmgard Furchner, μια δακτυλογράφος που ονομάστηκε “Γραμματέας του Κακού”, κατηγορείται ως συνεργός στη δολοφονία 11.412 ανθρώπων στο στρατόπεδο, μέσω της εργασίας της ως γραμματέας του διοικητή των SS στο Stutthof. Η Furchner αρνείται τις κατηγορίες.

Διέφυγε δραματικά πριν από την έναρξη της δίκης της, αλλά συνελήφθη αρκετές ώρες αργότερα.

Την Τρίτη έφτασε στην αίθουσα του δικαστηρίου στο Ιτζεχόουε της βόρειας Γερμανίας σε αναπηρικό καροτσάκι για τη συνέχιση της δίκης της.

Αν και ορισμένοι αμφισβήτησαν τη σοφία του να κυνηγά κανείς καταδίκες που σχετίζονται με ναζιστικά εγκλήματα τόσο πολύ καιρό μετά τα γεγονότα, ο Guillaume Mouralis, καθηγητής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, δήλωσε ότι τέτοιες δίκες στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα.

‘Πρόκειται για την επαναβεβαίωση της πολιτικής και ηθικής ευθύνης των ατόμων σε ένα αυταρχικό πλαίσιο (και σε ένα ποινικό καθεστώς) σε μια εποχή που η νεοφασιστική ακροδεξιά ενισχύεται παντού στην Ευρώπη’, δήλωσε στο AFP.

Η Karen Pollock CBE, διευθύνουσα σύμβουλος της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Holocaust Educational Trust, δήλωσε στη MailOnline: “Το πέρασμα του χρόνου δεν αποτελεί εμπόδιο για τη δικαιοσύνη όταν πρόκειται για τα αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί και των συνεργατών τους.

“Κάθε φορά που κάποιος κρίνεται ένοχος για αυτά τα εγκλήματα, ανεξάρτητα από την ηλικία του, η αλήθεια του Ολοκαυτώματος επιβεβαιώνεται από όλους.

“Καθώς το Ολοκαύτωμα και άλλα εγκλήματα των Ναζί ξεθωριάζουν από τη ζωντανή μνήμη, η προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική”.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares