Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

34ο Πανελλήνιο Συνέδριο από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS

34ο Πανελλήνιο Συνέδριο από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) διοργανώνει το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, το οποίο θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή στις 25-27 Νοεμβρίου, στο Divani Caravel.

To συνέδριο έχει σα στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τα τρέχοντα δεδομένα για την επιδημιολογία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS. Όπως κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ενωθούν όλες οι φωνές, των γιατρών, των νοσηλευτών, των ψυχολόγων, των κοινωνικών λειτουργών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για την καταπολέμηση της νόσου αλλά και του στίγματος.

Σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης του ΕΟΔΥ, μέχρι και την 31/10/22 έχουν καταγραφεί 19.731 περιστατικά HIV λοίμωξης εκ των οποίων τα 4.587 έχουν εμφανίσει AIDS και 11.908 ευρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή, ενώ είχαμε και 3.309 θανάτους. Την περίοδο 1/1/22 έως 31/10/22 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (4 ανά 100.000 πληθυσμού), ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που δηλώθηκε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα τα τελευταία 11 χρόνια, ενώ διαχρονικά οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται σε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα καταγραφούν η επίδραση της COVID-19 λοίμωξης στους ασθενείς με HIV, οι νεότερες θεραπείες και ο ρόλος των εμβολίων για την αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης, τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα, ο ρόλος των συννοσηροτήτων, ο ρόλος της πολιτείας και της κοινωνίας για την πρόληψη κ.λπ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προσπάθεια αναβάθμισης των Μονάδων Λοιμώξεων στα Νοσοκομεία, με στόχο την προτυποποίηση της φροντίδας των ασθενών με HIV/AIDS, ενώ, όπως κάθε χρόνο, θα συμπεριληφθούν και θέματα που άπτονται της κοινωνικής διάστασης της νόσου με ιδιαίτερη έμφαση στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Παράλληλα θα υπάρξουν εκπαιδευτικές συνεδρίες για φοιτητές, νοσηλευτικό προσωπικό, οδοντιάτρους και σώματα ασφαλείας.

Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου θα υπάρξει στρογγυλό τραπέζι το οποίο θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και στο οποίο θα συμμετέχουν η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Α.Α. Μάριος Λαζανάς και ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος. Θέμα του στρογγυλού τραπεζιού θα είναι το “Στίγμα” και στόχος η συζήτηση πάνω σε όλες της μορφές του στίγματος που ταλανίζει την κοινωνία και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, έχει προγραμματιστεί για την 22 Νοέμβρη σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο και Αλεξανδρούπολη, σε συνεργασία με τους φοιτητές ιατρικής των Ιατρικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας, τους δήμους και τον ΕΟΔΥ, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου. Επιπροσθέτως, ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την 1η Δεκέμβρη, παγκόσμια ημέρα του AIDS.

Το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, σε μια εποχή που οι εξελίξεις που αφορούν στην HIV λοίμωξη είναι ραγδαίες, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, και το ΔΣ και η οργανωτική επιτροπή απευθύνουν πρόσκληση σε επαγγελματίες υγείας, φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με την HIV λοίμωξη και την υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών, φοιτητές επιστημών υγείας, πολίτες με ευαισθησία και ενδιαφέρον για την HIV λοίμωξη και τις κοινωνικές προεκτάσεις της να συμβάλουν με την παρουσία τους στην ανταλλαγή απόψεων για τη σφαιρική αντιμετώπιση της νόσου και του κοινωνικού στίγματος.

Πηγή: capital.gr

Shares