Σάββατο , 23 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Κύπρος: Tην ανάγκη αποσυμφόρησης του Πουρνάρα, τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος από τη λαθρομετανάστευση. Για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας κάνουν λόγο αρκετοί αφού οι λαθρομετανάστες που διαμένουν στην τουρκική ενδοχώρα μπορούν πολύ εύκολα να πάρουν μία πτήση για τα κατεχόμενα, πριν πάρουν το δόμο διά θαλάσσης ή αέρος προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Το 2019, η αγγλόφωνη κυπριακή εφημερίδα Cyprus Mail έγραψε ότι, αν η λαθρομετανάστευση συνεχιστεί με τους σημερινούς της ρυθμούς, το μικρό για τα παγκόσμια δεδομένα νησί της Κύπρου θα έχει εντός των επομένων πέντε ετών 100.000 λαθρομετανάστες, τη στιγμή που ο πληθυσμός της εκτιμάται στις 870.000.

Tην ανάγκη αποσυμφόρησης του κέντρου φιλοξενίας Πουρνάρα, τονίζει εκ νέου η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, με αφορμή τα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας

Την ίδια ώρα αναφέρει πως η Κύπρος χρειάζεται περαιτέρω υποστήριξη και αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες προκλήσεις που δημιουργούνται από τις αυξανόμενες μικτές ροές τα τελευταία χρόνια και τονίζει πως στηρίζει πλήρως τις αρχές στις προσπάθειές τους για επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους των αιτητών ασύλου, των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται.

Katja Saha, Representative of the UNHCR in Cyprus - YouTube

Η Κάτια Σάχα
Η Κάτια Σάχα, Αντιπρόσωπος της Yπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Αρμοστεία εκφράζει θλίψη αλλά και ανησυχία για τις ταραχές που ξέσπασαν τη Δευτέρα το βράδυ στο Πούρναρα και είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς αιτητών ασύλου και την πρόκληση ζημιών.

Ανέφερε πως οι έρευνες είναι σε εξέλιξη σε σχέση με τα αίτια των επεισοδίων, αλλά η Ύπατη Αρμοστεία θα ήθελε να επαναλάβει την ανάγκη αποσυμφόρησης του κέντρου που λειτουργεί αυτή τη στιγμή σε συνθήκες υπερπληρότητας, με περίπου 1, 500 άτομα να μένουν κυρίως σε σκηνές, μερικά από αυτά για μεγάλες περιόδους.

“Αυτές οι υπερπλήρεις συνθήκες και η επακόλουθη πίεση στην υπάρχουσα υποδομή, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σχετικά με το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να εξέλθουν από το κέντρο (οι αιτητές), προκαλούν συχνά εντάσεις, μερικές φορές μικρές και άλλες φορές πιο σημαντικές, όπως η πρόσφατη περίπτωση. Οι διαμένοντες στο κέντρο αναφέρουν επίσης ότι στερούνται βασικών ειδών για αξιοπρεπή διαβίωση, όπως ζεστά ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Σάχα.

The Pournara camp in Kokkinotrimithia, Cyprus was built to host asylum seekers for a maximum of 72 hoursParikiaki | Parikiaki Cyprus and Cypriot News

Λαθρομετανάστες στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα

Αναφέρθηκε στις ενέργειες εθελοντών που συγκέντρωσαν τέτοια είδη για τις αυξημένες ανάγκες, προσθέτοντας ότι αυτά τα είδη δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από ομάδες εθελοντών και τους διαμένοντες εκεί.

“Η Ύπατη Αρμοστεία αναγνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία λόγω της αύξησης των αιτήσεων ασύλου με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, μπορεί να εξευρεθεί λύση στην αποσυμφόρηση των κέντρων καθώς και εναλλακτική στέγαση για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα που ζητούν άσυλο λόγω πολέμου ή διώξεων, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων, θα διαμένουν σε ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες”, ανέφερε.

Η Αντιπρόσωπος της Yπάτης Αρμοστείας τόνισε πως αν δεν υπάρχουν αναχωρήσεις από το Πουρνάρα, δεν θα είναι δυνατή η υποδοχή νέων ατόμων, προσθέτοντας ότι ενώ έχουν γίνει επεκτάσεις και βελτιώσεις στο κέντρο, δεν έχει ακόμη επαρκή χώρο και υποδομή για να φιλοξενήσει 1,500 άτομα.

Εξήγησε πως ως πρώτο κέντρο υποδοχής, το κέντρο Πουρνάρα θα πρέπει να δέχεται αιτούντες άσυλο μόνο για τις πρώτες ημέρες, προκειμένου να πραγματοποιεί τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους και να προχωρεί σε εγγραφές. Σύμφωνα με την κ. Σάχα η έλλειψη λύσεων για στέγαση, οδήγησε σε καθυστερήσεις στην αναχώρηση αιτούντων από το κέντρο και ειδικότερα τώρα, λόγω της πανδημίας, οι αιτούντες άσυλο δεν επιτρέπεται να φύγουν, ακόμα κι αν έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα και έχουν βρει ιδιωτική στέγη.

Asylum seekers continue to protest confinement at Pournara camp, KNEWS

Από παλαιότερη διαμαρτυρία λαθρομεταναστών στο Κέντρο

“Η σύσταση προς αυτή την κατεύθυνση, για το θέμα των καθυστερήσεων, έχει επίσης γίνει από την Επίτροπο Διοίκησης, στην τελευταία έκθεσή της για το Πουρνάρα, που εκδόθηκε πριν από ένα μήνα. Η Κύπρος χρειάζεται περαιτέρω υποστήριξη και αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες προκλήσεις που δημιουργούνται από τις αυξανόμενες μικτές ροές τα τελευταία χρόνια. Ένα αποτελεσματικό σύστημα ασύλου που θα απορρίπτει όσους ισχυρίζονται ότι χρειάζονται διεθνή προστασία, είναι υψίστης σημασίας για τη διαχείριση αυτών των μικτών ροών προσφύγων και μεταναστών”, τόνισε στο ΚΥΠΕ η κ. Σάχα.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει πλήρως την Κύπρο στις προσπάθειές της για επιστροφή τάχιστα στις χώρες καταγωγής τους όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται , διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι λιγοστοί πόροι χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ανάγκες υποδοχής και ένταξης όσων έρχονται στην Κύπρο για να διαφύγουν πολέμους και διώξεις.

Latsi immigrants: 19 year-old from Turkey arrested

Παλαιότερη “απόβαση” λαθρομεταναστών στο Λατσί (Πόλη Χρυσοχούς) στην Κύπρο

Σημείωσε πως απαιτείται μια ολιστική διαχείριση της μετανάστευσης για την αντιμετώπιση των μικτών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των προσφύγων αλλά και των μεταναστών που καταφεύγουν στο σύστημα ασύλου λόγω έλλειψης νόμιμων εναλλακτικών τρόπων μετανάστευσης.

“Ενώ η Ύπατη Αρμοστεία δεν έχει επιχειρησιακό ρόλο στην Κύπρο, υποστήριξε τις αρχές με υλικό όπως κουβέρτες, πλαστικά σεντόνια, σκηνές, μονάδες στέγασης και άλλα είδη μη επισιτιστικής βοήθειας για τη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής. Παραδόθηκαν 250 σκηνές και 50 μονάδες γύρω στα τέλη του έτους”, είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Σάχα.

Πηγή: Cyprus Times

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares