Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ουγγαρία: το κοινοβούλιο ψήφισε αντί – ΛΟΑΤΚΙ νόμους

H Βουλή της Ουγγαρίας ψήφισε σήμερα μια σειρά από νόμους που αντιτίθενται στη ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες Ομοφυλόφιλοι Αμφιφυλόφιλοι/-ες Τρανς Κουίρ Ίντερσεξ) κοινότητα.

Η νομοθεσία περιλαμβάνει τροπολογία στο Σύνταγμα της χώρας, σύμφωνα με την οποία ως γονείς ορίζονται “η μητέρα που είναι γυναίκα και ο πατέρας που είναι άνδρας”. Η τροπολογία ψηφίστηκε από μια ευρεία πλειοψηφία βουλευτών, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ουγγρικού Κοινοβουλίου. Το κείμενο ορίζει ως  φύλο μόνο εκείνο της γέννησης και προσθέτει: “Η εκπαίδευση παρέχεται σύμφωνα με τις αξίες της συνταγματικής ταυτότητας και της Χριστιανικής κουλτούρας” της χώρας.

Η κυβέρνηση αμύνθηκε υπέρ της τροπολογίας λέγοντας ότι “είναι ανάγκη να προστατευτεί το παιδί από πιθανή ιδεολογική ή βιολογική παρέμβαση”, προερχόμενη από τον Δυτικό κόσμο.

Επιπλέον, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που επιτρέπει μόνο στα παντρεμένα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά, αποκλείοντας έτσι τους ομοφυλόφιλους, των οποίων ο γάμος απαγορεύεται στην Ουγγαρία. Εξαιρέσεις  γίνονται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Από τον Μάιο απαγορεύεται στην κεντροευρωπαϊκή χώρα, δια νόμου, η δήλωση αλλαγής φύλου στα μητρώα.

Σύμφωνα με το Euronews, η σταυροφορία υπεράσπισης των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών από τον πρωθυπουργό Βίκτωρ Ορμπάν, που κυβερνά την Ουγγαρία κατά την τελευταία δεκαετία, δέχτηκε πλήγμα από την υπόθεση Γιόζεφ Ζάγιερ. Ο ευρωβουλευτής Ζάγιερ συνελήφθη πρόσφατα από την αστυνομία όταν προσπάθησε να διαφύγει από gay πάρτι στις Βρυξέλλες. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε την κατακραυγή της αντιπολίτευσης και του ανεξάρτητου Τύπου εναντίον της “υποκρισίας” της ουγγρικής κυβέρνησης.

Κατά το παρελθόν η Ουγγαρία είχε καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για την έλλειψη συμμόρφωσης προς τις δεσμεύσεις της και προς την προτεραιότητα του Κοινοτικού Δικαίου έναντι του εθνικού ενώ δέχεται συχνά σφοδρή κριτική από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΑΣΕ και άλλους για την κατάφωρη ανυπακοή της στις ευρωπαϊκές αξίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: Euronews

Του ειδικού συνεργάτη

Shares