Κυριακή , 24 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Η Μέρκελ παρέδωσε τον θρόνο της! Αυτή είναι η διάδοχος της…

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν αποχωρεί από την καγκελαρία. Ακόμα. “Άκουσε” όμως τις φωνές και έβαλε μπροστά τη διαδικασία για τη διαδοχή της. Η αρχή έγινε από το κόμμα.

Η Μέρκελ πρότεινε την πρωθυπουργό του κρατιδιού του Ζάαρ, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ ως νέα γενική γραμματέα του CDU. Με αυτή της την κίνηση, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η Γερμανίδα καγκελάριος ανταποκρίνεται στο αίτημα πολλών στο κόμμα της να δρομολογήσει τη διαδοχή της.

Κι αν όλοι περίμεναν ότι το δαχτυλίδι θα έπαιρνε η Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν, υπουργός Άμυνας στις κυβερνήσεις Μέρκελ, η καγκελάριος έκανε την… έκπληξη.

Το προεδρείο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) υπερψήφισε τη Δευτέρα (19.02.2018) την απόφαση της Μέρκελ να προτείνει στο έκτακτο κομματικό συνέδριο, που θα συγκληθεί στις 26 Φεβρουαρίου, την Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ ως νέα γενική γραμματέα.

Χαρακτηριστικά της Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ο πραγματισμός, οι κοινωνικές ευαισθησίες και οι συντηρητικές αξίες.

Ακόμα και για τα γερμανικά δεδομένα, το όνομα Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ δεν είναι εύκολο να το προφέρει κανείς. Αλλά θα πρέπει μάλλον να το συνηθίσει. Η νυν πρωθυπουργός του μικρού γερμανικού κρατιδίου του Ζάαρ, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Γαλλία, αναδεικνύεται σε κεντρικό παίκτη της γερμανικής πολιτικής σκηνής και σε δελφίνο για τη διαδοχή της Μέρκελ.
Να σημειωθεί πως και η ίδια η Μέρκελ κατείχε το αξίωμα της ΓΓ του CDU πριν αναλάβει την ηγεσία του κόμματος και στη συνέχεια εκλεγεί καγκελάριος.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ θεωρείται έμπιστη της Μέρκελ. Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή της εξέπληξε τη γερμανική κοινή γνώμη. Κανείς δεν αμφισβητεί τις πολιτικές της ικανότητες.

Είναι 55 ετών και μητέρα τριών παιδιών. Έχει περάσει από τα υπουργεία Εσωτερικώ, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Ζάαρ πριν αναδειχθεί το 2011 πρωθυπουργός του κρατιδίου. Από τότε κατάφερε δύο φορές να κερδίσει τις τοπικές εκλογές – την τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2017, σε μια περίοδο που το κόμμα της σημείωνε σε εθνικό επίπεδο θεαματική πτώση.

Όπως και η καγκελάριος, η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ χαρακτηρίζεται από πραγματισμό και δεν διακατέχεται από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής υποστηρίζει τις θέσεις της αριστερής πτέρυγας του κόμματός της.

Σε ζητήματα όμως αξιών η καθολική πολιτικός διατηρεί συντηρητικές απόψεις. Όπως και η Άνγκελα Μέρκελ, έτσι και η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ είχε διαφωνήσει με το να νομιμοποιηθεί ο «γάμος για όλους», με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα ενός πολιτικού γάμου σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares