Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Βαρσοβία: Η Αγία Σοφία είναι η πρώτη εκκλησία που ανεγέρθηκε σε 100 χρόνια

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Πολωνία ο Μητροπολίτης Σάββα αφιέρωσε σήμερα στην Βάρσοβία την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Ο ναός που χτίζεται ακόμη βρισκεται στα περίχωρα της συνοικίας Ursynow 

Στα περίχωρα του Ursynów της Βαρσοβίας στο ul. Puławska, η πρώτη Ορθόδοξη Εκκλησία σε πάνω από 100 χρόνια – St. Η Σοφία της Θείας Σοφίας, γνωστή ως Αγία Σοφία. Αυτή την Κυριακή (20 Σεπτεμβρίου), ο επικεφαλής της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αυτοκέφαλου θα αφιερώσει την εκκλησία, την Εξοχότητά του Sawa. Μετά την αφοσίωση, οι υπηρεσίες θα πραγματοποιηθούν εκεί.

Πρ. Ο Adam Siemieniuk, ο ενοριακός ιερέας στην εκκλησία, δήλωσε ότι η ιδέα γεννήθηκε όταν ο Sawa, ο Μητροπολίτης της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επιστρέφει από μια επίσκεψη στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, με έδρα τη σημερινή Κωνσταντινούπολη. – Σκέφτηκε τότε ότι η εκκλησία που προσπαθούσε να χτίσει στη Βαρσοβία πρέπει να είναι αφιέρωμα στο λίκνο του Χριστιανισμού, που είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας – εξήγησε.

«Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό τώρα, καθώς η αρχική Αγία Σοφία έχει πρόσφατα μετατραπεί σε τζαμί», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα γεγονότα του Ιουλίου του τρέχοντος έτους, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να κρατήσει έναν ναό που στεγάζει ένα μουσείο βυζαντινής τέχνης για 90 χρόνια , απέκτησε το καθεστώς του τζαμιού και τώρα γίνονται μουσουλμανικές προσευχές.

Χρόνια προσπάθειας

Η Εξοχότητά του Sawa προσπάθησε να αποκτήσει γη για την ανέγερση της εκκλησίας από το 2004. Ο π. Ο Jerzy Doroszkiewicz από τη μητρόπολη της Πολωνικής Αυτοκεφαλικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είπε ότι η περιοχή στο ul. Το Puławska 568 αγοράστηκε μετά από σχεδόν 10 χρόνια προσπάθειας. Το οικόπεδο αγοράστηκε από την πόλη ως αποζημίωση για το ακίνητο που έλαβε μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο Γη “Dekretu Bierut” στην περιοχή Wola της Βαρσοβίας.

Αφού έλαβε την άδεια οικοδόμησης τον Οκτώβριο του 2015, άρχισαν οι εργασίες στον ιστότοπο. Η πέτρα άνθρακα αφιερώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 από τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο Ι.

Τι κόστος κατασκευής;

Ο ναός χτίστηκε σύμφωνα με το ελληνικό στιλ σε ένα τετράγωνο σχέδιο με διαστάσεις 35 μ. Έως 35 μ., Που του δίνει μια έκταση 1225 τ.μ. Το ύψος του κύριου τρούλου είναι 22 μ. Στη δυτική πλευρά υπάρχει ένα καμπαναριό με εννέα κουδούνια. Ο συγγραφέας του σχεδιασμού της εκκλησίας είναι ο Andrzej Markowski, ο οποίος πέθανε το 2019.

Ο διευθυντής κατασκευής της εγκατάστασης, Micha Tymoszewicz, εξήγησε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη εμπόδια, δάπεδα, επένδυση, εσωτερικές πόρτες και δύο καμπάνες. – Υπό καλές συνθήκες, θα ολοκληρώσουμε τα έργα την άνοιξη του 2021 – είπε.

Το εσωτερικό του ναού θα είναι πλήρως διακοσμημένο με πολύχρωμα. Επί του παρόντος, καλύπτουν τον κύριο θόλο (την εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα, του Θεού-Κυρίου που περιβάλλεται από αγγέλους) και του βωμού (εικόνες της Μητέρας του Θεού, της Ευχαριστίας σε δύο μορφές, Ευαγγελιστές και επιλεγμένους αγίους). Ο συγγραφέας του σχεδιασμού και του εργολάβου τους είναι καθηγητής. Ο Volodymir Teliczko από την Ουκρανία, ο οποίος έχει μέχρι σήμερα ιδρύσει πέντε εκκλησίες στην Πολωνία, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – του Αγίου Πνεύματος στο Białystok. – Η σύνταξη του πολυχρωμίου θα διαρκέσει πολύ, ίσως και περισσότερο από δύο χρόνια. Θα καλύψουμε ολόκληρο το εσωτερικό με τοιχογραφίες. Αυτό το μήνα, δηλαδή θα επιχρυσώσουμε το φόντο στον κύριο βωμό και θα δημιουργήσουμε ένα πολύχρωμο που θα απεικονίζει τον St. Pantaleimon, εξήγησε.

Πρ. Ο Jerzy Doroszkiewicz εξήγησε ότι επειδή η κατασκευή είναι ακόμη σε εξέλιξη, είναι δύσκολο να πούμε πόσο θα είναι το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού.

– Η ανέγερση της εκκλησίας πληρώνεται με τα κεφάλαια που λαμβάνουμε από τους ενορίτες μας, ως μέρος, μεταξύ άλλων δωρεές και δωρεές εκκλησιών. Δεν λάβαμε επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι μπορούμε να πούμε ότι το σύνολο χρηματοδοτήθηκε από την Ορθόδοξη κοινότητα – είπε ο ιερέας της ενορίας.

Οι εκκλησιαστικές υπηρεσίες έρχονται σύντομα

Πρ. Ο Adam Siemieniuk επεσήμανε ότι η εκκλησία είναι προκαθορισμένη για Ορθόδοξους πιστούς από την περιοχή Ursynów και Wilanów. – Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν περίπου 20 χλμ. Από τον πλησιέστερο ναό, οπότε χρειάζονται κάτι πιο κοντά. Ειδικά ότι πρέπει να πάρουν τα παιδιά τους σε μαθήματα θρησκείας – τόνισε.

Πρ. Ο Siemieniuk εξήγησε ότι είναι ο ιερέας της ενορίας από την αρχή της ενορίας, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2016. – Από εκείνη τη στιγμή, γιορτάζουμε τις υπηρεσίες σε ένα ξύλινο παρεκκλήσι δίπλα στην εκκλησία που βρίσκεται υπό κατασκευή, και ένα χρόνο αργότερα ξεκινήσαμε εκεί μαθήματα κατηχητικών. Προς το παρόν, έχουμε περίπου 250 ενορίτες. Χτίσαμε ένα παρεκκλήσι επειδή είναι δύσκολο να χτίσουμε έναν ναό όταν οι πιστοί δεν προσεύχονται, τόνισε. Πρόσθεσε ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου, όταν η εκκλησία αφιερώθηκε, οι υπηρεσίες θα γίνουν στο ναό.

– Υπάρχει μια ωραία και φιλική ατμόσφαιρα στην ενορία, χαίρομαι που χτίζεται ο ναός – είπε ένας από τους ενορίτες, ρώτησε το Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου.

Η τρίτη εκκλησία στη Βαρσοβία

Σεντ Η Σόφια της Θείας Σοφίας είναι η τρίτη στην πρωτεύουσα. Τα άλλα δύο χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατάτμησης – είναι ο μητροπολιτικός καθεδρικός ναός του Αγ. Η Μαρία Μαγδαληνή στην Πράγα, χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, και η Ορθόδοξη Εκκλησία Ο Jan Klimak στη Wola, χτίστηκε το 1905.

Οι εκπρόσωποι της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτιμούν τον αριθμό των πιστών στη χώρα σε 450-500 χιλιάδες. Ανθρωποι. Στην περιοχή της μητρόπολης Βαρσοβίας-Μπιέλσκο, που καλύπτει την πρωτεύουσα, υπάρχουν περίπου 183 χιλιάδες. Ορθόδοξος.

 

Shares