Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

MONO H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ- Η Τουρκία έχει λάβει 9,2 δις ευρώ από την ΕΕ εκ των οποίων 6 δις για τη μεταναστευτική κρίση- Ταίζουμε τον εχθρό μας…

To έχουμε πει πολλές φορές και θα συνεχίσουμε να το λέμε. Μόνο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δουλεύει, όχι μόνο στην Ελληνική αλλά και στην Ευρωπαική Βουλή.

Ο Επίτροπος κ. Várhely, απαντώντας εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκου (Φραγκούλη), επιβεβαίωσε πως η Τουρκία έχει λάβει 9,2 δις ευρώ από την ΕΕ έως το 2020, εκ των οποίων 3,2 δις για προενταξιακή βοήθεια και 6 δις για τη μεταναστευτική κρίση!

Ο δε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Josep Borrel απαντά κατηγορηματικά στην σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης: «το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη»

Καταλήγει «Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τη δικαιοδοσία των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του δικαιώματος εξερεύνησης, εκμετάλλευσης, διατήρησης και διαχείρισης των φυσικών πόρων».

Οι σχετικές ερωτήσεις – απαντήσεις:

H ΕΡΩΤΗΣΗ

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000168/2020
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Emmanouil Fragkos

Θέμα: Έλεγχος ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία
Η Τουρκία παραβιάζει πλέον κατάφωρα και κατ’ επανάληψη το διεθνές δίκαιο. Έχει αθετήσει μια σειρά από σημαντικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ και, τους τελευταίους μήνες, έχει εκτροχιαστεί εκτοξεύοντας απειλές προς τους Ευρωπαίους γείτονές της. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με συνέπεια απέναντι στις δεσμεύσεις της, προωθεί μεγάλα χρηματικά ποσά είτε ως βοήθεια για τους μετανάστες είτε ως δωρεά για την ενταξιακή πορεία είτε ακόμη επενδυτικά μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων ευρωπαϊκών μηχανισμών. Την ίδια ώρα αυξάνονται συνεχώς οι δημοσιογραφικές φωνές που θέλουν ευρωπαϊκά κεφάλαια να καταλήγουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για την ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής μηχανής κατά παράβαση κάθε σχετικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
1 Πόσα χρήματα έχουν εγκριθεί και πόσα έχουν δοθεί από την ΕΕ στην Τουρκία, με ποιους σκοπούς και ποια ήταν τα αποτελέσματα των σχετικών χρηματοδοτήσεων;
2 Με ποια μέσα και με ποιες διαδικασίες διασφαλίζει η ΕΕ την έννομη και θεμιτή χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην Τουρκία;
3 Αναμένεται, παρ’ όλα αυτά, να δοθεί περαιτέρω χρηματοδότηση στην Τουρκία τα επόμενα χρόνια; Για ποιους σκοπούς και σε τι ύψος πρόκειται να ανέλθει;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

EL E-000168/2020

Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (17.3.2020)

Στο πλαίσιο του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας για την περίοδο 2014-2020, το συνολικό κονδύλιο για την Τουρκία ανέρχεται σε 3,2 δισ. EUR. Οι παρεμβάσεις της ΕΕ επικεντρώθηκαν σε ορισμένες προτεραιότητες, οι οποίες προβλέπονται σε ένα ενδεικτικό έγγραφο στρατηγικής για την Τουρκία1. Στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης, και σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 20162, η ΕΕ κινητοποίησε 6 δισ. EUR για να στηρίξει την Τουρκία στις προσπάθειές της να φιλοξενήσει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Η βοήθεια που παρέχεται μέσω της διευκόλυνσης αφορά τις βασικές ανάγκες των προσφύγων, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη και την προστασία, και παρέχει επίσης στους πρόσφυγες κοινωνικοοικονομική υποστήριξη και δημοτικές υποδομές.

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις κατά την εκτέλεση των κονδυλίων της ΕΕ ορίζονται στις χρηματοδοτικές συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Οι εκταμιεύσεις εξαρτώνται από την εκπλήρωση των όρων που προβλέπονται στα νομικά έγγραφα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου υλοποίησης, η Επιτροπή παρακολουθεί τακτικά τις δραστηριότητες του έργου προκειμένου να αξιολογήσει κατά πόσον οι δικαιούχοι συμμορφώνονται με τις διατάξεις της σύμβασης. Όταν οι έλεγχοι δείχνουν ότι η διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ δεν συνάδει με τις συμβατικές υποχρεώσεις, η Επιτροπή μπορεί να ανακτήσει τα κονδύλια.

Η Τουρκία παραμένει υποψήφια χώρα που δικαιούται προενταξιακή χρηματοδοτική βοήθεια. Για το 2020, η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή ενέκρινε κονδύλιο ύψους 168,2 εκατ. EUR, με στόχο την αγροτική ανάπτυξη, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τις εσωτερικές υποθέσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και τη συμμετοχή σε προγράμματα της Ένωσης. Δεν έχει καθοριστεί χρηματοδότηση για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2021-2027).

Shares