Τετάρτη , 21 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

25η Μαρτίου: Πότε και γιατί καθιερώθηκε το έθιμο να τρώμε μπακαλιάρο…

25η Μαρτίου: Πότε και γιατί καθιερώθηκε το έθιμο να τρώμε μπακαλιάρο...

Ενα από τα αγαπημένα ελληνικά έθιμα είναι και ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου. Πώς όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και τι ισχύει με τη νηστεία της Σαρακοστης;

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές. Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

Όσον αφορά τη δεύτερη ημέρα διαφοροποίησης της νηστείας, αυτή είναι η…

Διαβάστε τις λεπτομέρειες και την ιστορία του εθίμου εδώ.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares