Κυριακή , 1 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

2.000 θρησκευτικές εικόνες ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΕΣ στο κάστρο της ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ Κερύνειας! ΑΦΑΝΤΑ τα κειμήλια του Απ. Ανδρέα…

2.000 θρησκευτικές εικόνες ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΕΣ στο κάστρο της ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ Κερύνειας! ΑΦΑΝΤΑ τα κειμήλια του Απ. Ανδρέα...

Η εικόνα και τα κειμήλια από την μονή του Αποστόλου Ανδρέα, κατεχόμενη στην Καρπασία, που το 1991 είχαν μεταφερθεί στο κάστρο της Κερύνειας, δεν υπέπεσαν στην αντίληψη των μελών της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η επίσκεψη της Επιτροπής στο δωμάτιο, όπου βρίσκονται περίπου 2.000 εικόνες από ναούς και μονές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, είχε τον χαρακτήρα «κατόπτευσης» του χώρου και δεν κράτησε πάνω από 25 λεπτά. Το δωμάτιο βρίσκεται στην δυτική πλευρά του κάστρου. Τα μέλη της Επιτροπής συνόδευαν ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ», Fuat Azimli, ο προκάτοχος του, Tuncer Huseyin, και μια ακόμη αρχαιολόγος. Μέλος της Επιτροπής, ανέφερε ότι ο κ. Fuat Azimli «ήταν πολύ καταδεχτικός και εξυπηρετικός».

Οι εικόνες και τμήματα από εικονοστάσια είναι τοποθετημένα σε ξύλινα ράφια. Όλα είναι καταγεγραμμένα σε δελτία, αλλά δεν αναφέρεται ο ναός προέλευσης τους. Οι εικόνες στην πλειοψηφία τους είναι του 19ου και 20ου αιώνα. Υπάρχουν και κάποιες του 17ου και 18ου αιώνα. Εκκλησιαστικά σκεύη δεν βρέθηκαν μέσα στον χώρο.

Πιθανόν άλλες εικόνες να υπάρχουν σε άλλο δωμάτιο στο Κάστρο, στον Α΄ της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Αρχάγγελο της Κερύνειας, στα κελιά του Αποστόλου Βαρνάβα και του Αγίου Μάμα της Μόρφου, στον Αγιο Ιωάννη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και ίσως και αλλού.

Η γενική εικόνα, που αποκόμισαν τα μέλη της Επιτροπής, είναι ότι γενικά η κατάσταση τους είναι καλή. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη κλιματισμού. Ο επικεφαλής της ελληνοκυπριακής ομάδας στην Επιτροπή, Τάκης Χατζηδημητρίου, δήλωσε ότι η αξιολόγηση της επίσκεψης στο κάστρο της Κερύνειας θα γίνει στην συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη.

Η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά επισκέφθηκε το κάστρο της Κερύνειας, μετά από πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαβαντίς».

Ωστόσο, το θέμα είχε αναδείξει πρώτος «Ο Φιλελεύθερος» από το 2013 με δύο άρθρα των βυζαντινολόγων, Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου και Ανδρέα Φούλια, το οποία συνοδεύονταν από φωτογραφίες, που πρώτη φορά έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.

Σε μια από τις φωτογραφίες απαριθμούνται συνολικά 16 αντικείμενα, τα οποία αναφέρονται και στα έγγραφα. Ανάμεσα τους ήταν:

– Η θαυματουργή εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα (110 x73 εκ.) του 1886, η οποία αφιερώθηκε από τον κτήτορα της μονής Οικονόμο Ιωάννη (1827-1909) και έφερε αργυρεπίχρυση επένδυση.

-‘Αλλη εικόνα ήταν αυτή της Παναγίας της Ελεούσας, η οποία σύμφωνα με συνοδευτική επιγραφή κατασκευάστηκε το 1866 «Δι’ εξόδων Μάρκου Πρεσβυτέρου και Αγνής και των τέκνων». Η εικόνα της Ελεούσας φυλασσόταν στο καθολικό της ακριτικής μονής και λιτανευόταν κατά την εορτή της Κοίμησης στις 15 Αυγούστου, οπότε η μονή πανηγύριζε τα εγκαίνια του καθολικού της, που έγιναν το 1867 από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Σωφρόνιο (1865-1900), σύμφωνα με επιγραφή στο εσωτερικό υπέρθυρο της βόρειας πύλης της εκκλησίας.
ekirikas.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares