Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024

H Τουρκία εκμεταλλεύεται τα ελληνικά λάθη – Το παιγνίδι με Εμιράτα και Σ. Αραβία και το ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ…

Η Τουρκία διαχρονικά πιέζει την Ελλάδα. Η πιο πρόσφατη πίεση που ασκήθηκε ήταν στον Έβρο και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε.

Τα πράγματα όμως δεν θα μείνουν έτσι. Μια νέα κρίση εξυφαίνεται…

Mια νέα κρίση φαίνεται να στήνεται από την Άγκυρα και αφορά τις τριμερείς συνεννοήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα κι η Ελλάδα δεν έχει στέρεη στρατηγική.  Η στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει ως Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παιδαριώδης, κυρίως διότι  στην πράξη αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των τριμερών εταίρων μας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Η Τουρκία ήδη προσπαθεί να διασπάσει τις συμμαχίες μας ρίχνοντας δίκτυα σε Κάιρο και Τελ Αβίβ ,  αφού έχει γίνει πρώτα de facto ρυθμιστής των εξελίξεων στη Λιβύη (άλλο θέατρο επιχειρήσεων αυτό, που λυμαίνεται η Τουρκία και στο οποίο εμείς δυστυχώς είμαστε απόντες…).

Το τουρκικό παίγνιο με Εμιράτα – Σ. Αραβία

Tο ενδεχόμενο να μεταφερθεί η σύγκρουση με τις δυο ισχυρές χώρες του Κόλπου, την Σ.Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ανατολική Μεσόγειο, τρομάζει και εκνευρίζει την Άγκυρα και αυτό εξηγεί τις αντιδράσεις της στην Κοινή Διακήρυξη της Πενταμερούς Ελλάδας- Κύπρου – Αιγύπτου – Γαλλίας – ΗΑΕ.

Οι δυο χώρες του Κόλπου έχουν δίαυλο επικοινωνίας με το Ισραήλ ενώ στο στρατόπεδο τους έχει ενταχθεί η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν συγκροτώντας ένα ισχυρό μπλοκ το οποίο έχει αποτύπωμα και στην Συρία και κυρίως στην Λιβύη.

Αυτό κάνει την Τουρκία να αισθάνεται περικυκλωμένη.

είναι σημαντικό ότι δυο ισχυρές αραβικές χώρες όπως τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος δηλώνουν την αντίθεση τους με το τουρκολυβικό Μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Δήλωση η οποία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρούσα συγκυρία καθώς εκκρεμεί και η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, οριοθέτηση η οποία θα μπει σφήνα στα τετελεσμένα που επιχείρησε να επιβάλει ο Τ. Ερντογάν.

Βεβαίως η «συμμαχία» με τα ΗΑΕ, βάζει ένα ακόμη πολιτικό αλλά κυρίως ψυχολογικό «βαρίδι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς ο κ. Ερντογάν ερμηνεύει τέτοιες κινήσεις ως προσπάθεια της Ελλάδας να διευρύνει την «συμμαχία του κακού» με στόχο όπως θεωρεί την Τουρκία και τον ίδιο προσωπικά.

Όμως η εχθρότητα μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, έχει βάθος και καλύπτει την μάχη κυριαρχίας στον Αραβικό κόσμο και στην Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία υποστήριξε την Αραβική Άνοιξη θεωρώντας ότι έτσι θα υπονόμευε τις μοναρχίες στις χώρες του Κόλπου και αυταρχικά καθεστώτα στην Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, διευρύνοντας έτσι την δική της επιρροή τουλάχιστον στα γεωγραφικά όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . Σύμμαχος της Τουρκίας αναδείχθηκε το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων το οποίο μάλιστα μέσω του Μορσι κατόρθωσε να πάρει την εξουσία στην Αίγυπτο πριν ανατραπεί από τον Στρατηγό Αλ Σίσι.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποτελούν την μεγάλη απειλή για τα καθεστώτα του Κόλπου και βρήκαν καταφύγιο και προστασία στην Τουρκία ενώ πολλές συζητήσεις και δημοσιεύματα έχουν υπάρξει για την προσωπική σχέση του Ερντογάν με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που φθάνουν ακόμη και σε σενάρια για την ανάδειξη του σε ουσιαστικό ηγέτη του κινήματος.

Στη Λιβύη είναι το νέο πεδίο αναμέτρησης

Η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση Σαρατζ η οποία ελέγχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Η επικράτηση τους θα αποτελέσει μείζονα απειλή για την γειτονική Αίγυπτο και προφανώς η κυριαρχία τους στην μεγαλύτερη Αραβική χώρα θα συμπαρέσυρε και τις χώρες του Κόλπου. Τόσο η Αίγυπτος αλλά και τα ΗΑΕ στηρίζουν τον στρατηγό Χαφτάρ και μάλιστα οι Εμιρατιανοί έχουν προσφέρει και κινεζικά Drones στον Χαφτάρ..

Τα αντίπαλα στρατόπεδα έφθασαν ακόμη στο σημείο να ανταλλάσσουν κατηγορίες και για τον κορονοϊό. Η μεν Τουρκία ότι είναι η Σαουδική Αραβία που έστειλε μολυσμένους με κορονοϊό πολίτες και η Σαουδική Αραβία ότι ήταν Τούρκοι προσκυνητές που στάλθηκαν μολυσμένοι στην χώρα, ενώ προειδοποιεί πολίτες της που ταξιδεύουν στην Τουρκία για την «υψηλή εγκληματικότητα και την παρενόχληση των γυναικών από την Σαουδική Αραβία στις τουρκικές πόλεις και θέρετρα…».

 

H συνέχεια … ΕΔΩ

Shares