Πέμπτη , 2 Ιουλίου 2020
Τελευταία Νέα

Εθνική επιτυχία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και του Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου (Φραγκούλη): Προστάτευσε την ελληνικότητα της Φέτας…

Εθνική επιτυχία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και του Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου (Φραγκούλη): Προστάτευσε την ελληνικότητα της Φέτας...

Ισλανδική εταιρία αναγκάζεται να αλλάξει τα ονόματα των τυροκομικών προϊόντων της, μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εταιρεία γαλακτοκομικών MS Iceland Dairies (MS) με έδρα το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας αναγκάζεται να αφαιρέσει το όνομα «Feta» από τα τυροκομικά της προϊόντα, ύστερα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Αρχή Τροφίμων της Ισλανδίας, κατόπιν σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης του Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκου Φραγκούλη, καθότι η προέλευση του ονόματος προστατεύεται και το προϊόν «Φέτα» μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 από τον Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης με την κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ερωτούσε εάν η εν λόγω ισλανδική εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων χρησιμοποιεί νόμιμα το όνομα «Feta», που αποτελεί κοινοτικό προϊόν ΠΟΠ. Παράλληλα, ζητούσε από την Επιτροπή να εξασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία του παραπάνω προϊόντος.

O Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, απάντησε πως «η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) «φέτα» [..] προστατεύεται από οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση της ονομασίας· από κάθε κατάχρηση, απομίμηση ή επίκληση· από οποιαδήποτε άλλη ψευδή ή παραπλανητική ένδειξη όσον αφορά την προέλευση, την καταγωγή, τη φύση ή τις ουσιαστικές ιδιότητες του προϊόντος και από κάθε άλλη πρακτική ικανή να παραπλανήσει τον καταναλωτή όσον αφορά την πραγματική καταγωγή του προϊόντος. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν επικοινωνήσει με τις ισλανδικές αρχές για να διερευνήσουν τις ανωτέρω καταγγελίες και, εάν αυτές είναι βάσιμες, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να επιβάλουν την προστασία της ΓΕ του προϊόντος «φέτα» της ΕΕ, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας».

Ήδη, με δημόσιες δηλώσεις της, η Διευθυντής Επικοινωνιών για την Ένωση Γαλακτοκομικών Προϊόντων, κα. Sunna Gunnar Marteinsdóttir, ανήγγειλε την αλλαγή του ονόματος από «Feta» σε «Salad Cheese» ή «Feast Cheese», καθώς και την αλλαγή των συσκευασιών και των ονομάτων των ισλανδικών προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων.

Στις 19 Ιουνίου ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Εμ. Φράγκος (Φραγκούλης) μίλησε στον Focus Fm.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή “FOCUS στη 1” με τον Στέφανο Δαμιανίδη, τόνισε το ενδιαφέρον της Ελληνικής Λύσης για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας και αναφέρθηκε στην ερώτηση που κατέθεσε ο ίδιος αναφορικά με το κατά πόσο είναι νόμιμη η χρήση του ονόματος “φέτα” από ιρλανδική εταιρεία γαλακτοκομικών με έδρα το Ρέικιαβικ. Εξήγησε ότι Έλληνες της Ισλανδίας συνομίλησαν με στελέχη του κόμματος και ανέδειξαν το συγκεκριμένο ζήτημα, στέλνοντάς σχετικό υλικό που απεικόνιζε τα ράφια στα οποία μια μεγάλη εταιρεία πλάσαρε ένα τυρί ως ελληνική φέτα

“Είναι ανήθικο και δημιουργεί μεγάλη ζημιά στον Έλληνα παραγωγό” τόνισε ο κ. Φράγκος συμπληρώνοντας η εν λόγω ενέργεια από πλευράς της εταιρείας “του κόβει τις εξαγωγές σε ένα ράφι όπου υπάρχει αντίστοιχο προϊόν, το οποίο απομιμείται το αυθεντικό ελληνικό προϊόν”.

Φυσικά δεν τα λέμε μόνο εμείς… Τα παραδέχονται και οι εφημερίδες με εκτενείς αναφορές τους.

Εθνική επιτυχία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και του Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου (Φραγκούλη): Προστάτευσε την ελληνικότητα της Φέτας... Εθνική επιτυχία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και του Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου (Φραγκούλη): Προστάτευσε την ελληνικότητα της Φέτας...

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares