Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

1997: Όταν ο Τζο Μπάιντεν προέβλεπε ότι η Ρωσία θα αντιδράσει αν το ΝΑΤΟ επεκταθεί στη Βαλτική

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο που απεικονίζει τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, το 1997 να προβλέπει ως τότε γερουσιαστής ότι η Ρωσία θα κινηθεί επιθετικά μόνο εάν το ΝΑΤΟ επιχειρήσει να επεκταθεί προς τα κράτη της βαλτικής.

Στην ομιλία του που έγινε στις 20 Ιουνίου του 1997, ο γερουσιαστής Μπάιντεν, μιλάει με αφοπλιστική ακρίβεια για τις εκτιμήσεις του σε σχέση με το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να επιχειρήσει να δεχτεί στους κόλπους του χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Όπως λέει στο σύντομο απόσπασμα που ήρθε στην επιφάνεια, αυτός θα ήταν «ο μόνος τρόπος να προκληθεί η μεγαλύτερη ταραχή βραχυπρόθεσμα», ωστόσο σε εκείνη τη φάση ακόμη δεν θεωρούσε ότι η Ρωσία θα αντιδρούσε στρατιωτικά, αφού είχαν περάσει ελάχιστα χρόνια από την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η ομιλία δόθηκε τον καιρό που μόλις είχε αρχίσει να αλλάζει το δόγμα του ΝΑΤΟ ως προς την επέκτασή του προς τα ανατολικά, αφού μέχρι τότε η πρόκληση της Ρωσίας φτάνοντας μέχρι την «πόρτα» της φάνταζε αδιανόητη για την ευρωατλαντική συμμαχία.

Το απόσπασμα της ομιλίας του Μπάιντεν έχει ως εξής:

«Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος να προκληθεί η μεγαλύτερη ταραχή βραχυπρόθεσμα, θα ήταν η εισδοχή των χωρών της βαλτικής, σε σχέση με τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, χωρίς αυτό να έχει σχέση με την αξία και την ετοιμότητα των χωρών.

 

https://twitter.com/i/status/1582395378397507584

 

koutipandoras.gr

 

 

 

 

 

 

Shares