Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

15ωρος μαραθώνιος στη Βουλή! Στήνονται οι κάλπες…

Μαραθώνια και εκρηκτική αναμένεται να είναι η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, για τη σύσταση προανακριτικής για τη Novartis, κατά 10 πολιτικών προσώπων.

Σε μια συνεδρίαση που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη, στις 9 το πρωί και θα φτάσει, κατά πάσα πιθανότητα ως τα μεσάνυχτα, θα συζητηθεί η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει την υπόθεση Novartis.

10 κάλπες, οι ομιλητές
Η εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για μια συνεδρίαση και ψηφοφορία με δέκα κάλπες – μια για κάθε πρόσωπο που προτείνεται για περαιτέρω έλεγχο – έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Διάσκεψης των προέδρων του κοινοβουλίου, το μεσημέρι της Πέμπτης, 15 Φεβρουαρίου.

Βάσει της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί την επόμενη Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, όσοι από τους 10 εμπλεκόμενους μιλήσουν, θα έχουν στη διάθεσή τους από 20 λεπτά ο καθένας -με κάποια ανοχή στο χρόνο- προκειμένου να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.

Από 20 λεπτά θα έχουν στη διάθεση τους οι πολιτικοί αρχηγοί και από 15 λεπτά για την δευτερολογία τους.

Σε απόλυτο χρόνο, αυτό μεταφράζεται σε 8 ώρες, ωστόσο η διαδικασία -με την ψηφοφορία- αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον τις 15 ώρες.

10 κάλπες για τα πολιτικά πρόσωπα

Τη διαφωνία της με τις δέκα κάλπες στην ψηφοφορία για τη NOVARTIS διατύπωσε η Νέα Δημοκρατία στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ανώτατη κομματική πηγή ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρη η αντίθεση της ΝΔ να στηθούν δέκα κάλπες αντί μίας, δεδομένου ότι δεν αποδίδονται κατηγορίες ανά πρόσωπο και ζητείται απλώς η διερεύνηση της υπόθεσης».

Αν και στη Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε να στηθούν 10 κάλπες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε και τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν στην περίπτωση που στηθεί μία κάλπη υπάρχει ο κίνδυνος ένστασης και κατά συνέπεια ακύρωσης όλης της διαδικασίας. Αποφασίστηκε τελικά το θέμα με τις 10 κάλπες να αποφασιστεί στην ολομέλεια, την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι ομιλητές στην συζήτηση

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους μη βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα μιλήσουν στην Ολομέλεια ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Το λόγο θα λάβει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι θα λάβουν τον λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μάριος Σαλμάς.

Για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο αλλά και για τον νυν Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να στείλουν γραπτό υπόμνημα με τις απόψεις τους.

Παρέμβαση θα κάνουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το κατηγορητήριο

Η Προανακριτική θα ερευνήσει για τυχόν αδικήματα δωροδοκίας δωροληψίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά δύο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών στην υπόθεση Νovartis.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που αναπτύσσεται σε 10 σελίδες, προτείνεται η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα εγκλήματα δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου και των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, ‘Αδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

iefimerida.gr

Shares