Πέμπτη , 19 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

13η σύνταξη: Αυτά είναι τα ποσά που θα μπουν στις τσέπες σας – Πού πέφτει «ψαλίδι» έως και 35%….

Μπορεί τα πόσα της 13ης σύνταξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση να είναι μόνιμου χαρακτήρα και να αποτελούν ανάσα για εκατομμύρια πολίτες, ωστόσο το ύψος των χρημάτων που εξαγγέλθηκαν βάσει των μηνιαίων απολαβών των συνταξιούχων δεν θα είναι αυτά που θα μπουν στην τσέπη τους.

Κι αυτό γιατί σε όλες τις περιπτώσεις των δικαιούχων επιβάλλεται φόρος εισοδήματος στη 13η σύνταξη με βάση την κλίμακα φορολόγησης που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα που παίρνουν από συντάξεις και ο φόρος αυτός επιμερίζεται στη συνέχεια στο ποσό της 13ης σύνταξης.

Παράλληλα τα πόσα υπόκεινται σε εισφορά 6% για περίθαλψη, ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», φορολογική επιβάρυνση θα έχουν κι όσοι βρίσκονται κάτω από το όριο του αφορολόγητου.

Το «ψαλίδι» σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να φθάσει το 35%, με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι να δουν στους λογαριασμούς τους μικρότερα πόσα από αυτά περιμένουν ότι θα πάρουν.

Σύμφωνα με το «Ελεύθερο Τύπο» ακόμη και όσοι παίρνουν κύρια σύνταξη 400 ή 500 ευρώ και είναι στο αφορολόγητο όριο, στην πληρωμή της ερχόμενης Δευτέρας θα έχουν φόρο 22% στη 13η σύνταξη, παρότι τα εισοδήματά τους δεν υπόκεινται σε φορολόγηση!

Οι πληρωμές έχουν ήδη περαστεί σε κάθε συνταξιούχο και είναι πιθανό να τις βλέπουν από την Παρασκευή το βράδυ στους λογαριασμούς τους, με ανάληψη των ποσών τη Δευτέρα 20 Μαΐου.

Παραδείγματα
– Συνταξιούχος της ΔΕΗ, με μικτή κύρια σύνταξη 1.661 ευρώ, παίρνει το 30% ως 13η σύνταξη, δηλαδή 498,3 ευρώ μικτό ποσό. Με εισφορά 6% για περίθαλψη πάει αυτομάτως στα 468,4 ευρώ. Με το φόρο το καθαρό πληρωτέο της 13ης σύνταξης πέφτει στα 365 ευρώ. Εχει δηλαδή σύνολο κρατήσεων 118 ευρώ, ή 24,5% κυρίως λόγω φορολογίας.

– Συνταξιούχος με σύνταξη χηρείας 427 ευρώ από το πρώην ΤΣΑ και με σύνταξη γήρατος 200 ευρώ από τον ΟΓΑ, (σύνολο συντάξεων 627 ευρώ), παίρνει το 70% ως 13η σύνταξη, δηλαδή 439 ευρώ μικτό ποσό. Μετά την εισφορά ασθένειας και το φόρο το καθαρό πληρωτέο της 13ης σύνταξης πέφτει στα 302 ευρώ. Εχει δηλαδή κρατήσεις 137 ευρώ, ή 31,2% κυρίως λόγω φορολογίας. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα όμως παρότι το ετήσιο εισόδημα του συνταξιούχου είναι αφορολόγητο γιατί βγαίνει στα 7.560 ευρώ (630Χ12=7.560), εντούτοις του επιβλήθηκε φόρος επί ποσού εισοδήματος που είναι αφορολόγητο και ουδέποτε μέχρι τώρα δεν είχε φορολογική επιβάρυνση.

 

newsbomb

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares