Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

120 δόσεις: Δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες οφειλέτες – Ποιους αφορά και πώς θα μπείτε στη ρύθμιση…

Νέα ευκαιρία σε πάνω από 80.000 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά την έχασαν ή δεν μπορούν ακόμη να οριστικοποιήσουν την ένταξή τους για τεχνικούς λόγους, δίνει νομοθετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή.

Η διάταξη ανοίγει παράθυρο μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 σε 31.000 εργοδότες, επαγγελματίες και αγρότες που μπήκαν στις 120 δόσεις, αλλά έχασαν τη ρύθμιση, ώστε να επανενταχθούν. Ταυτόχρονα παρατείνεται για 5 μήνες (έως 31/5/2020) η προθεσμία τελικής υπαγωγής για περίπου 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έκαναν μια αρχική διαδικασία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι 7 Οκτωβρίου, αλλά δεν μπορούν ακόμη να υπαχθούν οριστικά στη ρύθμιση.

Η εν λόγω προθεσμία λήγει με τα σημερινά δεδομένα στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και με την τροπολογία δίνεται παράταση πέντε μηνών.

Σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή, βασική προϋπόθεση για την επανένταξη του οφειλέτη είναι η πληρωμή του συνόλου των δόσεων που έχουν καταστεί απαιτητές, αλλά και των νέων βεβαιωμένων εκτός ρύθμισης οφειλών. Η αίτηση για την επανένταξη θα υποβάλλεται στο ΚΕΑΟ. Η επανένταξη θα γίνεται με τους ίδιους όρους με τους οποίους ο ασφαλισμένος εντάχθηκε αρχικά στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η νέα ευκαιρία είναι σημαντική κυρίως για όσους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ έχασαν τη ρύθμιση, καθώς κινδυνεύουν με πλήρη αναβίωση της παλαιάς οφειλής πριν από το διπλό κούρεμα προσαυξήσεων και βασικού χρέους μέσω του επανυπολογισμού. Αυτό σημαίνει πως το χρέος μπορεί να αυξηθεί για όσους εγκαταλείπουν οριστικά τις 120 δόσεις έως και 67%.

 

newsbomb

Shares