Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Όλα έτοιμα! Ξεκινάει η ΔΙΚΗ του ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ της Στοκχόλμης…


Ξεκίνησε η δίκη ενός ριζοσπαστικοποιημένου Ουζμπέκου, ο οποίος παρέσυρε με το φορτηγό που οδηγούσε πεζούς τον Απρίλιο του 2017 στη Στοκχόλμη, με αποτέλεσμα να σκοτώσει πέντε ανθρώπους.

Ο κατηγορούμενος, ένας αιτών άσυλο, ήταν παρών κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ενώ παραδέχθηκε ότι είχε αναγνωρίσει πολλούς στόχους στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, καθώς σφύζει, σύμφωνα με τον ίδιο, από «άπιστους».
Ο Ραχμάτ Ακίλοφ είχε ορκιστεί πίστη στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο η τζιχαντιστική οργάνωση δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για την επίθεση. Επιπλέον, σε αυτήν την πρωτοφανή για τη σκανδιναβική χώρα δίκη, οι αρχές καλούνται να καθορίσουν εάν ο δράστης είχε συνεργούς.

Την παραμονή των 40ων γενεθλίων του, ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου της Στοκχόλμης, φορώντας χειροπέδες, μπουφάν και πράσινο παντελόνι. Είχε γένια, τα μαλλιά του ήταν κοντοκουρεμένα και συνοδευόταν από τον δικηγόρο του.
Την Παρασκευή 7 Απριλίου του 2017, ο Ακίλοφ όρμησε με ένα φορτηγό που είχε κλέψει εναντίον πεζών σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης, εν ώρα αιχμής.
Τρεις Σουηδέζες, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 11 ετών, όπως κι ένας Βρετανός ηλικίας 41 ετών και μια Βελγίδα 31 ετών σκοτώθηκαν. Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο δράστης της επίθεσης ήθελε να «αναγκάσει τη Σουηδία να τερματίσει το πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος το Ιράκ».
Κατά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ο δημόσιος εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί στον κατηγορούμενο ισόβια κάθειρξη για διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας και απόπειρα διάπραξης τρομοκρατική ενέργειας. Επιπλέον, να απελαθεί οριστικά και αμετάκλητα από τη χώρα.
Από την έναρξη της διαδικασίας σήμερα το πρωί, ο συνήγορος του Ουζμπέκου Γιόχαν Έρικσον επιβεβαίωσε ότι ο πελάτης του παραδέχεται τις πράξεις του.
Ο Ραχμάτ Ακίλοφ «έκλεψε το φορτηγό και το οδήγησε» για περίπου 500 μέτρα, αναπτύσσοντας ταχύτητα περίπου 60χλμ/ώρα, περιέγραψε ο δικηγόρος του.
«Σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 10» έχοντας κίνητρο να «υποχρεώσει τη Σουηδία να αναστείλει τη συμμετοχή της στον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».
newsit.gr

Shares