Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Όλα έτοιμα! Η Γαλλία φτιάχνει βάση στην Κύπρο…

Προετοιμασίες για την ίδρυση βάσης της Γαλλίας στη Λάρνακα κάνει η Λευκωσία σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χαμπέρτουρκ η οποία επικαλείται πηγές ασφαλείας…υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη παρόλο που οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και πως εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κύπρο τους επόμενους μήνες.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι οι επαφές αυτές μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού ενόχλησαν την Άγκυρα, η οποία πιστεύει ότι δεν βλέπει θετικά αυτό το βήμα της Γαλλίας και πως αυτή η κίνηση θα περιπλέξει για τα καλά την ήδη πολύπλοκη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας την ασφάλεια στην περιοχή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα ενοχλείται και για τις συνομιλίες των γαλλικών ναυτικών δυνάμεων για την πώληση ή ενοικίαση φρεγάτων τύπου Fremm στην Ελλάδα βάζοντας έτσι την Γαλλία στην αγορά όπλων της περιοχής.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι στόχος της Λευκωσίας είναι στα τέλη Οκτωβρίου η Λευκωσία να αρχίσει το πρόγραμμα γεώτρησης, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει θεατής στις εξελίξεις.

Να θυμίσουμε ότι εν μέσω δυνητικής κρίσης με την Άγκυρα για τα ενεργειακά και τις γεωτρήσεις της Κ.Δ. στην νότια πλευρά του νησιού, στις αρχές Ιουλίου του 2017 δύο γαλλικές φρεγάτες είχαν αποσπαστεί από την διεθνή δύναμη για τον Λίβανο (UNIFIL), οι οποίες συνέδραμαν στην ασφάλεια περιοχής της γεώτρησης της Total στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι φρεγάτες σε εκείνη την περίπτωση ναυλοχούσαν στον λιμένα Λάρνακας.

newsit.com.cy

Shares