Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024

ΧΑΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ! 10 άνθρωποι δίνουν μάχη για τη ζωή τους…

Είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής – Χάος στα νοσοκομεία από τους δεκάδες τραυματίες – 71 ενήλικες και 11 παιδιά εξακολουθούν να νοσηλεύονταιΒαρύς είναι ο απολογισμός των θυμάτων και των τραυματιών της πύρινης λαίλαπας στην Αττική. Οι νεκροί ανέρχονται σε 77, ενώ δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι. Στα δημόσια νοσοκομεία που είχαν οριστεί ως νοσοκομεία ετοιμότητας μετά το σήμα της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές, αρχικά στην Κινέτα και στη συνέχεια στο Νέο Βουτζά, αντιμετωπίστηκαν 172 τραυματίες.

Στην πρώτη γραμμή της παροχής υπηρεσιών υγείας βρίσκονταν ο «Ευαγγελισμός» και το «Σισμανόγλειο», επίσης το ΚΑΤ και το Αττικόν, καθώς και το Παίδων «Αγία Σοφία» για τα παιδιατρικά περιστατικά – που όπως αποδείχθηκε ήταν δεκάδες. Τραυματίες μεταφέρθηκαν ακόμη στο «Θριάσιο» και στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Πιο αναλυτικά, και μετά τα εξιτήρια που δόθηκαν, έως και χθες το βράδυ νοσηλεύονταν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, 71 ενήλικες, εκ των οποίων οι 10 διασωληνωμένοι και σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Στη συντριπτική πλειονότητα πρόκειται για ασθενείς με εγκαύματα. Ανάμεσά τους 5 αλλοδαποί – 2 Αλβανοί, 1 Βούλγαρος, 1 Ιρλανδή η οποία ζήτησε να διακομιστεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο και ένας Βρετανός.

Άλλα 23 παιδιά είχαν διακομιστεί στο Παίδων με ελαφριά εγκαύματα ή/και με αναπνευστικά προβλήματα. Αργά χθες το απόγευμα τα 12 παιδιά πήραν εξιτήριο, ενώ την πύλη της εξόδου του νοσοκομείου αναμένεται να περάσουν σήμερα και τα υπόλοιπα 11 παιδιά.

Στον «Ευαγγελισμό» αντιμετωπίστηκαν συνολικά 79 άτομα – αριθμός μεγάλος εάν αναλογιστεί κάποιος ότι επρόκειτο για σοβαρά περιστατικά που επιπλέον έπρεπε να αντιμετωπιστούν επειγόντως και ταυτόχρονα, σε λίγες ώρες, κι ενω το νοσοκομείο βρισκόταν και σε γενική εφημερία. Οι 24 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία, ενώ έξι διασωληνώθηκαν και μπήκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στο Σισμανόγλειο, με υπερβάλλοντα ζήλο όπως σε όλες τις μονάδες υγείας που ενεργοποιήθηκαν, έλαβαν υπηρεσίες υγείας άλλα 59 άτομα. Από αυτούς μέχρι χθες το βράδυ νοσηλεύονταν οι 25, αλλά οι πέντε εξ αυτών είχαν προγραμματιστεί ώστε να μεταφερθούν στο Θριάσιο και το Γεννηματάς σε κλινικές εγκαύματος. Άλλοι επτά ασθενείς, τρεις νοσηλευόμενοι σε θαλάμους και τέσσερις διασωληνωμένοι, βρίσκονταν μέχρι χθες το βράδυ στο ΚΑΤ, ενώ εννέα άτομα νοσηλεύονταν στο Θριάσιο και έξι στο νοσοκομείο Αττικόν. Σημειώνεται ότι στο Αττικό προσήλθαν οι τραυματίες από την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας στην Κινέττα.

Το ΕΚΑΒ ανέλαβε μεγάλο φορτίο των διακομιδών – σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Κέντρου κ. Μιλτιάδη Μυλωνά τα οχήματα του ΕΚΑΒ με τα πληρώματά του πραγματοποίησαν τουλάχιστον 80 διακομιδές από τις πληγείσες περιοχές προς τα νοσοκομεία ετοιμότητας. Μάλιστα, όταν οι υπεύθυνοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας άρχισαν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της καταστροφής, έδωσαν οδηγίες στο ΕΚΑΒ να σπεύδει να παραλαμβάνει μόνο τραυματίες και να τους μεταφέρει στα νοσοκομεία.

Αξίζει να σημειωθεί η ηχηρή απουσία του προέδρου του ΕΚΑΒ, κ. Κωνσταντίνου Καρακατσιανόπουλου ο οποίος πιθανόν να συντόνιζε… εξ αποστάσεως, συγκεκριμένα από τη Θεσσαλονίκη όπου φέρεται να βρισκόταν. Και παρά την ελλειμματική επιχειρησιακή προσπάθεια και τις διαστάσεις που ελάμβανε ώρα με την ώρα η κατάσταση, επιφύλαξε μια άκαιρη κριτική, όχι φυσικά για τη διοίκηση του Κέντρου και τα πεπραγμένα της σε αυτήν την κρίση, αλλά για την ελληνική πραγματικότητα: «Δυστυχώς σ’ αυτήν την Ελλάδα χτίζαν τόσα χρόνια, σ’ αυτήν την Ελλάδα εισπράττουμε» είπε μιλώντας Στο Κόκκινο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι επιχειρούσαν 20 ασθενοφόρα σε Ραφήνα, Μάτι, Βουτζά, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο επιχειρούσαν 11 ασθενοφόρα και 4 Κινητές Μονάδες. Το ΕΚΑΒ έλαβε συνολικά 160 κλήσεις από τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και το πρωί της Τρίτης. «Τα κενά που έχει σε διασώστες το ΕΚΑΒ δεν φάνηκαν. Προσέτρεξαν όλοι οι διασώστες που βρίσκονταν σε κανονικές άδειες, ρεπό και συνέδραμαν στον απεγκλωβισμό των εγκαυματιών και των τραυματισμένων από τα πύρινα μέτωπα, πολλές φορές με κίνδυνο τη ζωή τους, αφού στο δρόμο τους έπεφταν κολώνες της ΔΕΗ, φλεγόμενα δένδρα», ανέφερε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωσή της.

Τέλος, το μεσημέρι της Τρίτης, με καθυστέρηση πολλών ωρών, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει κλιμάκια με κινητές μονάδες, στελεχωμένα με επιδημιολόγους, γιατρούς, νοσηλευτές, περιβαλλοντολόγους για τον έλεγχο και την προστασία της δημόσιας Υγείας (δίκτυα ύδρευσης, καταλληλότητα τροφίμων, διαχείριση απορριμμάτων, κ.ά).
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

Shares