Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Φάκελος ΔΕΗ: «Καίγεται» ο Γιώργος Σταθάκης…

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι αποκαλύψεις για την εξαγορά της EDS του Σκοπιανού αντιπροέδρου από την ΔΕΗ.Κατά τη διάρκεια σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης αποκάλυψε ότι την εισήγηση για την εξαγορά έκανε ένα στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Πρόκειται για τον Γιώργο Λάντζα, ο οποίος πριν βρεθεί Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία ήταν τοποθετημένος από την κυβέρνηση στο Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. «Γιατί η κυβέρνηση έδωσε εντολή για την εξαγορά; Διότι την εισήγηση για εξαγορά την έκανε η θυγατρική ΔΕΗ Αλβανίας. Ποιος είναι εκεί διευθύνων Σύμβουλος; Ο Γιώργος Λάντζας. Είναι άνθρωπος που εσείς ως υπ. Ανάπτυξης το 2016, τοποθετήσατε στο Δ.Σ. της ΕΒΖ, άνθρωπος δικός σας, της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μανιάτης, ενώ παράλληλα ζήτησε να κατατεθεί η σύμβαση στη Βουλή.

Ο Γ. Σταθάκης αρνήθηκε εκ νέου, λέγοντας ότι ο νόμος ορίζει πως στη Βουλή έρχονται μόνο οι συμβάσεις άνω των 20.000.000 ευρώ. Η φράση του Υπουργού προκάλεσε την παρέμβαση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος σημείωσε ότι ο νόμος δεν ορίζει πως και αυτές που είναι μικρότερες δεν μπορούν να έρθουν στη Βουλή. «Θεωρώ ότι δεν γίνεται οι βουλευτές να τρέχει στη ΔΕΗ να ζητά μια σύμβαση. Καλό θα ήταν την Δευτέρα να την έχετε καταθέσει», υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης, με τον Γ. Σταθάκη, πάντως, να μην ξεκαθαρίζει πλήρως τις προθέσεις του.

Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης, ο Υπουργός Ενέργειας υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι η εξαγορά έγινε σύμφωνα με το νόμο. Μίλησε, δε, για ένα θέμα που είναι κρυστάλλινο και πεντακάθαρο. «Γιατί κάμνετε βουτιά στην ναφθαλίνη; Η εξαγορά ξεκίνησε στα τέλη του 2017, ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες, η αποτίμηση δεν εδράζεται σε μια παθητική χρονιά αλλά σε 5 κερδοφόρες», υποστήριξε ο κ. Σταθάκης και προσέθεσε ότι ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση για να ανασύρουν θέματα με απόλυτη διαφάνεια. «Εγώ να αποδεχτώ ότι είναι επενδυτικό κελεπούρι, ότι κάνατε άριστα. Αλλά είστε στην κορύφωση μιας διαπραγμάτευσης για ένα μεγάλο θέμα εθνικό θέμα. Στην κορύφωση έρχεστε και εξαγοράζετε την εταιρία του αντιπροέδρου του Ζάεφ. Ρωτώ, επειδή είστε μεγάλα παιδιά, αν υπάρχει αυτός ο συγχρονισμός, θα υπάρξουν συνειρμοί, σκέψεις, προβληματισμοί», τόνισε απαντώντας ο Γ. Μανιάτης.

Υπενθύμισε, δε, ότι η EDS εξαγοράστηκε για 4,8 εκατ. ευρώ, όταν παρουσίασε ζημιές 5,5 εκατ. το 2017, ενώ έχει δάνεια 25,9 εκατ. ευρώ!

liberal.gr

Shares