Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Τώρα, είναι όντως η οικονομία, ανόητε! H πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδας πλήττεται…

Τις τελευταίες ημέρες έχουν χυθεί τόνοι μελάνης για τη μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της Τετάρτης, σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και την παραπομπή σε αυτήν δέκα πολιτικών προσώπων, με σκοπό τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των τελευταίων στην υπόθεση Novartis.

Όσο όμως, το ελληνικό «φιλοθεάμον κοινό» παρακολουθεί -με αμείωτο ενδιαφέρον- τις σθεναρές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αποδείξει την ατιμία της αξιωματικής και ελάσσονος αντιπολίτευσης, ένεκα της τέλεσης πολιτικώς και ουχί ποινικώς κωλασίμων πράξεων, την ίδια στιγμή έρχονται κακά μαντάτα από το εξωτερικό. Παρά την προ ολίγων ημερών αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον διεθνή οίκο Moody’s,τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ αμφιβάλλουν για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική φερεγγυότητα της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία δεν φαίνεται να βγαίνει από την κρίση. Κατά την τελευταία, μάλιστα, συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε ότι η πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδας πλήττεται όταν η ίδια δεν είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Αν συνυπολογίσουμε δε, ότι κατά τον -όχι και τόσο μακρινό- Αύγουστο του τρέχοντος έτους εκπνέει το τρίτο πακέτο στήριξης της χώρας μας και κατά συνέπεια θα πρέπει μόνοι μας πλέον να σταθούμε στα δικά μας πόδια, από χρηματοπιστωτικής πλευράς, τότε σίγουρα μένεται ένα «καυτό καλοκαίρι».

Δεν καταλείπεται, λοιπόν, η παραμικρή αμφιβολία ότι το ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί συλλήβδην το πολιτικό προσωπικό, αλλά και εμάς τους πολίτες, δεν είναι ούτε το «σκάνδαλο» Novartis, ούτε οι ιμπεριαλιστικές κορώνες της γείτονος Τουρκίας. Αντιθέτως, είναι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ιδίως της μεσαίας τάξης, σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα ύφεσης, αδυναμίας τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και προσέλκυσης σημαντικών στρατηγικών επενδύσεων, οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να μας ανασύρουν από την κινούμενη άμμο της μακροχρόνιας ύφεσης και της ανεργίας.

Ακόμη, όμως, και μέσα στο ζοφερό αυτό κλίμα και παρά τα αντικίνητρα που απλόχερα παρέχουμε ως κράτος σε όποιον επιθυμεί να επενδύσει στη χώρα μας, φαίνεται πως εκεί έξω υπάρχουν ακόμη κάποιοι πεισματάριδες που -σε πείσμα των καιρών- επιμένουν ελληνικά. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το επιχειρητικό δαιμόνιο που ακούει στο όνομα Elon Reeve Musk, ιδιοκτήτη του κολοσσού της Silicon Valley, με την επωνυμία Tesla Inc., ο οποίος και δραστηριοποιείται στο χώρο της ηλεκτρικής αυτοκίνησης, της βιώσιμης ενέργειας και της διαστιμικής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ώρες ανακοινώθηκε η ίδρυση στην Ελλάδα της Tesla Greece, με έδρα το «Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος» και σκοπό τη δημιουργία ενός δυναμικού τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), για τις ανάγκες του οποίου θα «επιστρατευτούν» κατόπιν προσλήψεως, σε πρώτη φάση δέκα και μεταγενέστερα άλλοι σαράντα καταρτισμένοι μηχανικοί.

Προς αποφυγή, βέβαια, των όποιων παρεξηγήσεων, η επένδυση της Tesla σε καμία περίπτωση δεν είναι -από μόνη της- ικανή να θέσει τη χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης, μπορεί όμως μέσα από ορθή διαχείριση και μακρόπνοο στρατηγικό προγραμματισμό να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο το -ευρέως γνωστό εκτός συνόρων- ελληνικό ταλέντο. Ας ελπίσουμε, μόνον, ο ζήλος και τα ταχύτατα αντανακλαστικά που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση για να «σύρει» τους πολιτικούς της αντιπάλους σε λαϊκά δικαστήρια, να είναι ανάλογος σε ένταση με αυτόν για τη ανάδειξη της Ελλάδας σε μια πρωτοποριακή και συνάμα ελκυστική, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κοιτίδα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.

Γίνεται, αρκεί κάποιοι ανόητοι να καταλάβουν επιτέλους ότι τώρα που στενέουν τα χρονικά περιθώρια, είναι όντως η οικονομία.
Αλέξανδρος Χαρατσής Δικηγόρος, LL.M. Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου, Erasmus Universiteit Rotterdam
huffingotnpost

Shares