Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Τραβούν το σκοινί οι Σκοπιανοί! ΣΕ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ… ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ…

Να ανοίξει θέμα και ελληνικού Συντάγματος, ήταν η απίστευτη πρόκληση Ζάεφ – Δεν κάνουν πίσω, αρνούνται την οποιαδήποτε αλλαγή του δικού τους Συντάγματος, επαναφέρουν τον Μάθιου Νίμιτς στο παιχνίδι και αναμένουν επίσκεψη Κοτζιά στο δεύτερο 15νθημερο του Μαρτίου
Τα Σκόπια προανήγγειλαν την επίσκεψη Κοτζιά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, τη στιγμή που παγιώνεται η άρνησή τους σε οποιαδήποτε αλλαγή Συντάγματος, δεν δέχονται καν να ακούσουν περί αμετάφραστου ονόματος, «τσινάνε» στην αλλαγή ονόματος για εσωτερική χρήση και πάει λέγοντας.Το αρχικό κλίμα ευφορίας στις διαπραγματεύσεις έχει προ πολλού δώσει τη θέση του σε μία περίσκεψη. Το σημείο καμπής ήταν η συνάντηση των Νίκου Κοτζιά – Νικολά Ντιμιτρόφ στη Βιέννη στις 12 Φεβρουαρίου. Βασική διαφωνία των δύο υπουργών αποτέλεσε το θέμα του Συντάγματος, αλλά και το γεγονός ότι τα Σκόπια κατηγορούσαν την Αθήνα για «αρπαγή του τιμονιού» καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Συγκεκριμένα θεώρησαν ότι υπάρχει διμεροποίηση της διαπραγμάτευσης, με το Νίκο Κοτζιά να εμφανίζεται ως καθοδηγητής της όλης διαδικασίας. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ Μίλε Μποσνιακόφσκι πριν από λίγες ημέρες ότι «όλα όσα συζητούνται μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, οτιδήποτε προς την κατεύθυνση γεφύρωσης της διαφοράς και επίτευξης συμφωνίας, περνούν από το φίλτρο του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Ό,τι μπει στο τραπέζι θα γίνει αποκλειστικά από αυτόν» σημείωσε με νόημα.
Νέο «όχι» ακούστηκε δια στόματος του Ζόραν Ζάεφ στο αίτημα της Ελλάδας για αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός αντέτεινε ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί μέσω μίας δεσμευτικής διμερούς συμφωνίας. «Είναι πολύ πιο σημαντικό να εφαρμόζουμε τη διεθνή πρακτική για την επίλυση τέτοιων διαφορών, που θα είναι δεσμευτική εις το διηνεκές», είπε σε δημοσιογράφους. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η οδός θα οδηγήσει σε λύση, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του ζητήματος και για τους δύο λαούς. Έφτασε, μάλιστα, να ισχυριστεί ότι «το θέμα του αλυτρωτισμού διευθετήθηκε όταν αφαιρέθηκε το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων και από την εθνική οδό που συνδέει την FYROM με την Ελλάδα». Η στάση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει απόλυτα τους φόβους της Αθήνας για τακτικισμούς Ζάεφ που σκοπό είχαν να πουλήσουν ως πολλά τα ελάχιστα που έχει κάνει ως τώρα.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν συνεχίζει να απολαμβάνει την εύνοια της Δύσης, η οποία δεν σταματάει να του «κλείνει το μάτι», συγχαίροντας τον για μεταρρυθμίσεις και συμβιβασμούς που η ελληνική πλευρά δεν έχει εισπράξει. Ενδεικτική η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία συζητήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις Σκοπίων με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας. Στη συνομιλία αξιολογήθηκε θετικά η Συμφωνία Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ Σκοπίων και της Βουλγαρίας, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε στήριξη στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Ελλάδα υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. «Να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το παρελθόν και να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο κοινό μέλλον» ανακοίνωσε πρόσφατα.

«Δεν πρέπει να βάζουμε κόκκινες γραμμές αν θέλουμε να βρούμε λύση. Πρέπει να φροντίζουμε ο ένας για τον άλλον, για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και των δύο λαών, των δύο χωρών και των δύο εθνών και, σε κάθε περίπτωση, να διαφυλάξουμε αυτό που σημαίνει συναίσθημα και αυτό είναι η ταυτότητα. Η ταυτότητα είναι συναίσθημα, κανείς δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις και παζάρια γι’ αυτήν. Εγώ πιστεύω ότι, σε αυτό το πνεύμα, προσεγγίζοντας προσεκτικά τους εταίρους με τους οποίους διαπραγματευόμαστε, θα βρούμε λύση» ανέφερε χθες και στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας σχετικά με το πώς μεριμνά η Ελλάδα για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας και την ίδια πρακτική να εφαρμόσει και η ΠΓΔΜ! «Ταυτόχρονα ας ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας και να δούμε πως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας. Εγώ είμαι έτοιμος, όπως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας, έτσι και εμείς αντιστοίχως να μεριμνούμε για τους “Μακεδόνες” εκτός “Μακεδονίας”», είπε ο Ζάεφ.

Εκτός, όμως, από ευχολόγια και ψεύτικους κλάδους ελαίας, τι ακριβώς είναι διατεθειμένος να προσφέρει ο Σκοπιανός; Όπως και να έχει, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στα Σκόπια για μια νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Θα υπάρξει και μία ακόμη με τον Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Ζάεφ σημείωσε επίσης ότι αναμένει από τον κ Κοτζιά να φέρει μαζί του στη διάρκεια της επίσκεψης του το προσχέδιο του λεγόμενου «Συμφώνου» για την επίλυση του θέματος. «Όπως έχει συμφωνηθεί, αναμένω από τον κ Κοτζιά να παρουσιάσει το προσχέδιο. Έχουμε δικαίωμα να εκφράσουμε τα δικά μας σχόλια, αν αυτό βοηθήσει αλλά μπορεί να μην εξεταστούν και να απορριφθούν από τις συνομιλίες. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να υπάρχουν ιδέες που θα μπορούσαν να εξεταστούν…».

Αυτός που δεν έχει ανάγκη περαιτέρω ανάλυσης είναι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας της FYROM, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ «δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή καμιά συμφωνία με τα Σκόπια, του κ. Τσίπρα με τον Ζάεφ», επειδή «αυτή η συμφωνία θα γίνεται για να ενταχθεί τον Ιούλη η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έχει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Γιατί αυτή η συμφωνία, δεν θα βάζει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, στην αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας της κυριαρχίας των δύο χωρών, τις απαραίτητες αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας».

Μέσα σε όλα, το κλίμα επιβαρύνεται και από τους χιλιάδες πολίτες της FYROM που διαδήλωσαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, αντιδρώντας σε αλλαγή του ονόματος της χώρας τους και απαιτώντας την διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.
protothema

Shares