Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Το σχέδιο των Αμερικανών για να σταματήσουν το «πυρηνικό τσουνάμι» του Πούτιν… (BINTEO)

Πως μπορεί κάποιος να αναχαιτίσει μια πυρηνική τορπίλη που έχει σχεδιαστεί για να θάψει τις εχθρικές πόλεις κάτω από ένα τσουνάμι. Οι ΗΠΑ “τρέμουν” και οι Ρώσοι τρίβουν τα χέρια τους.Η τορπίλη της Ρωσίας “Status-6 “Ποσειδών” έχει προκαλέσει πανικό και έχει γίνει ο πραγματικός εφιάλτης των εχθρών της Μόσχας. Ενώ δεν υπάρχουν πολλές και ακριβείς πληροφορίες για τις δυνατότητες της τορπίλης, φαίνεται σε μήκος προσομοιάζει ένα μίνι υποβρύχιο ή ένα υποβρύχιο βαλλιστικό βλήμα.

Η τορπίλη έχει πυρηνοκίνητο σύστημα πρόωσης με ταχύτητα 115 μίλια ανά ώρα και λειτουργεί σε βάθη μέχρι και 3.300 πόδια. Είναι εξοπλισμένη με μια τεράστια πυρηνική κεφαλή 100 μεγατόνων, ικανή να δημιουργήσει ένα γιγάντιο τσουνάμι που θα “πνίξει” τις παράκτιες πόλεις.

Ωστόσο η τορπίλη αυτή είναι σχετικά αργή, με αποτέλεσμα να είναι χρήσιμη μόνο σε ενδεχόμενο πρώτου πλήγματος, ενώ σε περίπτωση που αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα προκαλεί τέτοιο θόρυβο ώστε μπορεί να εντοπιστεί εύκολα και έγκαιρα από τον εχθρό. Παρ ‘όλα αυτά, ως όπλο αποτροπής είναι εξαιρετικό.

Από την άλλη, το NATO σίγουρα δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορο.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι τρόποι λειτουργίας του Poseidon και ο προγραμματισμός της διαδρομής θα είναι πιθανόν απλοί άρα αξιόπιστοι και σχετικά άμεσοι, βασιζόμενοι στην ταχύτητα και το βάθος για την επιβίωση του. Έτσι ένα αντίμετρο θα ήταν η τοποθέτηση δικτύων αισθητών με νάρκες στο βυθό της θάλασσας, ώστε εγκαίρως να ανιχνεύουν και να καταστρέφουν την τορπίλη, η οποία θα κινείται σχετικά πιο γρήγορα από ένα υποβρύχιο.

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον ο “Poseidon” θα μπορούσε να καταστραφεί από βλήματα μεγάλου βεληνεκούς, που θα εκτοξεύονταν από υποβρύχια του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο σύντομος χρόνος πτήσης και το μεγάλο βεληνεκές τέτοιων πυραύλων θα επέτρεπε αυτού του τύπου συστήματος θα επέτρεπε να σκοτωθούν από μεγαλύτερη εμβέλεια από τις συμβατικές τορπίλες ενώ παράλληλα θα έδινε την ευκαιρία στα υποβρύχια που επιχειρούν στον Βόρειο Ατλαντικό να αντιδράσουν γνωρίζοντας την πορεία του Poseidon από τους προαναφερθέντες αισθητήρες.

Η ανάπτυξη αυτού του όπλου πιθανώς τους Δυτικούς να αναπτύξουν μια νέα γενιά τορπιλών, καθώς αυτές έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί για να αντιμετωπίζουν ρωσικά υποβρύχια.

Όμως ο μεγαλύτερος συνδυασμός ταχύτητας και βάθους του Poseidon σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αναπτυχθούν νέα όπλα, τα οποία είναι πιθανό να χαρακτηρίζονται από αύξηση του βεληνεκούς της εμβέλειας και της επιχειρησιακής αυτονομίας, γεγονός που θολώνει τη διάκριση με τα μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (Unmanned Underwater Vehicles, UUVs).

Δείτε βίντεο με την πυρηνική τορπίλη Poseidon :

Πηγή: National Interest

Shares