Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟN ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ’ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στον ΔΗΜΑΡΧΟ; Μπορούν να τον ‘ρίξουν’;..

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα αποτελείται από 33 μέλη. Το «παρών» στη συνεδρίαση του Δ.Σ. έδωσαν 26 δημοτικοί σύμβουλοι. Οι 26 δημοτικοί σύμβουλοι ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο ζητείται η παραίτηση του δημάρχου Ηλία Ψινάκη. Ο δήμαρχος όμως αρνείται να παραιτηθεί. Ο «Καλλικράτης», όπως και ο Κώδικας Δήμων, δεν προβλέπουν διαδικασία αποπομπής δημάρχου σε περίπτωση που χάσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου. Πρόταση δυσπιστίας ή πρόταση μομφής δεν προβλέπεται. Συνεπώς, ως μόνη λύση μένει η παραίτησή του, η οποία όμως εξαρτάται απ’ τη δική του βούληση.
Τι γίνεται, λοιπόν, αν ο δήμαρχος αρνείται να παραιτηθεί, όπως εν προκειμένω; Πολύ απλά, χάος! Και φυσικά αυτοί που «πληρώνουν τη νύφη» είναι οι δημότες.
Οι περιπτώσεις όπου ο δήμαρχος θα χάσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου θα πολλαπλασιαστούν με τον «Κλεισθένη», αφού, κατά κανόνα, η πλειοψηφία θα στηρίζεται σε συμμαχίες που θα διαμορφώνονται μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου των δημοτικών εκλογών, και συνεπώς η πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι πιο εύθραυστη. Με τον «Κλεισθένη» καθιερώθηκε η απλή αναλογική για την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς όμως να αλλάζει το οτιδήποτε στην εκλογή του δημάρχου (50%+1), χωρίς κανένα πλαφόν για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο (π.χ. 3%) και χωρίς καμία πρόβλεψη για το τι θα συμβαίνει στην περίπτωση όπου ο δήμαρχος χάσει όχι κάποια ψηφοφορία, αλλά ουσιαστικά την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.
Ο Μαραθώνας ας αποτελέσει την αφορμή για να υπάρξει κάποια επανεκτίμηση, πριν είναι αργά.
Πάνος Σκοτινιώτης στο press-gr

Shares