Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

“ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ” η Μέρκελ! Νέα εκλογική ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ για το CDU…

Μεγάλες απώλειες για το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και εντυπωσιακή άνοδο για τους Πράσινους δείχνουν τα πρώτα exit poll από τις κρατιδιακές εκλογές στην Έσση.Σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το CDU κερδίζει 28% των ψήφων (38,3% το 2013), το SPD το 20% (30,7%), οι Πράσινοι 19,5%, (11,1%), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 12% (4,1%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,5% (5%), η Αριστερά 6,5% (5,2%).

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει κατ’ επανάληψη επιχειρήσει να αποσυνδέσει το αποψινό αποτέλεσμα από την ευρύτερη γερμανική πολιτική σκηνή, ωστόσο η ενδεχόμενη αποτυχία του κόμματός της να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης στην Έσση θα «έλυνε» πιθανότατα τα χέρια – και την γλώσσα – των επικριτών της, ενώ θα έθετε υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή της στην ηγεσία του CDU, η οποία είναι προγραμματισμένη για το τακτικό κομματικό Συνέδριο του Δεκεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό το ότι στελέχη και προσωπικότητες που την είχαν στηρίξει στο παρελθόν ζητούν τώρα την αποχώρησή της.

«Η εποχή Μέρκελ φτάνει στο τέλος της»

Ο πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IfO) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο πρώην αντιπρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, αλλά και ο επιχειρηματίας Χάιντς Χέρμαν Τίλε εκτιμούν, μιλώντας στο περιοδικό Focus, ότι η «εποχή Μέρκελ» φτάνει στο τέλος της. «Η πολιτική της με αφήνει άναυδο», λέει ο κ. Τίλε και αναφέρεται στην «απαίτηση» της Καγκελαρίου να μην εξαντλείται η προεκλογική συζήτηση στο προσφυγικό, ενώ ο κ. Ζιν εκτιμά πως η κυρία Μέρκελ εξαργύρωσε την πολιτική του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ, με τις μεταρρυθμίσεις της «Ατζέντα 2010», αλλά δεν διαθέτει άλλο πολιτικό κεφάλαιο.

«Μετά τις σημερινές εκλογές, CDU, CSU και SPD πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως μέχρι τώρα», τονίζει ο κ. Γκαουβάιλερ, ενώ ακόμη και η Γενική Γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, παραδεχόμενη ότι «κανείς δεν μπορεί να πει πόσο σταθερός θα μείνει» μετά τις σημερινές εκλογές. Την ίδια ώρα, όλοι στο CDU χαρακτηρίζουν ιδανική μεταβατική επιλογή για την Καγκελαρία, σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης της Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Προβληματισμός στους Σοσιαλδημοκράτες

Σε ανάλογη θέση όμως βρίσκεται και η αρχηγός του SPD Αντρέα Νάλες, η οποία, μετά την αποτυχία στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, βλέπει διαρκώς τα ποσοστά του κόμματός της να συρρικνώνονται, ενώ δέχεται ήδη έντονη κριτική και πιέσεις να αποσύρει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα από τον συνασπισμό με την κυρία Μέρκελ. Αν απόψε το SPD υποστεί νέα εκλογική ήττα και μείνει εκτός της επόμενης κρατιδιακής κυβέρνησης, οι Σοσιαλδημοκράτες κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν να λάβουν εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις – σε πείσμα της κυρίας Νάλες, η οποία επέμενε τις τελευταίες μέρες ότι η εκλογική αναμέτρηση στην Έσση «δεν θα είναι μοιραία» ούτε για την ίδια, ούτε για την κυβέρνηση.
Πηγή: protothema.gr

Shares