Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Συνεχίζεται η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ της Τουρκικής λίρας! Σε μεγάλο ΑΔΙΕΞΟΔΟ η οικονομία…


Mε την κατάρρευση της λίρας οι τιμές των τουρκικών προϊόντων στο εξωτερικό βυθίστηκαν και το εμπορικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε κατά 54,2% σε ετήσια βάση – ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.
Επενδύσεις & Αγορές
Ο υπουργός οικονομικών της Τουρκίας δήλωσε πως οι εξαγωγές της χώρας του έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 15,1 δις $ το Μάρτιο (πηγή) – ενώ ο σύνδεσμος εξαγωγέων ανέφερε πως οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% ή σε 12μηνη βάση κατά 10,5% στα 160 δις $.

Δεν αναφέρθηκε όμως πως με την κατάρρευση της λίρας οι τιμές των τουρκικών προϊόντων στο εξωτερικό βυθίστηκαν – ενώ το εμπορικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε κατά 54,2% σε ετήσια βάση, παραμένοντας εξαιρετικά υψηλό λόγω της κατακόρυφης ανόδου των τιμών των εισαγωγών εξαιτίας της υποτίμησης του νομίσματος (γράφημα).

Ο υπουργός δήλωσε επίσης πως τα τουριστικά έσοδα της Τουρκίας θα φτάσουν στα 51-52 δις $ το 2018, από περίπου 26 δις $ το 2017 – ότι παραδόξως θα διπλασιαστούν δηλαδή, επειδή δεν θα υπάρχουν πια γεωπολιτικές αναταραχές, βομβιστικές επιθέσεις και το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ τα ξενοδοχεία δίνουν τεράστιες εκπτώσεις παρά το ότι είναι πάμφθηνα λόγω της υποτίμησης της λίρας. Λογικά λοιπόν δεν προβλέπει σύγκρουση με την Ελλάδα, ενώ θεωρεί ως σημαντικότερη τουριστική αγορά για την Τουρκία τη Ρωσία.

Προφανώς προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταιρειών αξιολόγησης, ενώ φοβάται όσο τίποτα άλλο τυχόν κυρώσεις εκ μέρους της ΕΕ, λόγω της Ελλάδας – αφού οι εξαγωγές της χώρας είναι απόλυτα εξαρτημένες από την ευρωπαϊκή αγορά. Δεν αναφέρει δε τίποτα για το τεράστιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας (γράφημα) που, σε συνδυασμό με το εξαιρετικά υψηλό εξωτερικό της χρέος, καθώς επίσης με τα χαμηλά συναλλαγματικά της αποθέματα, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας της.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς εάν θα προσελκύσει η χώρα επενδύσεις, αφού έχει απόλυτη ανάγκη από την εισροή ξένων κεφαλαίων, προσπαθώντας να μειώσει τις εκροές – επίσης εάν θα αυξήσει η κεντρική της τράπεζα τα επιτόκια, για να σταματήσει τη συνεχή πτώση της λίρας.

Κατά την άποψη μας πάντως, δύσκολα θα εμπιστευόταν κάποιος τα χρήματα του στην Τουρκία, παρά την άνοδο του χρηματιστηριακού δείκτη της – η οποία είναι λογική, λόγω του πληθωρισμού και της πτώσης της λίρας αφού, εάν επενδύσει κανείς σε καλές μετοχές, προστατεύει καλύτερα την αγοραστική αξία των χρημάτων του, όταν ο πληθωρισμός υπερβαίνει το 12% και το νόμισμα καταρρέει.

Όσον αφορά τα επιτόκια, γνωρίζοντας πως το ιδιωτικό χρέος της Τουρκίας έχει πενταπλασιαστεί από το 2008, τυχόν άνοδος τους θα προκαλούσε μεγάλη ύφεση στην οικονομία της – οπότε η κεντρική τράπεζα είναι αντιμέτωπη με το δίλημμα «εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα». Τέλος, σε σχέση με τον περιβόητο ρυθμό ανάπτυξης της στηρίζεται καθαρά στην άνοδο της κατανάλωσης, μεταξύ άλλων λόγω των 3 εκ. περίπου μεταναστών που διαμένουν πλέον εκεί.
analyst.gr

Shares