Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ της Eurostat: Έξι φορές ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ο ρυθμός ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ε.Ε…


Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για το ΑΕΠ, παρά τα διαρκή εύσημα από διάφορες μεριές, με την Ελλάδα να παρουσιάζει την μικρότερη ανάπτυξη από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για το τελευταίο τρίμηνο του 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Αναλυτικά, η Ελλάδα παρουσιάζει έξι φορές μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και βρίσκεται στη τελευταία θέση, μαζί με τη Κροατία με ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 στο 0.1%.

Στην αντίπερα όχθη, η Εσθονία μια πρώην Σοβιετική χώρα, που θεωρείται ο “καλύτερος μαθητής” της Ευρωζώνης, παρουσιάζει την ισχυρότερη ανάπτυξη με 2.2%, και την ακολουθούν Σλοβενία με 2.0% και Λιθουανία με 1.4%.
Μέσος όρος ανάπτυξης για την ΕΕ 0.6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2017

Κοιτώντας την ευρύτερη εικόνα, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% τόσο στη ζώνη του ευρώ (19 κράτη μέλη) όσο και στο επίπεδο των 28 κρατών μελών στο τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,6% στην ΕΕ28 το τέταρτο τρίμηνο του 2017, μετά από + 2,7% στις δύο ζώνες του προηγούμενου τριμήνου.

Τέλος, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών συνέβαλαν θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στο επίπεδο των 28 κρατών μελών (+0,1 και + 0,2 ποσοστιαίες μονάδες).
protothema.gr

Shares