Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

«Σπαζοκεφαλιά» για λίγους ο νέος ΕΝΦΙΑ! Δείτε πόσα θα πληρώσετε με βάση τις νέες αντικειμενικές…

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ φέτος γίνεται «σπαζοκεφαλιά» αφού μπορεί να αλλάζει η τιμή ζώνης σε μια περιοχή, αλλά ο ΕΝΦΙΑ να παραμένει ο ίδιος. Και αντίστροφα , μπορεί να παραμένει ίδια η τιμή ζώνης, αλλά ο ΕΝΦΙΑ να αλλάζει.Αυτό συμβαίνει επειδή το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε και τα κλιμάκια των φορολογικών συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις περισσότερες περιοχές ο ΕΝΦΙΑ να παραμένει ο ίδιος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή έχει αυξηθεί το ανώτατο όριο του κλιμακίου, μπορεί η τιμή ζώνης να παραμένει η ίδια, αλλά ο ΕΝΦΙΑ να μειώνεται. Παραδείγματος χάριν, σε περιοχές με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ, που παραμένει στο ίδιο επίπεδο συμβαίνει το εξής: ο παλιός ΕΝΦΙΑ υπολογιζόταν με συντελεστή 3,7% ανά τ.μ., ενώ τώρα θα υπολογίζεται με μειωμένο συντελεστή 2.9% επειδή το κλιμάκιο του συγκεκριμένου συντελεστή ανέβηκε στα 1.050 ευρώ.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η τιμή ζώνης ανεβαίνει, αλλά παραμένει στο εύρος του ίδιου συντελεστή και επομένως ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει.

Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται παραδείγματα με τις παλιές και τις νέες τιμές ζώνης, καθώς και τον ΕΝΦΙΑ που προκύπτει σε διάφορες περιοχές.

newmoney.gr

Shares