Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σκοτώθηκε σε επιδρομή των ΗΠΑ ο επικεφαλής των Πακιστανών Ταλιμπάν…

Ο ηγέτης των Πακιστανών Ταλιμπάν μουλάς Φαζλουλάχ σκοτώθηκε σε κοινή αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας.Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι εξαπέλυσε μια επίθεση με στόχο ανώτερο στέλεχος των ανταρτών στην επαρχία Κουνάρ του ανατολικού Αφγανιστάν, η οποία βρίσκεται στη μεθόριο με το Πακιστάν, ενώ ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι στόχος πιστεύεται ότι ήταν ο Φαζλουλάχ.

Ο Φαζλουλάχ ήταν ο πλέον καταζητούμενος Ταλιμπάν στο Πακιστάν, καθώς φέρεται να έχει διατάξει μερικές από τις πιο αιματηρές επιθέσεις των ανταρτών. Ανάμεσά τους η επίθεση το 2014 εναντίον σχολείου όπου φοιτούσαν παιδιά στρατιωτικών στην οποία σκοτώθηκαν 132 μαθητές, αλλά και η επίθεση το 2012 εναντίον της Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας

«Επιβεβαιώνω ότι ο μουλάς Φαζλουλάχ, επικεφαλής των Πακιστανών Ταλιμπάν, σκοτώθηκε σε κοινή αεροπορική επιχείρηση στη μεθοριακή περιοχή Μαραουέρα της επαρχίας Κουνάρ», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ράντμανις, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι η επιδρομή εξαπολύθηκε περίπου στις 9 το πρωί της Πέμπτης.

Ο θάνατος του Φαζλουλάχ ενδέχεται να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν, την ώρα που στο Αφγανιστάν τηρείται τριήμερη κατάπαυση του πυρός με τους Αφγανούς Ταλιμπάν.

«Κλειδί» το Πακιστάν για διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον

Το Πακιστάν θεωρείται κλειδί στο να πειστούν οι ηγέτες των Αφγανών Ταλιμπάν, που η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι κρύβονται σε πακιστανικό έδαφος, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν που διαρκεί 17 χρόνια.

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει αμοιβή ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον προσφέρει πληροφορίες για τον Φαζλουλάχ, ο οποίος ανήλθε στην ιεραρχία των Ταλιμπάν ξεκινώντας από την κοιλάδα Σαβάτ πριν περισσότερο από μία δεκαετία. Ήταν γνωστός ως «Ραδιοφωνικός Μουλάς» εξαιτίας των έντονων διαγγελμάτων του.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν μάχονται εδώ και μία δεκαετία για να επιβάλουν στη χώρα μια αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου, όμως πλέον οι περισσότεροι μαχητές τους έχουν καταφύγει στο Αφγανιστάν.

Δεν συνδέονται με τους Αφγανούς Ταλιμπάν οι οποίοι κυβέρνησαν τη χώρα επί πέντε χρόνια προτού εκδιωχθούν το 2001 από έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

protothema.gr

Shares