Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σκάει η οικονομική βόμβα! Όριο αναλήψεως τα 50 ευρώ;..

Εισηγήσεις για μεγάλη μείωση του ορίου συναλλαγών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με ηλεκτρονικό τραπεζικό μέσο δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.Μάλιστα στο τραπέζι των σχετικών συσκέψεων έπεσε ακόμη και πρόταση να μειωθεί το σχετικό όριο κατά δέκα φορές, δηλ. από τα 500 που είναι σήμερα στα 50 ευρώ.

Αν και αρμόδιες πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο να μειωθεί σε τέτοιον βαθμό το όριο λόγω του ότι θα προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στις συναλλαγές και στην αγορά γενικότερα, θεωρείται δεδομένο ότι η μείωση θα γίνει και θα είναι μεγάλη.

Η κίνηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΑΑΔΕ να περιοριστεί ο κίνδυνος έξαρσης της φοροδιαφυγής λόγω της πρόσφατης κατάργησης των ορίων στις αναλήψεις μετρητών στο πλαίσιο της χαλάρωσης των capital controls.

Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα για την ανάσχεση χρήσης των μετρητών, όπως:

1) Μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο. Σήμερα το όριο είναι 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι πρόκειται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.
2) Αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών με κάρτα, προκειμένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ειδικότερα εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών με κάρτα να αυξηθεί:
– Στο 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήμερα)
– Στο 20% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% που είναι σήμερα)
– Στο 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήμερα).

real.gr

Shares