Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ! Ποιοι θα ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ για τη μη μείωση των συντάξεων…

Στην οικονομία δεν υπάρχει αυτό που λέμε “δωρεάν γεύμα”, λένε οι οικονομολόγοι. Απλώς το λογαριασμό του δωρεάν γεύματος κάποιος καλείται να τον πληρώσει.Μια σειρά από φιλικές προς την ανάπτυξη αλλά και με κοινωνικό πρόσημο δράσεις θα παραμείνουν στα χαρτιά λόγω της μη μείωση των συντάξεων. Η πρόσφατη έγκριση δια της “σιωπηρής αποδοχής” από τους εκπροσώπους των χωρών μελών της ευρωζώνης του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων μπορεί να διατηρεί το εισόδημα 1,2 εκατ. συνταξιούχων στο ύψος του, ωστόσο αυτό δεν γίνεται χωρίς κόστος για την οικονομία και εκατομμύρια άλλους συνταξιούχους, φορολογούμενους και επιχειρήσεις.

Του Σπύρου Δημητρέλη,

Αρκεί να γίνει η υπενθύμιση του τι σημαίνει η προσωπική διαφορά που δεν περικόπτεται τελικά και που είχε συμφωνηθεί να διατεθούν οι πόροι που θα εξοικονομούνταν από την περικοπή των συντάξεων. Η προσωπική διαφορά που θα μειωνόταν από την 1η Ιανουαρίου δεν ήταν τίποτε άλλο από το πλεονάζον ποσό που λαμβάνουν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι σε σχέση με αυτό που πραγματικά δικαιούνται με βάση τον υπολογισμό της σύνταξης που θα λάβουν οι σημερινοί εργαζόμενοι. Με πιο απλά λόγια είναι το επιπλέον ποσό που δεν δικαιολογείται με βάση τις συνολικές εισφορές που έχουν πληρώσει κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Δεν θέλει μεγάλη ανάλυση για να κατανοήσει κάποιος ποιοι είναι κατά κύριο λόγο οι περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι που έχουν σήμερα μικρές ή μεγαλύτερες “προσωπικές διαφορές”. Είναι κατά κύριο λόγο συνταξιούχοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που έβγαιναν στη σύνταξη σε μικρή ηλικία (γυναίκες με ανήλικα, 15ετία, 25ετία κλπ) καθώς και ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ που κατέβαλαν κατά κανόνα πολύ χαμηλές εισφορές σε σχέση με τη σύνταξη που πήραν.

Δεν θέλει και πολύ μεγάλη ικανότητα πολιτικής ανάλυσης προκειμένου να κατανοήσει κάποιος ποια θα ήταν η επίπτωση στην εκλογική επιρροή της κυβέρνησης αν εφαρμοζόταν κανονικά η μείωση των συντάξεων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εκλογικό ποσό που δεν θα ξεπερνούσε το 20% για το κυβερνητικό κόμμα. Επίσης, η περικοπή των συντάξεων θα οδηγούσε, όπως τονίζουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, σε προσφυγή της κυβέρνησης στις κάλπες πριν την εφαρμογή των μειώσεων, δηλαδή πριν την εκπνοή του 2018.

Τελικά επελέγη από την κυβέρνηση το μέτρο να μην εφαρμοστεί αλλά με το λογαριασμό αυτού του “δωρεάν γεύματος” για τους 1,2 εκατ. συνταξιούχους να πληρώνουν οι εξής:

-Οι χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς θα μείνει στα χαρτιά το αντίμετρο που είχε ψηφιστεί για μείωση της συμμετοχής των χαμηλοσυνταξιούχων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σήμερα είναι 25% η συμμετοχή και θα μειωνόταν για τους χαμηλοσυνταξιούχους στο 10%.

-Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26%. Αντί για αυτό θα μειωθεί μόνο κατά μία μονάδα στο 28%.

-Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Αντίθετα το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα μειωθεί.

-Οι νέοι άνεργοι και εργαζόμενοι καθώς θα περικοπεί το κονδύλι για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους άνεργους.

-οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς ψαλιδίζεται το κονδύλι για επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου με το οποίο αποκτήθηκε πρώτη κατοικία.
capital.gr

Shares