Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

ΣΑΛΟΣ στη Γαλλία! ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ τα κινητά στα σχολεία…


Τα εθισμένα στο κινητό τους παιδιά της Γαλλίας θα αναγκαστούν να το αποχωριστούν στο σχολείο, βάσει του νομοσχεδίου που προωθεί ο υπουργός Παιδείας Ζαν- Μισέλ Μπλανκέ.
Όπως εξηγεί, αφενός πρόκειται για “μέτρο αποτοξίνωσης” και αφετέρου για μία προσπάθεια να καταπολεμηθεί το μπούλινγκ στις σχολικές αίθουσες. Ένας τρίτος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός λόγος είναι να μην διασπάται η προσοχή των μαθητών στις τάξεις.

Τώρα ο υπουργός ελπίζει το νομοσχέδιο να εγκριθεί γρήγορα από την γαλλική εθνοσυνέλευση ώστε να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή προτού ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο.

Περισσότερο από το 90% των παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω στη Γαλλία έχουν κινητό τηλέφωνο, τονίζεται στο νομοσχέδιο.

Η απόφαση της Γαλλίας έχει προκαλέσει συζήτηση και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Ιρλανδία, για το αν θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Παρισιού και να απαγορεύσουν τα κινητά τηλέφωνα στις σχολικές αίθουσες.

“Τα κινητά τηλέφωνα είναι μια τεχνολογική πρόοδος, όμως δεν μπορούν να μονοπωλούν τις ζωές μας¨”, τόνισε ο Μπλανκέ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

“Δεν μπορείς να κινηθείς σε έναν κόσμο τεχνολογίας, αν δεν μπορείς να διαβάσεις, να γράψεις, να μετρήσεις, να σεβαστείς τους άλλους και να εργαστείς σε μια ομάδα”, πρόσθεσε.

Πρόταση να απαγορευτεί η χρήση κινητών και από εκπαιδευτικούς
Βάσει της πιο πρόσφατης τροποποίησης του νομοσχεδίου από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, η απαγόρευση θα αφορά ΚΑΙ τους εκπαιδευτικούς. Ωστόσο ο Μπλανκέ εκτίμησε ότι αυτή η προσθήκη δεν θα ψηφιστεί, επισημαίνοντας πως δεν είναι απαραίτητο.

Ήδη κάποιοι εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή τους, όπως ο Στεφάν Κροσέ γενικός γραμματέας του συνδικάτου των καθηγητών UNSA, ο οποίος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι αποτελεί προσβολή προς τους ενήλικες, αλλά και κίνδυνο για την ασφάλεια.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου επισημαίνουν ότι η χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, έχει επιδεινώσει το μπούλινγκ, έχει διευκολύνει την πρόσβαση στην πορνογραφία και έχει περιορίσει τις κοινωνικές δεξιότητές τους.
ΑΠΕ – ΜΠΕ

Shares