Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΣΑΛΒΙΝΙ-ΛΕΠΕΝ στο ΔΡΟΜΟ του ΤΡΑΜΠ; Σαρώνει την Ευρώπη…

Σαλβίνι, Λεπέν πρόσωπα που τα ακούμε συχνά. Παρουσιάζονται ως οι νέοι Ακροδεξιοί, οι νέοι φασίστες της Ευρώπης. Tους ίδιους αν τους ρωτήσεις θα απορρίψουν αυτό τον χαρακτηρισμό. Ίσως όμως δεχόντουσαν τον όρο alt right, έναν όρο που μας έρχεται από τις ΗΠΑ.Η alt right έχει πιο ήπιο και πιο πολιτικά χαρακτηριστικά από την ακροδεξιά. Έχει λόγο κι άποψη, είναι μία νέα δεξιά θα έλεγε κανείς, αν και στην ουσία μάλλον είναι η κλασική δεξιά μπροστά στα σύγχρονα προβλήματα.

Όλα ξεκινούν από τη δυσαρέσκεια του κόσμου στην Ευρώπη που είδε την Παγκοσμιοποίηση και την πολιτική των Ανοικτών Συνόρων να του αλλάζουν ριζικά τη ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άνοδος της ανεργίας.

Κανένα κόμμα της alt right δεν έχει αντικαπιταλιστικό λόγο. Το αντίθετο μάλιστα. Έχει όμως λόγο αντι-κορπορατιστικό, αντιτίθενται δηλαδή στη λογική των μεγάλων πολυεθνικών. Υποστηρίζει τη δημιουργία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίες, πλούτο και μια νέα σφαίρα ελευθερίας.

To αστείο είναι πως η Αριστερά αυτή τη λογική επιστροφής στην μικρή και μεσαία επιχειρηματική δραστηριότητα την απέρριψε πλήρως. Μάλιστα την χαρακτήρισε μπουρζουαζίδικη. Απεδείχθη δηλαδή πως η Αριστερά έγινε συντηρητική κι οπισθοδρομική εν αντιθέσει με τη δεξιά που βλέπει τις σύγχρονες καταστάσεις και τις ερμηνεύει αντίστοιχα.

H μεγάλη πρόκληση της alt right είναι τα ζητήματα της ασφάλειας. Η οικονομική και κρατική ασφάλεια ειδικά σε εποχές μεγάλης μετανάστευσης και τρομοκρατίας. Εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση φυσικά για να βρεθούν προτάσεις και λύσεις.

Τρίτο και τελευταίο κομμάτι είναι η έννοια του Έθνους, της εθνικής ταυτότητας.

Η βίαιη και μαζική μετανάστευση, η επιβολή κανόνων οικονομικής πειθαρχίας από το ένα κράτος στο άλλο δημιούργησαν την υγιή αντίδραση που είναι ο ευρωσκεπτικισμός. Εκεί πατά η alt right κι επιθυμεί να βρει λύση στο ζήτημα.

Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη είναι ρευστή. Δεδομένα η Αριστερά έχει αποτύχει όπως και δεδομένα η Ευρωπαική Ένωση δεν πετυχαίνει, όπως λειτουργεί.

Το θέμα είναι ποιος θα δώσει την πρόταση, τη λύση, την εναλλακτική. Θα είναι η alt right; ο χρόνος θα δείξει…

 

άρθρο γνώμης του Τζουγανάτου Διούνυση

Shares