Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Το ΝΑΤΟ ανοίγει αεροπορική βάση στην Αλβανία…

Οι αναβαθμισμένες στρατιωτικές διευκολύνσεις που παρέχει ήδη η Ελλάδα στις ΗΠΑ αλλά κι άλλες που έρχονται, προκάλεσαν πολλές συζητήσεις και δημοσιεύματα.Ωστόσο αν ανοίξουμε λίγο το κάδρο θα διαπιστώσουμε ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν ένα ευρύ σχέδιο αναβάθμισης της παρουσίας τους στην περιοχή. Θα πρέπει λοιπόν σύντομα να αποφασίσουμε όλοι αν είναι προς το συμφέρον της χώρας να ενταχθούμε σ΄ αυτό το σχεδιασμό ή όχι. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει πάρει την απόφασή της και όλα δείχνουν ότι η απάντηση από αυτή τη πλευρά είναι καταφατική. Νομίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ. Συνεπώς οι κομματικές αντιπαραθέσεις για το θέμα μάλλον δεν βοηθούν.

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αξιοποιήσει μια ανενεργή αεροπορική βάση στην Αλβανία. Πρόκειται για την βάση που βρίσκεται στην πόλη Κούτσοβα, η οποία είναι γνωστή ως “πόλη του Στάλιν”.
Από το 2005, η αεροπορική βάση είναι ανενεργή και χρησιμοποιείται ως νεκροταφείο παλαιών αεροσκαφών ρωσικής και κινεζική κατασκευής που χρησιμοποιούσε η αεροπορία της Αλβανίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Αλβανία έχει παραχωρήσει την ευθύνη του εναέριου χώρου της σε Ελλάδα και Ιταλία.

Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τσάσκα,ανακοίνωσε ότι η νέα βάση θα είναι η πρώτη του ΝΑΤΟ στα δυτικά Βαλκάνια και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει και η σημαντικότερη στην περιοχή.
Το ΝΑΤΟ θα επενδύσει σ΄ αυτή τη βάση πάνω από 50 εκατομμύρια. Ποσό μικρό για τη Συμμαχία. Και για τις ΗΠΑ βεβαίως οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουν πολλαπλάσια χρήματα από την “αναγέννηση” της αεροπορίας της Αλβανίας, η οποία φυσικά θα γίνει με τις αγορές “αμερικανικών προϊόντων”.
militaire.gr

Shares