Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Συναγερμός στον Έβρο! Οι ΗΠΑ «κλειδώνουν» τα Στενά του Βοσπόρου….

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην περιοχή του Έβρου καθώς, τις επόμενες μέρες, κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών καταφθάνει στην Αλεξανδρούπολη με επικεφαλής τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και τον νέο πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, έχοντας «βαριά» ατζέντα στις βαλίτσες τους για την περιοχή και το λιμάνι.Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί-εκτός πολύ σοβαρού απρόοπτου, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου και έχει ενημερωθεί ήδη ο δήμος Αλεξανδρούπολης.

Είναι γνωστό πως οι Αμερικανοί έχουν σχέδια ενεργειακής εκμετάλλευσης της Αλεξανδρούπολης από αμερικανικές εταιρείες παραγωγής υγροποιούμενου φυσικού αερίου με σκοπό την τροφοδοσία της ΕΕ.

Από την Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με σχεδιασμό αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB και στη συνέχεια, μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Ρουμανίας, σε όλες τις χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων.

Είναι γνωστό άλλωστε, πως υφίσταται αδειοδοτημένο σχέδιο (2011), για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. ενώ στην κοινοπραξία θα συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy.

Σχέδια για στρατιωτική βάση
Πέρα από το ενεργειακό κομμάτι, υπάρχουν ήδη διεργασίες για την πιθανότητα δημιουργίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αποτελεί φυσικό επόμενο αυτών των σχεδίων και η οποία πιθανόν να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην περιοχή φαίνεται ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να εγκαταστήσουν αρχικά μια στρατιωτική βάση ελικοπτέρων, τώρα πιθανόν να αναζητούν κάτι ακόμα μεγαλύτερο και πιο σύνθετο σε σχέση με το Λιμάνι και το αεροδρόμιο λόγω εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Πιθανόν να αφορά τη δημιουργία ενδιάμεσης βάσης για τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν ήδη στη Βαλκανική.

Πληροφορίες σε αμερικανικό και ελληνικό τύπο προσδιορίζουν όμως ότι το κύριο αμερικανικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Βόσπορο και στην τεράστια γεωστρατηγική αξία που έχει, στα σχέδια εγκλωβισμού του ρωσικού στόλου Μαύρης Θάλασσας, μέρος του οποίου ευρίσκεται σήμερα έξω από τις ακτές της Συρίας.

Εάν έχουμε πιθανή εμπλοκή και σύρραξη στην Συρία για οποιονδήποτε λόγο ανάμεσα σε Ρωσία και δύση, τότε το ΝΑΤΟ θα ανασύρει το σχέδιο που έχει ήδη έτοιμο για να κλείσει στα αγκυροβόλια τον ρωσικό Στόλο, να μπλοκάρει τον Βόσπορο, και να μεταφέρει νατοϊκές δυνάμεις μόνιμα σε Βαλτική και Μαύρη θάλασσα, ενώ η ναυτική μοίρα επέμβασης της συμμαχίας SNMG2 θα περιπολεί συνεχώς στο Αιγαίο.

Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι το άνευ προηγουμένου μπλοκάρισμα των Στενών, ώστε με αυτόν τον τρόπο να «κλειδωθεί» το Ρωσικό Ναυτικό μέσα στις βάσεις του και η Μόσχα να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει δια θαλάσσης τα στρατεύματά της στο εξωτερικό, όπως στη Συρία.

Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί το ιδανικό αγκυροβόλιο για όλα αυτά τα σχέδια, μιας και «ελέγχει» Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, αλλά έχει και πρόσβαση στο Αιγαίο.

Όπως φαίνεται, όλα πλέον αλλάζουν στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή τόσο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και της Μ. Ανατολής, με τις ΗΠΑ να στέλνουν παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία.

Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται όντως στο επίκεντρο των ΗΠΑ, έχοντας σχέδια αναβάθμισης ολόκληρης της περιοχής για πολλούς και διαφόρους λόγους, αλλά κυρίως για γεωστρατηγικούς, σε σχέση με την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και την στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας.

Παράλληλα, όμως θέλουν να ελέγξουν και τις εξελίξεις στην Τουρκία, αφού οι σχέσεις των ΗΠΑ με τον Ερντογάν και την γειτονική μας χώρα είναι πολύ κακές.
newsbomb

Shares