Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!Ξεπαγώνει ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων…

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

Το ύψος του έργου ανέρχεται στα 100 εκ. ευρώ με την συνολική χωρητικότητα του αγωγού που θα διασυνδέσει τα δύο εθνικά συστήματα, να ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η συμφωνία εκείνη ουδέποτε ενεργοποιήθηκε και στο προσκήνιο εμφανίστηκε πριν 1,5 χρόνο μια παρόμοια πρόταση από την πλευρά του Ρώσου ολιγάρχη Λεονίντ Λεμπέντεφ.

Ο αγωγός όμως μήνες μετά, παραμένει ακόμη στα συρτάρια καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απέφυγε μέχρι σήμερα να αποφασίσει εάν το νέο έργο θα γύρει υπέρ των νέων μετόχων του ΔΕΣΦΑ (και μετόχων του TAP) ή εάν θα εγκριθεί το Ρωσικό σχέδιο για το οποίο υπάρχουν ισχυρές πιέσεις προς την κυβέρνηση.

Η πρόσφατη πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη να επισκεφτεί στα μέσα Οκτωβρίου τα Σκόπια με «βαριά» ενεργειακή ατζέντα, στην οποία περιλαμβάνεται και ο αγωγός, ίσως δίνει και την απάντηση, σχετικά με το ποια θα είναι η στάση της ΡΑΕ. Όπως έχει διαρρεύσει από το ΥΠΕΝ, ο υπουργός συνοδεία ισχυρής αντιπροσωπείας από το ΔΕΣΦΑ, τον ΑΔΜΗΕ αλλά και τα ΕΛΠΕ θα προχωρήσει σε μια σειρά από συμφωνίες ενεργειακού ενδιαφέροντος και μία εξ αυτών είναι η υπογραφή νέου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της MER και του ΔΕΣΦΑ για το αγωγό φυσικού αερίου.

«Την ΠΓΔΜ θα επισκεφθεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να παραστεί στην υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Τις επόμενες ημέρες οι εμπλεκόμενες εταιρείες αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις σχετικές συμφωνίες, επιλύοντας επιμέρους τεχνικές εκκρεμότητες”, ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την πραγματοποίηση του ταξιδιού, θα κλείσουν και οι σχετικές τεχνικές εκκρεμότητες και μία εξ αυτών φαίνεται να είναι και ο αγωγός των Σκοπίων. Η άλλη είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Σκοπίων και ΕΛΠΕ στο πλαίσιο επαναλειτουργίας της διασύνδεσης μεταξύ των ελληνικών διυλιστηρίων της Θεσσαλονίκης και εκείνο της ΟΚΤΑ. Το τρίτο μέρος των επαφών είναι η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. ΑΔΜΗΕ και MEPSO που είναι ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας των Σκοπίων, συνομιλούν για τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της αναβάθμισης των δύο γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400 kV μεταξύ των δύο κρατών. Η μία είναι ανάμεσα στο ΚΥΤ Θεσσαλονίκης και το Ντουμπρόβο και η δεύτερη μεταξύ του ΚΥΤ Μελίτης και Bitola.
newmoney

Shares