Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ! Συμφώνησε ο Ζάεφ…

Σε μια πρώτη – προφορική – συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των «8» που αποσπάστηκαν από τον αντιπολιτευτικό συνασπισμό VMRO-DPMNE, αναφορικά με την τροποποίηση του Συντάγματος στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, οι τελικές αποφάσεις για το Σκοπιανό αναμένονται σήμερα μέσα στην ημέρα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιες αλλαγές συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, μετά και την εξέλιξη αυτή, φαίνεται να ανοίγει οριστικά ο δρόμος για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεδομένου ότι έχει διαμορφωθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Χθες από την Αχρίδα η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Ρενάτα Ρεσκόσκα είπε ότι τα κανονιστικά κείμενα τα οποία θα συνοδεύουν τις προτάσεις για συνταγματική αναθεώρηση θα περιλαμβάνουν εγγύηση της ταυτότητας του μακεδονικού λαού, δηλαδή το πολιτισμό την ιστορική κληρονομιά και τη γλώσσα». Στις αρχικές προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση υπάρχει, φυσικά η πρόβλεψη για αντικατάσταση του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Αλλά και ιστορικοί προσδιορισμοί σχετικά με τις αποφάσεις του ΑSNOMA (Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας).

Για την Αθήνα είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στη μακεδονική/βορειομακεδονική εθνικότητα και εθνότητα.

 

Ελεύθερος Τύπος

Shares