Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ!Ξεκίνησε η τεχνική επεξεργασία για το χρέος, ΩΣΤΟΣΟ…

Το ελληνικό θέμα βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα Eurogroup και η συζήτηση θα αφορά αποκλειστικά το θέμα της εκταμίευσης της δόσης(Upd) Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του Eurogroup βρέθηκαν όπως αναμενόταν τα σενάρια για το ελληνικό χρέος αλλά και η μετά μνημόνιο εποχή όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Centeno τόνισε πως «έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική επεξεργασία αναφορικά με το ελληνικό χρέος».
Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι πρώτες προτάσεις αναμένονται τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου του 2018.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, κατά προτίμηση με σύνδεση ρήτρα ανάπτυξης, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση.
Όσον αφορά το θέμα της «καθαρής εξόδου» ο κ. Moscovici τόνισε πως «εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα υπάρξει, αλλά θα υπάρξει για μία χώρα που είναι απόλυτα αξιόπιστη».
Ωστόσο ο κ. Moscovici τόνισε πως «η πραγματική δουλειά ξεκινά αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».
Θα πρέπει να υπάρξει μία στρατηγική την οποία θα έχει σχεδιάσει η ίδια η Ελλάδα και θα παρουσιαστεί έως τον Απρίλιο του 2018.
Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, κατά προτίμηση με σύνδεση της ανάπτυξης με αυτό
«Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα υπάρξει, αλλά θα υπάρξει για μία χώρα που είναι απόλυτα αξιόπιστη» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Η μη ολοκλήρωση των δύο προαπαιτούμενων (Ελληνικό – πλειστηριασμοί) «φρέναραν» όπως αναμενόταν την εκταμίευση της δόσης η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM K. Regling θα λάβει χώρα μετά τα μέσα του Μαρτίου του 2018.

Centeno: Έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική επεξεργασία αναφορικά με το ελληνικό χρέος

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει εντυπωσιακή προσπάθεια ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Centeno στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «μόνο δύο προαπαιτούμενα έχουν απομείνει, τα οποία δεν εξαρτώνται από την ελληνική κυβέρνηση.
Θα πρέπει να υπάρξει ψήφιση της εκταμίευσης της δόσης από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών».

Χρέος

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν όπως αναμενόταν τα σενάρια για το ελληνικό χρέος, με τον κ. Centeno να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική επεξεργασία αναφορικά με το ελληνικό χρέος».
Το Eurogroup έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος σε τεχνικό επίπεδο.
Η δουλειά προχωρά καλά, αλλά βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια.
Θα έχουμε τις πρώτες προτάσεις τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.
Θα ήθελα να τονίσω ότι κάθε φορά που υπάρχει πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η απόφαση είναι ομόφωνη».
Ερωτώμενος για την κόντρα του έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής της ΕΚΤ M. Draghi τόνισε πως “υπάρχουν πολλές φορές έντονες συζητήσεις στο Eurogroup, δεν συνέβη κάτι σημαντικό σήμερα μεταξύ των Draghi και Τσακαλώτου. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν πολύ καλή δουλειά.
Θέλουμε η «ιδιοκτησία» του προγράμματος να παραμείνει στην Ελλάδα».
Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Centeno τόνισε πως «θα εξετάσουμε τα στοιχεία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς εντός των επόμενων εβδομάδων.
Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε όλα τα μέτρα για να είναι επιτυχημένοι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να δούμε τα αποτελέσματα».

Moscovici: Η δ’ αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο – Κρίσιμο το Eurogroup στο Λουξεμβούργο στις 21/6

Αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον κ. Moscovici τα δύο προαπαιτούμενα που χρειάζονται προκειμένου να κλείσει η γ’ αξιολόγηση και να υπάρξει εκταμίευση της δόσης, δεν ελέγχονται από την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως είπε ο κ. Moscovici «στο θέμα του Ελληνικού τον λόγο έχει η ελληνική δικαιοσύνη».
Αναφορικά με το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ο κ. Moscovici ανέφερε πως θεωρούμε ότι θα υπάρξει σύντομα ομαλοποίηση της πορείας τους.
Θεωρώ ότι στο επόμενο Eurogroup θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης και το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έως τα τέλη Φεβρουαρίου».
Παράλληλα ο ευρωπαίος Επίτροπος έστειλε μήνυμα προς την Αθήνα τονίζοντας πως «η τέταρτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο.
Το κρίσιμο Eurogroup θα είναι αυτό στο Λουξεμβούργο στις 21 Ιουνίου 2018.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναγίνει μία φυσιολογική χώρα, ένα φυσιολογικό μέλος της Ευρωζώνης».
Ωστόσο ο κ. Moscovici τόνισε πως «η πραγματική δουλειά ξεκινά αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Θα πρέπει να υπάρξει μία στρατηγική την οποία θα έχει σχεδιάσει η ίδια η Ελλάδα και θα παρουσιαστεί έως τον Απρίλιο.
Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, κατά προτίμηση με σύνδεση της ανάπτυξης με αυτό
Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα υπάρξει, αλλά θα υπάρξει για μία χώρα που είναι απόλυτα αξιόπιστη, που έχει ανακτήσει την κυριαρχία της, που οι Έλληνες πολίτες θα δουν τους καρπούς των κόπων τους».

Regling (ESM): Μετά τα μέσα Μαρτίου του 2018 η εκταμίευση της δόσης

Την εκτίμηση πως μετά τα μέσα Μαρτίου του 2018 θα λάβει χώρα η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM K. Regling στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Όπως ανέφερε ο κ. Regling «υπήρξε έγκριση του Συμπληρωματικού MOU από τον ESM.
Ο ESM είναι έτοιμος αφού η Ελλάδα εκπληρώσει και τα δύο προαπαιτούμενα και τα κοινοβούλια ψηφίσουν να εκταμιεύσει τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ.
Λάβαμε τα στοιχεία ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου τον Δεκέμβριο 2017, κάτι το οποίο μας ευχαριστεί πολύ».
Αναφορικά με την έκδοση του επταετούς ομολόγου ο κ. Regling ανέφερε πως «η Ελλάδα είχε μία πετυχημένη έκδοση 7ετούς ομολόγου.
Η αναβάθμιση από τη Fitch ειναι ένα ακόμη πιο θετικό στοιχείο.
Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι αγορές έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους για την Ελλάδα.
Όλα θα συζητηθούν με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα».

«Κόντρα» Τσακαλώτου – Draghi για πλειστηριασμούς και ομόλογα

Ένταση υπήρξε μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.
Η ένταση μεταξύ των δύο ανδρών οφείλεται στις διαφωνίες τόσο για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, προφανώς γιατί ο πρόεδρος της ΕΚΤ καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση.
Παράλληλα εντελώς διαφορετικές απόψεις είχαν οι κ. κ. Draghi και Τσακαλώτος για τις αιτίες που οδήγησαν σε άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αμέσως μετά την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου.
Όπως, μάλιστα, αναφέρουν Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλες, η «επιθετικότητα» του κ. Τσακαλώτου ξάφνιασε αρκετά τους ομολόγους του στο Eurogroup, καθώς έχουν συνηθίσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να επιδεικνύει υπομονή και ήπια συμπεριφορά.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

Τα αναμενόμενα αναφορικά τόσο με την Ελλάδα όσο και με τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στο σημερινό (19/2) Eurogroup, περιλαμβάνει η επίσημη ανακοίνωση, στην οποία καταγράφονται τα «βασικά αποτελέσματα».
Αναφορικά με την Ελλάδα σημειώνεται ότι «το Eurogroup ενημερώθηκε για την περαιτέρω πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που έχουν απομείνει στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Η πλήρης εκπλήρωσή τους αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής στήριξης βάσει του προγράμματος του ESM».
Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία και την παρακολούθηση της οικονομίας της χώρας μετά το πέρας του προγράμματος τονίζεται ότι το Eurogroup ενημερώθηκε για τα βασικά αποτελέσματα της 8ης αποστολής των αρμόδιων αρχών εποπτείας στην Ιρλανδία, η επίσκεψη των οποίων έλαβε χώρα μεταξύ 28ης Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου 2017.
Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αντάλλαξαν απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει στο μέλλον ο ESM.
Οι συζητήσεις αυτές γίνονται προκειμένου να προετοιμαστούν προτάσεις που θα κατατεθούν στους ηγέτες της ΕΕ.
Φυσικά από την ανακοίνωση δεν θα μπορούσε να λείπει και η έγκριση της υποψηφιότητας του Luis De Guindos για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει η Σύνοδος Κορυφής τον Μάρτιο του 2018.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup στα αγγλικά

The Eurogroup meeting took place in two formats – the first part was a regular meeting of the euro area ministers, while the second part was a meeting of the ministers of 27 EU member states.

Eurogroup meeting in regular format

Greece: economic adjustment programme
The Eurogroup was informed of the further progress achieved by Greece in implementing the remaining prior actions under the third review of the programme. Their fulfilment is a precondition for the disbursement of the next tranche of financial assistance available under the programme from the European Stability Mechanism.
Greece: the third economic adjustment programme (background information)
Ireland: post-programme surveillance
The Eurogroup was informed of the key findings of the 8th post-programme surveillance mission to Ireland, which took place from 28 November to 1 December 2017.

Post-Programme Surveillance report. Ireland, Autumn 2017

Statement by European Commission and ECB staff following the conclusion of the eighth post-programme surveillance mission to Ireland (ECB press release)
European Stability Mechanism reform

Ministers exchanged views on how to bring forward the debate on the reform of the European Stability Mechanism.
The discussion will feed into the preparation of the decisions that the EU leaders might take in the context of the wider discussion on the deepening of the Economic and Monetary Union.

Appointment of the Vice-President of the European Central Bank

The Eurogroup discussed the appointment of the Vice President of the European Central Bank and has given its political support to the candidacy of Luis de Guindos.
The Vice President of the ECB will be appointed by the European Council on a recommendation from the Council of the EU.
Eurogroup gives support to Luis de Guindos (press release, 19 February 2018)
ECB Executive Board appointment procedure (infographic)
Eurogroup meeting in inclusive format
Banking union: the way forward
The finance ministers of 27 EU member states discussed the progress achieved in implementing the June 2016 roadmap to complete the banking union and looked into its further development.
bankingnews

Shares