Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Πώς επιβίωσε το κοριτσάκι σύμβολο που κάηκε από ναπάλμ στο Βιετνάμ και δημιούργησε δική της οικογένεια…

Στις 8 Ιουνίου του 1972, αεροσκάφη του Νότιου Βιετνάμ βομβάρδισαν με ναπάλμ την περιοχή Τρανγκ Μπανγκ για να διώξουν τους Βόρειους που είχαν καταλάβει την περιοχή. Η 9χρονη Kim Phuc προσπαθούσε να διαφύγει μαζί με μια ομάδα ανθρώπων, όταν τα αεροσκάφη θεώρησαν λανθασμένα ότι ήταν στρατιώτες και έριξαν τις βόμβες.Σκότωσαν δύο άντρες, ένα μωρό 9 μηνών και ένα 3χρονο αγοράκι. Η Κιμ τυλίχτηκε στις φλόγες. Έσκισε τα φλεγόμενα ρούχα της και άρχισε να τρέχει στον δρόμο σε έξαλλη κατάσταση.

Η στιγμή απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο του Associated Press Νικ Ουτ και η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου. Μέχρι σήμερα είναι μια από τις διασημότερες και πιο δυνατές φωτογραφίες στην ιστορία. Βραβεύτηκε με το Πούλιτζερ και το World Press Photo of the Year για το 1972.

Αμέσως μετά το “διάσημο” κλικ, ο φωτογράφος πήγε την 9χρονη Phuc στο νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί δεν έτρεφαν ελπίδες. Τα εγκαύματα στο μικρό της σώμα ήταν τόσο σοβαρά, που θα ήταν πραγματικό θαύμα αν επιζούσε. Δεκατέσσερις μήνες και 17 επεμβάσεις αργότερα, η Kim επέστρεψε σπίτι της. Το θαύμα είχε γίνει.

Η ζωή της Kim Phuc Το κοριτσάκι μεγάλωσε και σπούδασε ιατρική, αλλά οι μελέτες της διακόπηκαν, όταν η βιετναμέζικη κυβέρνηση αποφάσισε να την χρησιμοποιήσει ως σύμβολο του πολέμου. Εμφανίστηκε συχνά στο πλευρό του πρωθυπουργού της χώρας, Pham Van Dong. Το 1986 της έδωσαν άδεια να συνεχίσει τις σπουδές της στην Κούβα, όπου και γνώρισε τον σύζυγό της, Bui Huy Toan.

Το 1992 πήγαν ταξίδι του μέλιτος στη Μόσχα, αλλά αποβιβάστηκαν στον Καναδά, όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε εκεί για ανεφοδιασμό. Έφυγαν κρυφά από το αεροδρόμιο και ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την καναδέζικη κυβέρνηση. Η Phuc και η οικογένειά της Το 1994 ονομάστηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco. Το 1996 η Phuc μίλησε στο κέντρο Βετεράνων του Βιετνάμ, όπου γνώρισε τον ιερέα Τζον Πλάμερ, ένας από τους στρατιώτες που καθοδηγούσαν την επίθεση της 8ης Ιουνίου. Η 33χρονη πια Phuc συγχώρεσε δημόσια τον Πλάμερ και ζήτησε απ’ τους υπόλοιπους βετεράνους να εργαστούν όλοι μαζί για ένα ειρηνικό μέλλον.

Έχει βραβευτεί πολλές φορές για την ακτιβιστική της δράση και το 1997 ίδρυσε την Kim Phuc Foundation, με στόχο την ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη παιδιών που έχουν βιώσει τον πόλεμο.

Έχει βραβευτεί πολλές φορές για την ακτιβιστική της δράση και το 1997 ίδρυσε την Kim Phuc Foundation, με στόχο την ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη παιδιών που έχουν βιώσει τον πόλεμο Το 1999 κυκλοφόρησε η βιογραφία της, “The Girl in the Picture” απ’ τη συγγραφέα Denise Chong. Έχει βραβευτεί πολλές φορές για την ακτιβιστική της δράση και το 1997 ίδρυσε την Kim Phuc Foundation, με στόχο την ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη παιδιών που έχουν βιώσει τον πόλεμο. “Μέσα απ’ την ιστορία μου, δίνω ελπίδα στον κόσμο. Αν ζητούν συγχώρεση, θα την έχουν. Αν το έκανε εκείνο το μικρό κοριτσάκι, τότε μπορούν όλοι”.
mixanitouxronou.gr

Shares