Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΠΡΟΤΑΣΗ ‘ΒΟΜΒΑ’ του ΚΙΜ για τα ΠΥΡΗΝΙΚΑ…

Στην επανέναρξη του διαλόγου για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσόνησος φέρεται να συμφωνεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν, με πρώτη σύνοδο μεταξύ των ηγετών Βορρά και Νότου, μετά από 10 χρόνια, το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, με πιθανότερη ημερομηνία τα τέλη Απριλίου.

Η σύνοδος των ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας εννοώ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην αποστρατιωτικοποιημενη ζώνη που χωρίζει τις δύο «αδελφές» χώρες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σεούλ, ο Κιμ δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ, και επιθυμεί τη μεσολάβηση του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν.

Οι νοτιοκορεατικές κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Κιμ είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, αν υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος του, ενώ η Νότια Κορέα δήλωσε ότι εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις στις ΗΠΑ για να συμφωνήσουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Η Βόρεια Κορέα εξέφρασε σαφώς την πρόθεσή της για αποπυρηνικοποίηση στην κορεατική χερσόνησο εάν δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή, και εάν υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια του Βορειοκορεατικού καθεστώτος, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα» ανέφερε χαρακτηριστικά το γραφείο του Mουν.

Ο Λευκός Οίκος, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν κάνει έως στιγμής κάποιο σχόλιο.
skai

Shares