Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Ποτέ πλευρικά διόδια σε Κηφισιά – Διόνυσο, ως καταστροφικά για όλους…


Ο κ.Υπουργός, αντί κατανόησης, απαξιώνει και υβρίζει τους Δημάρχους

Ε ΟΧΙ κύριε Υπουργέ επί των υποδομών
Ποτέ πλευρικά διόδια σε Κηφισιά – Διόνυσο, ως καταστροφικά για όλους
Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος,
Στις επανειλημμένες συγκεντρώσεις πολιτών και οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, Περιφερειακό Συνέδριο Λαυρίου και Δημοτικά Συμβούλια Κηφισιάς και Διονύσου, όλα σύσσωμα και ομόφωνα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην δημιουργία πλευρικών διοδίων στους Δήμους τους, διότι, όπως θα αναλύσουμε και πιο κάτω, θα καταστραφεί το περιβάλλον, θα αυξηθεί υπέρμετρα η κυκλοφορία στον οικιστικό ιστό, αφού όλοι για να αποφύγουν τα διόδια, θα διέρχονται μέσα από τις κατοικημένες περιοχές και θα υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής τους.

Ο κ.Υπουργός που παρίστατο στα πιο πάνω συμβούλια, αφού καταχέριασε τους Δημάρχους και τα Δημοτικά τους Συμβούλια, με περίσσια αλαζονεία και αμετροέπεια, ως εκλεγμένα πρόσωπα, ότι ενεργούν δήθεν κομματικά, ακόμη και, άκουσον άκουσον, ταξικά, αν είναι δυνατό, όταν οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες, ενώ συγχρόνως παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος η Σύμβαση που έδινε το δικαίωμα δημιουργίας των πλευρικών αυτών διοδίων στο συγκεκριμένο μήκος της Εθνικής Οδού Αθήνα – Λαμία. Από τη στιγμή που ο κ.Υπουργός παραδέχεται ότι ήταν λάθος της σύμβασης, τι χρειάζεται η περεταίρω συζήτηση και απλά πρέπει αμέσως να καταργηθεί αυτή η δυνατότητα από τη σύμβαση, αντί να επιτίθεται στους πολίτες δια των εκλεγμένων συμβουλίων τους. Απαράδεκτη η συμπεριφορά του κ.Υπουργού;

Το έτι απαράδεκτο, αν όχι αδιανόητο, συνιστά το γεγονός ότι ο κ.Υπουργός, ισχυρίστηκε ότι, έστω και αν καταβληθούν οι προκύπτουσες αποζημιώσεις, στον Εργολάβο/Παραχωρησιούχο, ακόμη και όταν λήξει η παρούσα σύμβαση, θα συνεχιστεί η ισχύς δημιουργίας παράπλευρων διοδίων και καταβολή διοδίων! Το γεγονός αυτό και μόνο, αποδεικνύει ότι δολίως δημιουργούνται οι παράπλευροι αυτοί σταθμοί διοδίων, για εισπρακτικούς τουλάχιστον λόγους, αν όχι για ταξικούς, με την εσφαλμένη υπόθεση ότι μόνο πλούσιοι θα διέρχονται και θα πληρώνουν. Καταπληκτική σκέψη ομολογουμένως!!!

Για να γίνει αντιληπτό το έγκλημα αυτό, για όσους δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, το μέρος της Εθνικής Οδού, από Α/Κ Μεταμόρφωσης μέχρι τα διόδια των Αφιδνών, που επιδιώκεται η δημιουργία σταθμών πλευρικών διοδίων, δεν είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος αλλά μία λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας, που κατασκευάστηκε το 1960 με ολοκλήρωση το 1990, για την εξυπηρέτηση των παρόδιων οικισμών, κατά τον ίδιο τρόπο και λόγο του υπολοίπου της Εθνικής αυτής Οδού μέχρι τον Πειραιά και μέχρι την Ελευσίνα. Οι κατασκευασμένες προσβάσεις από και προς την Εθνική οδό σε αυτά τα σημεία, βεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Είναι αδιανόητο μία λεωφόρος να μετατρέπεται επιλεκτικά σε κλειστό αυτοκινητόδρομο, μόνο και μόνο, είτε διότι έτσι αυθαίρετα αποφάσισε κάποιος υπουργός, είτε έτσι επιτεύχθηκαν ευνοϊκότεροι όροι για το δημόσιο στη σύναψη μιας σύμβασης με κάποιο εργολάβο, είτε για οιονδήποτε άλλο καλόπιστο ή μη λόγο.
Τούτο δεν είναι μια απλή αυθαιρεσία, με το πρόσχημα του οφέλους του δημοσίου, αλλά ένα έγκλημα για τους παρόδιους οικισμούς και για την ευρύτερη περιοχή, όπως θα δείξω αμέσως πιο κάτω. Είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο δεν θα επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί, ποσώ δε μάλλον να νομιμοποιηθεί, όπως γίνεται μέχρι τώρα, σε βάρος των κατοίκων, έστω και αν κυρώθηκε με νόμο η Σύμβαση Παραχώρησης, νόμος που είναι εκ των πραγμάτων, in concreto άκυρος, αφού ενέταξε σε Σύμβαση, μέρος Λεωφόρου κατοικημένης περιοχής, ως κλειστού αυτοκινητόδρομου, χωρίς νομιμοποιημένη αιτιολογία.
Η οικονομική κρίση, την οποία επικαλείστε στην από 29/11/2013 «Αιτιολογική Έκθεση» των αρμόδιων υπουργών, για την κύρωση των τροποποιήσεων της αρχικής από 17-11.2016 Σύμβασης Παραχώρησης, επικαλείται την μεγάλη πτώση των κυκλοφοριακών φόρτων, και την εξ’ αυτής μείωση των εισπράξεων, οι οποίες έχουν προκύψει λόγω της οικονομικής κρίσης, χαρακτηρίζοντάς την ως «ανωτέρα βία», προκειμένου να αιτιολογήσει τους συμπληρωματικούς οικονομικούς πόρους που τους παρέχεται με την τροποποίηση. Με την ευκαιρία, οι πάμπολλες επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω της οικονομικής κρίσης, η Πολιτεία, όχι μόνο δεν τους παραχώρησε τίποτε, αλλά τους «κινηγάει» για τα χρέη τους τα οποία προέκυψαν λόγω της οικονομικής κρίσης. Ας είναι.

Όταν λοιπόν δημιουργηθούν παράπλευρα διόδια στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης και στον Άγιο Στέφανο, όπως εγκληματικά προγραμματίζεται, όλοι οι αποφεύγοντες την πληρωμή των διοδίων, θα διοχετευθούν σε όλη την βόρεια Αττική και όχι μόνο στους παράπλευρους δρόμους που θα δημιουργηθούν στις περιοχές των νέων πλευρικών διοδίων, με αποτέλεσμα την βαριά υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με τον υπερβολικά αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, που πέραν των καθυστερήσεων της κίνησης των πολιτών, θα συντελέσει στην μεγάλη αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με επίδραση στην υγεία των κατοίκων. Τις συνέπειες αυτές, δεν έχει το δικαίωμα καμιά κυβέρνηση και κανένας υπουργός να δημιουργήσει.
Πέραν λοιπόν όλων των άλλων ορθών και δίκαιων λόγων που επικαλούνται οι κάτοικοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου, για την αποτροπή δημιουργίας των εν λόγω παράπλευρων διοδίων, ο παράνομος χαρακτηρισμός του τμήματος της Εθνικής Οδού από τον Α/Κ Μεταμόρφωσης μέχρι τα διόδια των Αφιδνών, ως κλειστού αυτοκινητόδρομου, είναι υποχρέωση του Υπουργείου να τον απαλείψει με μια σχετική τροποποίηση του κυρωτικού νόμου 3559/2007. Αν προτιμά να «καλύψει» την παρανομία αυτή, ή την αποφυγή δημοσιότητας, και την εξ αυτής δυσμενών επιπτώσεων στην κοινή γνώμη, απλά μπορεί να μην εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που βρίσκονται στο γραφείο του Υπουργού προς έγκριση.

Προσδοκούμε να γίνουν αμέσως αντιληπτοί οι πιο πάνω λόγοι και αιτιάσεις για τις πολύ σοβαρές συνέπειες και επιπτώσεις στους κατοίκους ολόκληρης της Βόρειας Αττικής, με τη δημιουργία των εν λόγω πλευρικών διοδίων και το Υπουργείο να πράξει τα δέοντα, πριν χρειαστούν να λάβουμε ως κάτοικοι τα δέοντα μέτρα, τα οποία αναπόφευκτα θα έχουν και δυσμενείς επιπτώσεις στην κυβέρνησή. Ο Κύριος Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Βουλής, παρακαλούνται να παρέμβουν, αν χρειαστεί, για την αποκατάσταση της νομιμότητας κατ’ αρχήν, αλλά και για την προστασία της ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων όλης της Βόρειας Αττικής, με την αποτροπή δημιουργίας των πλευρικών αυτών διοδίων.

Νίκος Αναγνωστάτος
e-mail: [email protected]
Thiakos.blogspot.com

Shares