Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΟΣ!Εκνευρισμένη η Μέρκελ! Έρχονται Πρόωρες Εκλογές…

Όλο και πιο δύσκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Το μεταναστευτικό παραμένει μεγάλο “αγκάθι” και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων εκλογών στη Γερμανία.Το είδε άλλωστε η επικεφαλής του SPD Άντρια Νάλες. Πρόωρες εκλογές στη Γερμανία, κανείς δεν μπορεί να τις αποκλείσει. Η ηγέτις των Σοσιαλδημοκρατών αποκάλυψε, εν μέρει, και όσα έγιναν κατά τη σύσκεψη της Μέρκελ με τους συμμάχους της στον κυβερνητικό συνασπισμό: επί τέσσερις ώρες τσακώνονταν!

Η ατάκα της Άντρια Νάλες ήταν χαρακτηριστική: η κατάσταση στον κυβερνητικό σχηματισμό της Γερμανίας είναι πολύ τεταμένη. Επί τέσσερις ώρες η Μέρκελ και οι κυβερνητικοί της εταίροι προσπαθούσαν να βρουν λύση στο μεταναστευτικό. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Και έφυγαν από τη σύσκεψη ξημερώματα, αμίλητοι.

Μετά από τέσσερις ώρες, το CDU της Μέρκελ, το «αδελφό» κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και το SPD δεν βρήκαν κοινό τόπο. Δεν κατέληξαν σε κοινές θέσεις για τη μεταναστευτική κρίση που απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση.

«Σε όλα τα θέματα, περιλαμβανομένης της μεταναστευτικής πολιτικής, η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη στον συνασπισμό (…) Δεν είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα έχουμε περιέλθει σε τέλμα και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί», δήλωσε η Άντρια Νάλες. Και έριξε τη… «βόμβα» όταν ρωτήθηκε για το αν προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές: «Δεν γνωρίζω. Για να είμαι ειλικρινής, περιμένουμε να δούμε».

Αμίλητη Μέρκελ
Ήταν αργά το βράδυ της Τρίτης (26.06.2018) όταν τελείωσε η μαραθώνια σύσκεψη της «Επιτροπής Κυβερνητικού Συνασπισμού». Δηλαδή, η σύσκεψη των επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού (CDU, CSU, SPD). Η σύσκεψη έγινε στην καγκελαρία, μετά από αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών. Αιτία όχι μόνο η ενδοκυβερνητική διαμάχη για το μεταναστευτικό αλλά και οι σχεδιαζόμενες περικοπές σε επιδόματα που αφορούν την οικοδόμηση ιδιόκτητης κατοικίας.

Τα μέλη της Επιτροπής αποχώρησαν από την καγκελαρία χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Δεν εκδόθηκε ούτε κοινό ανακοινωθέν. Κάτι που δείχνει πόσο κακό ήταν το κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, στο ζήτημα της πολιτικής ασύλου δεν επετεύχθη προσέγγιση. Πρόοδος ωστόσο σημειώθηκε στο δεύτερο θέμα της ατζέντας της συνάντησης.

Στην συνάντηση μετείχαν η Άνγκελα Μέρκελ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, ο αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ. Από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος η αρχηγός του Αντρέα Νάλες και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Γερμανία: Η έκκληση για ενότητα που έπεσε στο κενό
Νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, είχε απευθύνει έκκληση για ενότητα. Τόνισε ότι οι τύχες των δύο κομμάτων είναι συνδεδεμένες. Από την πλευρά του ο Χόρστ Ζεεχόφερ δήλωσε στο Focus-Online ότι «συμφωνούμε στον στόχο, αλλά το θέμα είναι η διαδικασία», αναφερόμενος στις επαναπροωθήσεις μεταναστών οι οποίοι έχουν προηγουμένως καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ. Ο υπουργός Εσωτερικών εισηγείται την άμεση επανέναρξή τους, ενώ η καγκελάριος προκρίνει «ευρωπαϊκές» λύσεις, έστω με διακυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ χωρών-μελών της ΕΕ.

Στην διαμάχη παρενέβη και ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Έχω πολλές φορές αυτές τις μέρες αναρωτηθεί πώς μπορούμε να προωθήσουμε επιτυχώς την λογική και το όραμα στον δημόσιο διάλογο, όταν στο υψηλότερο επίπεδο και μάλιστα στην ίδια την κυβέρνηση καβγαδίζουν αμείλικτα και με τέτοια σκληρότητα για προβλήματα που μπορούν να λυθούν».

Σε αυτή την ατμόσφαιρα η Μέρκελ μεταβαίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Ζεεχόφερ έχει ανακοινώσει ότι αν την 1η Ιουλίου δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, θα προχωρήσει μονομερώς στην εφαρμογή της πρότασής του. Αντίστοιχα, η Μέρκελ έχει προειδοποιήσει ότι αυτό αφορά το δικαίωμα της καγκελαρίου να χαράσσει την πολιτική γραμμή της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Shares