Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΓΥΡΤΗΣ Ο ΖΑΕΦ; Η συμφωνία των Πρεσπών είναι απαράδεκτη για τα εθνικά συμφέροντα…

O Zάεφ, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων έχει εξελιχθεί σε πολιτικό αγύρτη μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.Συνολικά 11 φορές έχει ποδοπατήσει την υπογεγραμμένη συμφωνία χρησιμοποιώντας τον όρο Μακεδονία κι απαλείφοντας το Βόρεια, ουσιαστικά καταργώντας αυτή την ίδια τη συμφωνία.
Με βάση αυτό, θα έπρεπε να έχει καταρρεύσει ως ανήθικη και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα η «Συμφωνία», αλλά όχι. Το Μαξίμου θεωρεί πως όλα είναι καλά. Άγνωστο γιατί (εκτός κι αν δεχόμαστε εντολές απ’ έξω).
Η Ελλάδα έκανε μία τεράστια υποχώρηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών κι ο Ζάεφ είναι πολιτικός αγύρτης που προσβάλλει την Ελλάδα με αυτό τον τρόπο. Φυσικά όλα αυτά τα κάνει διότι έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων κάτι που του δίνει πολιτικό αέρα.
Είναι πρωτοφανές τόσοι πολιτικοί διεθνώς να έχουν παρέμβει και να δηλώνουν στους πολίτες των Σκοπίων πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου. Ούτε στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν είχαμε τόσο ωμές παρεμβάσεις.
Είναι ωμές και πολιτικές παρεμβάσεις αλλά ο Ζαεφ πολιτικά ισχυροποιείται όταν το διεθνές σύστημα τον στηρίζει.
Τέλος θέλουμε να θυμίσουμε το εξής. Ακούμε συχνά πυκνά τη λατινική ρήση pacta sunt servanda, που σημαίνει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Το ακούμε κυρίως για τις συμφωνίες της Ελλάδας σε οικονομικό επίπεδο αλλά και γενικότερα. Όσοι αναφέρουν την ρήση όμως ξεχνούν (επιμέλως ; ) τη συνέχεια αυτής.
Η φράση δεν πάει από μόνη της αλλά έχει και συνέχεια, το rebus sic stantibus που πάει να πει «εφόσον εξακολουθούν τα πράγματα να είναι ίδια». Δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται εφόσον εξακολουθούν τα πράγματα να είναι ίδια.
Είναι τα πράγματα ίδια με τη στάση του Ζάεφ;
Τροφή για σκέψη…

Shares