Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΠΟΙΟ το τίμημα της χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο! Ο ‘ΠΟΛΕΜΟΣ’ με τη ΡΩΣΙΑ…

Ποιο είναι το κόστος της χρηματοδότησης του Κογκρέσου για τον εκσυγχρονισμό των F-16; Το ποσό των 400 εκατομμυρίων -ίσως και παραπάνω- που θα πάρουμε πόσο πραγματικά θα μας κοστίσει; Σε χρήμα μπορεί τίποτα, αλλά το κόστος που ενδέχεται θα κληθούμε να “πληρώσουμε” σε επίπεδο πολιτικό και διπλωματικό μήπως είναι πολύ βαρύ;


Τι εννοούμε; Αναγνώστης μας που μελέτησε τα έγγραφα μας επεσήμανε το “κρυφό” αλλά πολύ σημαντικό “κόστος”.

Διαβάζοντας τα σχετικά έγγραφα του Κογκρέσου στα οποία περιλαμβάνονται τα κονδύλια που θα μπορούσαν να “ανακατευθυνθούν” προς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 85 F-16, της ελληνικής ΠΑ, προκύπτει ότι τα χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προέρχονται από ένα κονδύλι που δίδεται για την “ανάσχεση της ρωσικής επιρροής”! «Countering Russian Influence Fund», είναι ο “τίτλος” που χρησιμοποιείται στα έγγραφα του Κογκρέσου.

Με απλά λόγια, οι ΗΠΑ δίνουν αυτή τη «χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής» που εξασφαλίζει και το ποσό στη συγκεκριμένη περίπτωση με το σκεπτικό της «παροχής βοήθειας σε χώρας της Ευρώπης και της Ευρασίας για να αυξήσουν τις ικανότητες των ενόπλων τους δυνάμεων, περιλαμβανομένων και συστημάτων των εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα».”

Το ερώτημα είναι αν λαμβάνοντας αυτή τη χρηματοδότηση θα πρέπει να “παίξουμε” πιο ενεργά στο “αντιρωσικό παιχνίδι” που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις ΗΠΑ και τη Δύση. Οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών “πέφτουν βροχή” και μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει κατορθώσει να μείνει εκτός απ΄ αυτό την υπόθεση.

Θα πουν κάποιοι ότι η Αθήνα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία δεν έχει λόγο να ανησυχεί για τις σχέσεις με τη Ρωσία. Η στάση της Μόσχας σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τις ελληνικές θέσεις και τα συμφέροντά μας είναι απολύτως αρνητική και θα επισημάνουμε ότι είναι και μνημείο αχαριστίας από τη πλευρά των Ρώσων. Θα επανέλθουμε στα περί αχαριστίας… Ωστόσο όπως έχουμε πολλές φορές γράψει, η διπλωματία δεν πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση με τέτοια λογική. Η Ελλάδα νομίζουμε, δεν έχει λόγο να εισέλθει μόνη της σ΄αυτή την υστερική σύγκρουση που έχει ξεκινήσει με ευθύνη της Δύσης. Όχι για να πάρει 400 εκατομμύρια, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τα F-16 της, τουλάχιστον…

Αν έχουμε εξασφαλίσει ότι με τη χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο κονδύλι δεν θα ΄χουμε “άλλα μπλεξίματα”, ας το αξιοποιήσουμε. Σε διαφορετική περίπτωση χρειάζεται πολύ και σοβαρή σκέψη.
militaire

Shares